Linkuri accesibilitate

„Pădurea amintirii” celor 298 de victime ale tragediei aviatice din 2017 în estul Ucrainei (VIDEO)


Steaguri în bernă la ceremonia de la Vijfhuizen
Steaguri în bernă la ceremonia de la Vijfhuizen

Un memorial inaugurat în Olanda la trei ani după doborîrea avionului Malaysia Airline de către o rachetă rusă.

„A fost o crimă nerușinată, ce ar fi putut fi evitată, dacă nu avea loc agresiunea rusească, echipamentul și racheta rusească aduse de pe teritoriul rus. Responsabilitatea noastră față de cei care au murit și față de generațiile viitoare este să-i arătăm agresorului că va trebui să răspundă pentru toate crimele comise”. Comentariile îi aparțin președintelui ucrainean Petro Poroșenko și au fost publicate de el pe pagina sa Facebook.

La trei ani de la doborîrea aparatului Boeing 777, plecat de la Amsterdam spre Kuala Lumpur și doborît deasupra estului Ucrainei la 17 iulie 2014, Rusia, la fel ca autoritățile separatiste pro-ruse, continuă să nege vreo responsabilitate, în ciuda concluziilor raportului echipei de anchetă din care au făcut parte experți din Belgia, Australia, Malaezia, Olanda și Ucraina.

La ceremonia de astăzi din satul Hrabove, în regiunea Donețsk
La ceremonia de astăzi din satul Hrabove, în regiunea Donețsk

Ei au stabilit că avionul a fost atins de o rachetă de tip BUK, adusă din Rusia și lansată dintr-o zonă controlată de rebelii pro-ruși. Anchetatorii nu au făcut publice numele celor circa o sută de persoane ce ar fi jucat „un rol activ” - s-a spus - în declanșarea tragediei, în care și-au pierdut viața 298 de persoane.

Președintele Ucrainei s-a declarat convins că justiția olandeză este „obiectivă și imparțială” atunci cînd autoritățile de la Amsterdam au promis, la începutul lunii iulie, că vinovații vor fi judecați de judecători din Olanda. Dar, deocamdată, nimeni nu a fost arestat...

În Ucraina, o ceremonie de comemorare, cu participarea a circa 500 de persoane, s-a desfășurat pe locul unde avionul Boeing, cursa MH14 a companiei Malaysia Airlines, s-a prăbușit.

Comemorarea principală a avut loc, însă, astăzi la orele amiezii, în apropiere de aeroportul de unde a decolat avionul, Schiphol de la Amsterdam, în prezența regelui Willem-Alexander și a reginei Maxima a Olandei.

Regele Willem-Alexander și regina Maxima Olandei, împreună cu copii ce au inaugurat memorialul de la Vijfhuizen
Regele Willem-Alexander și regina Maxima Olandei, împreună cu copii ce au inaugurat memorialul de la Vijfhuizen

În parcul de la Vijhuizen, unde au sosit circa două mii de rude ale victimelor tragediei aviatice, a fost inaugurată „o pădure a amintirii”, ca monument oficial în memoria lor. Asemenea unei panglici verzi, au fost plantați 298 de arbori în omagiu pentru fiecare victimă, între care s-au aflat 196 de olandezi.

MH17 - Ce s-a întîmplat?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

Ceremonia de comemorare a constat în citirea numelor pasagerilor și ale membrilor echipajului de către familii și prietenii lor, după care regele și regina, acompaniați de 17 copii din Vijhuizen, au depus primele flori la memorial.

Fundația familiilor victimelor a dat publicității un comunicat în care se spune că „298 de arbori păstrează vie amintirea victimelor”și că această „panglică verde concentrează și servește drept oază de reflecție, reconfortare și speranță.”

Construcția memorialului verde a fost finanțată prin donații. Dintre cele trei proiecte scoase la concurs, în noiembrie 2015 a fost ales, cu o majoritate de 60% de către reprezentanții familiilor, cel prezentat de artistul Ronald A. Westerhuis și de arhitectul peisagist Robbert de Koning.

Fiecare arbore poartă numele unei victime. Un măr pădureț în floare este consacrat amintirii unui adolescent de 16 ani, originar din Rotterdam, ale cărui rămășițe nu au fost încă identificate. În preajma memorialului ar urma să fie plantate floarea soarelui, ca o referință la câmpurile ucrainene, pe care au fost descoperite părți ale avionului prăbușit.

Numele victimelor înscrise pe ochiul metalic al monumentului
Numele victimelor înscrise pe ochiul metalic al monumentului

„Pădurea amintiri” include 11 varietăți diferite de arbori, evoluînd diferit în funcție de anotimpuri și formînd un soi de ochi privind către cer. Un perete de oțel de 16 metri lungime și patru înălțime, ce sugerează sprînceana ochilui, ar reprezenta, după un cotidian olandez, „apăsarea pierderii”. Cu scurgerea timpului, peretele de oțel ce va rugini, ar urma să simbolizeze evoluția lentă a durerii. Numele celor 298 de victime sînt gravate în oțel inoxidabil în pupila ochiului simbolic.

Autorul proiectului, Ronald A. Westerhuis, declara pentru cotidianul Trouw: „dacă privești din interior te vezi pe tine însuți și numele celui iubit. Acest oțel este într-atît de polizat, încît reflectă lumina soarelui pe peretele sumbru. Amintirea iluminează astfel literalmente durerea...”

XS
SM
MD
LG