Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană ușurează viața firmelor, dar nu renunță la viitorul „verde”


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (dr), a prezentat planul pentru un „Pact industrial curat” alături de reprezentanții industriilor grele din Europa. Lângă ea, președinta Consiliului Industriei Chimice Europene, Ilham Kadri. Antwerp, 26 februarie.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (dr), a prezentat planul pentru un „Pact industrial curat” alături de reprezentanții industriilor grele din Europa. Lângă ea, președinta Consiliului Industriei Chimice Europene, Ilham Kadri. Antwerp, 26 februarie.

Comisia Europeană a propus miercuri un nou pachet de măsuri care ar ajuta producția de energie regenerabilă în Europa și ar ajuta industria, pentru a susține creșterea economică a UE. Criticii acuză însă Comisia că renunță la protecții de mediu esențiale pentru bunăstarea pe termen lung a Europei.

„Pactul industrial curat” este un pachet de legi pentru susținerea economiei și industriei europene care-și propune să susțină dezvoltarea industriei energiei regenerabile. Pactul a fost lansat simultan cu un pachet de măsuri supranumit „omnibus”, care să reducă din birocrație și din taxele de care sunt nemulțumiți mulți investitori.

Noile reguli propuse de Comisia Europeană pentru îmbunătățirea economiei ar „simplifica” cerințele de protecție a mediului și ar înlesni producția de energie verde în UE.

Competitivitatea UE, consideră cei de la Bruxelles, trebuie să țină pasul cu China și SUA, aliatul de peste Ocean care se transformă tot mai mult în competitor. Acest plan ar trebui să „elibereze” UE de relația de dependență față de SUA în domenii-cheie, explică vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

„Spus simplu, nu putem să sperăm sau să ne așteptăm să concurăm cu succes într-o lume periculoasă cu o mână legată la spate”, a declarat miercuri Dombrovskis.

Noul set de reguli propuse de executivul european vor trebui aprobate de Parlament și de liderii statelor europene reuniți în cadrul Consiliului. Aleșii europeni vor fi un obstacol dificil pentru noile reguli, din moment ce mulți centriști, precum și eurodeputați de stânga și verzi se opun slăbirii protecțiilor de mediu.

Economia Germaniei, care se bazează pe industrie, a stagnat în ultimii ani. Comisia speră ca noile măsuri să ajute industria prin producția de mai multă energie regenerabilă, ca dezvoltarea Europei să nu fie dependentă de țările exportatoare de combustibili fosili.
Economia Germaniei, care se bazează pe industrie, a stagnat în ultimii ani. Comisia speră ca noile măsuri să ajute industria prin producția de mai multă energie regenerabilă, ca dezvoltarea Europei să nu fie dependentă de țările exportatoare de combustibili fosili.

În noul pact industrial se renunță la reguli de protecție a mediului pe întregul lanț de producție și la exigențe pentru drepturile omului (inclusiv ale muncitorilor) în țările producătoare. Deși aceste standarde au fost adoptate recent, criticii spun că firmele mijlocii nu sunt capabile să facă față birocrației necesare pentru a verifica că sunt respectate.

Comisia vrea să reducă presiunea și pe companiile mai mari, care trebuiau să creeze rapoarte de sustenabilitate și să încerce să combată efectele adverse asupra mediului și a drepturilor omului din lanțul lor de producție. Dacă aceste cerințe se aplicau firmelor cu peste 250 de angajați, în viitor UE vrea le păstreze doar pentru firmele cu peste 1.000 de angajați.

Alte propuneri ale Comisiei pentru a reduce prețul energiei includ reducerea taxelor pe energie, un proces mai rapid de aprobare a proiectelor din domeniul energiei verzi și mai multe subvenții pentru regenerabile. Comisia speră să promoveze tehnologiile pentru producerea energiei regenerabile, precum turbinele eoliene, și să încurajeze electrificarea mai intensă.

„Facem ce putem ca să scădem prețul energiei”, explică comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra.

În total, aceste măsuri ar atrage investiții de sute de miliarde de euro și ar duce la economii pe partea de importuri de energie. Comisia va susține aceste investiții printr-un fond de 100 de miliarde de euro, care să sprijine producția de energie verde în UE.

Critici dure din partea activiștilor de mediu

Comisarul pentru energie al UE, Dan Jorgensen, a asigurat că „faptul că SUA părăsește agenda verde nu înseamnă că o să facem și noi la fel. Ba din contră, înseamnă că trebuie să facem un pas în față”.

Comisarul pentru climă Wopke Hoekstra, la rândul său, spune că acest pact este soluția la „creșterea economică lentă, dependențele [energetice n.r.] și piața fragmentată”.

Dacă în 2019 prioritatea era decarbonizarea și protecția mediului, dificultățile din timpul pandemiei au schimbat ecuația și au creat un nou imperativ din competitivitatea europeană. Noul pachet de măsuri propuse miercuri nu include niciun angajament legal pentru a atinge neutralitatea climatică.

Activiștii de mediu și experții din domeniu consideră însă că relaxarea regulilor și susținerea industriei nu vor face decât să încalce țelurile ambițioase de protecție a mediului la care UE s-a angajat acum câțiva ani. Orice amânare sau domolire a țelurilor de protecție a mediului nu pot face decât să contribuie la urgența climatică.

Printre firmele care vor beneficia cel mai mult din urma acestei relaxări a regulilor se numără multe dintre cele cu activități foarte poluante, precum fabricile de oțel sau ciment.

Potrivit World Wildlife Fund (WWF), urmărind simplificarea regulilor, Comisia „a înaintat o propunere care va ține înapoi succesul economic și al afacerilor. Cei care spun că luptă pentru prosperitatea pe termen lung nu pot, cu conștiința curată, să susțină o abordare care [...] oprește Europa din drumul deja stabilit de a deveni o economie verde, competitivă”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG