Anunțul Comisiei Europene vine la zece zile după ce România și-a anulat alegerile prezidențiale pentru că a ajuns la concluzia că unul dintre candidați, filorusul Călin Georgescu, a fost beneficiarul unei campanii masive de promovare pe TikTok orchestrată cu sprijinul unui „actor statal”, adică al Rusiei.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus într-un comunicat că executivul UE „investighează minuțios” dacă TikTok a încălcat Regulamentul privind serviciile digitale prin faptul că nu a contracarat riscurile „dezinformării și manipulării” înaintea alegerilor din România.
Care este scopul anchetei europene
Comisia vrea să concentreze ancheta pe două aspecte: cum gestionează TikTok riscul de manipulare în sistemul de videoclipuri recomandate utilizatorilor și cum sunt puse în practică politicile TikTok împotriva postărilor politice plătite.
Dar Comisia anunță că va lua măsuri prin care să protejeze alegerile, chiar înainte de finalizarea anchetei: va introduce un nou cod de conduită în Regulamentul privind serviciile digitale, dar și un sistem de reacție rapidă pe timp de alegeri, pentru a gestiona o situație precum cea din România.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. Oricând suspectăm că are loc o astfel de interferență, mai ales în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm”, a mai transmis Ursula von der Leyen.
- Citește și: În România, un candidat inventat a ajuns viral pe TikTok înainte să fie „eliminat” de creatorii lui
Comisia a cerut deja TikTok, printr-un ordin de retenție, să păstreze toate documentele interne și datele privind „riscuri de sistem existente sau previzibile” pe care serviciile oferite de platformă le pot prezenta pentru procesele electorale și dezbaterea publică din UE.
Amenzile pe care le poate primi platforma de socializare, deși se declară gata să coopereze cu ancheta Comisiei, se pot ridica la 6% din cifra sa de afaceri globală, dacă se constată că a încălcat legislația europeană.
Relația între ancheta românească și cea europeană
România a declanșat propria anchetă, după anularea alegerilor prezidențiale, iar oficialități europene s-au întâlnit săptămâna trecută cu autoritățile române, atât din domeniul electoral, cât și cele pentru coordonarea mediului digital.
Comisia Europeană amintește desecretizarea documentelor serviciilor de informații românești, spunând că au arătat profunzimea campaniei de manipulare pe TikTok, care se conformează metodelor rusești, iar accesul transparent la aceste documente a fost esențial și arată cât de importantă ar fi pe viitor cooperarea internațională deschisă între statele europene pentru a combate amenințările hibride.
În cazul în care ancheta națională va deveni una penală și autoritățile române consideră că există elemente internaționale, ele pot cere Europol să preia o parte din anchetă și să coopereze cu instituția europeană și cu alte state europene.
Ancheta românească și europeană sunt urmărite cu atenție de țări precum Croația și Germania, care vor avea alegeri în următoarele luni - prezidențiale în decembrie-ianuarie, în Croația, și parlamentare anticipate, în Germania, în februarie.
Autoritățile croate și germane sunt în legătură cu cele europene, pentru a se pregăti de noi amenințări hibride, iar această colaborare între statele UE este prezentată de Comisie ca fiind esențială.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te