Linkuri accesibilitate

Comisia pentru serviciile de informații a Senatului american confirmă amestecul Rusiei în alegerile din 2016


 EU vs Disinfo: cum a încercat Rusia să influențeze procesul electoral american.
EU vs Disinfo: cum a încercat Rusia să influențeze procesul electoral american.

Documentul publicat pe 21 aprilie e al patrulea dintr-o serie de cinci rapoarte ale comisiei de informații a Senatului despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Comisia pentru serviciile de informații a Senatului SUA a publicat un raport bipartită prin care și-a reconfirmat sprijinul pentru concluziile serviciilor de informații că Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din 2016 cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să câștige.

Potrivit raportului, publicat pe 21 aprilie, concluziile serviciilor de informații din ianuarie 2017 „prezintă o bază de informații coerentă și bine-construită pentru argumentul că Rusia s-a angajat într-o tentativă de a se amesteca” în alegerile din SUA.

Autorii raportului din Senat mai spun că această evaluare „reflectă o capacitate analitică adecvată” și „reprezintă tipul de muncă profesionistă și nepărtinitoare la care ne așteptăm și de care avem nevoie din partea comunității serviciilor de informații”.

În 2017, aceste servicii au ajuns la concluzia că scopul Rusiei era să submineze încrederea publicului în procesele democratice din SUA, să o denigreze pe candidata Partidului Democrat, pe atunci Secretara de Stat Hillary Clinton, să-i reducă șansele de a fi aleasă și să-i dăuneze potențialului ei mandat prezidențial.

Președintele comisiei de informații a Senatului, Richard Burr, republican din Carolina de Nord, spune că senatorii nu au găsit niciun motiv să conteste concluziile serviciilor de informații și a avertizat că eforturile Rusiei de a se amesteca în procesul electoral continuă.

„Una din cele mai importante concluzii e că eforturile agresive ale Rusiei de ingerință trebuie considerate „noua normalitate”. Acest avertisment e bazat pe evenimentele din ultimii trei ani, în care Rusia și imitatorii ei au folosit tehnici de război informațional pentru a semăna haos și discordie în societate”, a declarat Burr într-un comunicat pentru presă.

„Întrucât ne apropiem de alegerile din 2020, e mai important ca niciodată să rămânem vigilenți împotriva tentativelor de ingerință din partea unor actori străini ostili”, a mai spus senatorul Richard Burr.

Senatorul Mark Warner din Virginia, cel mai sus-pus Democrat din comisie, a lăudat serviciile de informații pentru „munca lor profesionistă și nepărtinitoare”. Warner a mai avertizat că „nu avem niciun motiv să ne îndoim că succesul rușilor din 2016 îi va motiva să încerce din nou în 2020”.

Comisia spune în raport că a găsit „informații concrete” care sprijină ideea că președintele rus Vladimir Putin „a aprobat și a controlat unele aspecte” ale eforturilor de ingerință din partea Kremlinului.

Autorii raportului și-au exprimat „un grad înalt de încredere” în concluzia că Putin și guvernul rus au avut o preferință clară pentru Donald Trump.

Eforturile ruse sunt rezultatul multor „ani de investiții” în capacitățile Moscovei, „perfecționate în țările post-sovietice”, se mai zice în raport.

Documentul de 158 de pagini are zeci de pagini secretizate, inclusiv o secțiune cu titlul „Despre rolul lui Putin”. Burr spune că redactările au fost necesare pentru a nu dezvălui metodele și mijloacele prin care serviciile secrete americane au obținut acele informații.

Raportul din Senat e o reafirmare bipartită a unor concluzii care au fost contestate de Republicanii din comisia de informații a Camerei Reprezentanților.

Documentul publicat pe 21 aprilie e al patrulea dintr-o serie de cinci rapoarte ale comisiei de informații a Senatului despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Comisia a sprijinit concluziile serviciilor de informații și în rapoartele anterioare, care fac parte dintr-o investigație de trei ani privind ingerința Rusiei.

Raportul final se va axa pe aspectele de contraspionaj ale investigației, inclusiv acuzațiile că membri ai campaniei lui Donald Trump și-au coordonat acțiunile cu agenți ruși.

Procurorul special Robert Mueller a declarat anul trecut că nu există dovezi concludente privind o astfel de coordonare.

Cu informații de la AP și Politico.

XS
SM
MD
LG