Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere reexaminarea „în detaliu” a vizelor acordate cetățenilor ruși


Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, (foto arhivă, Bruxelles, 29 septembrie 2021).
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, (foto arhivă, Bruxelles, 29 septembrie 2021).

Comisia Europeană a cerut statelor membre UE şi din spaţiul Schengen să „reexamineze în detaliu” vizele eliberate cetăţenilor ruşi, pentru a se asigura că aceştia nu prezintă un risc pentru securitatea zonei, a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, relatează AFP.

Războiul împotriva Ucrainei este „o ameninţare şi la adresa securităţii noastre şi nu trebuie să fim naivi, scopul lui Putin este distrugerea Uniunii Europene", a declarat Ylva Johansson în cadrul unei conferinţe de presă la Nuijamaa, în Finlanda, la graniţa cu Rusia, alături de ministrul finlandez de Interne, Krista Mikkonen.


„Nu putem exclude că pot să vină persoane cu scopul de a provoca o revoltă socială, violenţe, ceva de genul acesta, sau să încerce să facă propagandă", a mai spus comisarul european.

UE a adoptat vineri oficial suspendarea acordului din 2007 care facilitează eliberarea de vize pentru cetăţenii ruşi, măsură ce va intra în vigoare luni, ca reacţie la invazia neprovocată din Ucraina. Mai puţin de un milion de ruşi deţin în prezent o viză valabilă pentru zona Schengen, potrivit Comisiei Europene.

Executivul european urmează să publice recomandări pentru statele membre pentru a se asigura că acordă prioritate la eliberarea vizelor „disidenţilor, jurnaliştilor, solicitanţilor din motive umanitare sau familiale", de exemplu.


Întrebată despre planul Finlandei de a consolida gardurile pe anumite poţiuni ale frontierei sale de 1.300 km cu Rusia, Ylva Johansson a spus că „înţelege pe deplin că uneori un gard este foarte util, sau orice altă formă de barieră fizică".

„Revine statelor să decidă care este cea mai bună modalitate de a-și apăra frontierele externe (...) în conformitate cu legislaţia lor", în special în materie de azil, a mai spus comisarul european pentru Afaceri Interne.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG