Gheorghe Cojocaru: „Președintele Republicii Belarus, Aliaxandr Lukașenka, nu este la prima sa vizită în Republica Moldova, înaltul oaspete vizitând Chișinăul și la invitația președintelui Nicolae Timofti în 2014. Între profilul politic al lui Nicolae Timofti și cel al lui Igor Dodon, la a cărui invitație Aliaxandr Lukașenka a sosit ieri la Chișinău, este greu de găsit vreun element de compatibilitate, însă liderul belarus, ca un om de stat, pare să nu se conducă de anumite preferințe personale, ci de interesele naționale ale țării sale. Acestea, ca și în cazul Republicii Moldova de altfel, reclamă promovarea bunelor relații de cooperare pe toate planurile.”
Europa Liberă: Președintele Lukașenka este perfect conștient de faptul că la Chișinău puterea este bicefală, ca să spunem așa. Și atunci, vreau să vă întreb ce interese anume l-au adus pe președintele Belarusului la Chișinău?
Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate, președintele belarus a dat curs invitației omologului său de la Chișinău, care, să observăm, nu prea are ocazia să dea mâna cu liderii unor state la reședința sa oficială. Contextul regional în care are loc vizita este destul de tensionat. Relațiile ruso-ucrainene sunt extrem de complicate; raporturile Chișinăului cu Moscova nu trec nici ele prin cea mai bună fază, Belarusul fiind singura țară care păstrează relații echilibrate și cu Ucraina, și cu Rusia, și cu Republica Moldova. Rolul președintelui Lukașenka în toate acestea este unul decisiv, de unde și interesul de a cultiva această relație cu un partener de încredere; vechile legături moldo-belaruse cu o istorie încă din epoca sovietică își spun și ele cuvântul.”
Europa Liberă: Și totuși, dacă tragem o linie de total: Ce interese predomină agenda vizitei – interesele politice sau cele economice?
Gheorghe Cojocaru: „Strict obiectiv, interesele economice ar trebui să asigure apropierea celor două state. Agricultura Republicii Moldova are nevoie de produsele industriei petrochimice belaruse, de tehnica agricolă belarusă, ca și de piața de desfacere a Republicii Belarus cu o populație de circa zece milioane de oameni. Nu întâmplător în delegația președintelui Lukașenka au fost incluși numeroși oameni de afaceri de la Minsk, care au luat parte la lucrările Forumului economic pentru cooperare între cele două țări.”
Europa Liberă: Vizita președintelui belarus poate fi văzută deja în context electoral. Or, capitala este parte la o campanie electorală locală, din toamnă întreaga societate va participa la alegerile parlamentare. Deci, putem vorbi și despre o asemenea valență?
Gheorghe Cojocaru: „Da, vizita președintelui Lukașenka a avut loc într-un context electoral, dar alegerile primarului general în Chișinău au căzut ca din senin și nu par să aibă vreo legătură cu planificarea acestei vizite. Apoi, liderul de la Minsk s-a întâlnit nu numai cu președintele Dodon, dar și cu prim-ministru Pavel Filip, ceea ce plasează această vizită în cadrul unei normalități necesare ambelor părți.”