Linkuri accesibilitate

Comisia vetting a început audierile actualilor și viitorilor judecători ai CSJ


Comisia vetting, în prima zi de evaluare a candidaților pentru posturile de judecători la CSJ.
Comisia vetting, în prima zi de evaluare a candidaților pentru posturile de judecători la CSJ.

Comisia vetting a audiat luni, 27 noiembrie, primii trei candidați la posturile de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Acesta este primul pas pentru reînnoirea instanței și a doua etapă a reformei justiției, prin care autoritățile și-au propus să curețe sistemul de persoane compromise.

Judecătoarea CSJ Aliona Miron a fost verificată și audiată pentru a doua oară. Anterior, ea a încercat să devină membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă nu a promovat pre-vettingul. Decizia a fost anulată de CSJ la 1 august 2023, ea urmând să fie evaluată repetat de comisia pre-vetting.

Magistrata Viorica Puica, transferată temporar de la Judecătoria sectorului Botanica la CSJ, candidează acum pentru un mandat deplin în instanța supremă. Ea a participat la interviul din comisia vetting, chiar dacă a fost numită în ajun judecătoare la Curtea Constituțională.

De asemenea, comisia l-a audiat luni pe procurorul adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Sergiu Brigai, care vrea să devină judecător la CSJ.

Conform legii, comisia mai întâi acumulează informații despre candidați, pe care le comunică persoanei cel puțin cu șapte zile înainte de interviu. Candidații și judecătorii au dreptul să vină la audieri împreună cu un avocat.

Înregistrările video de la audieri urmează să fie publicate pe site-ul comisiei în cel mult trei zile.

Cine mai participă la concurs

Comisia vetting urmează să mai audieze 20 de candidați, dintre care doi actuali judecători ai CSJ, șapte magistrați din instanțele inferioare, nouă avocați și doi procurori, inclusiv procurorul general interimar, Ion Munteanu.

În concursul pentru CSJ s-au mai înscris procurorul Iuri Lealin și avocatul Leonid Chirtoacă, dar ei nu vor fi audiați de comisia vetting. Ei au devenit automat eligibili deoarece au promovat pre-vettingul, atunci când au candidat pentru consiliile procurilor și magistraților.

După reformare, CSJ va fi formată din 20 magistrați: 11 judecători de carieră și nouă juriști.

Motive din care un candidat poate pica evaluarea

În procesul evaluării, comisia verifică sursele de venit ale judecătorilor și candidaților și, după caz, ale apropiaților lor. De asemenea, comisia analizează modul în care aceștia și-au dobândit bunurile, dacă și-au declarat corect averile și au plătit toate impozitele.

Candidatul nu va promova evaluarea dacă diferența dintre cheltuielile și veniturile lui din ultimii 12 ani depășește, în total, 20 de salarii medii pe economie (circa 230.000 de lei).

De asemenea, candidatul va fi descalificat dacă în ultimii 10 ani nu a plătit impozite în sumă de cinci salarii medii pe economie (peste 58.000 de lei).

Dacă în ultimii 5 ani candidatul sau judecătorul a încălcat grav etica și conduita profesională sau a emis acte care contravin Convenției Europene pentru Drepturile Omului în ultimii 10 ani, el, la fel, va fi respins.

Ce urmează după audieri

După evaluarea integrității etice și financiare a judecătorilor și candidaților, comisia vetting va trimite un raport la CSM, care va lua decizia finală. CSM poate să accepte raportul sau să oblige comisia să evalueze repetat candidatului.

Dacă CSM decide că judecătorul sau candidatul nu a promovat evaluarea, atunci acesta va fi demis din funcție și nu va putea ocupa funcții de demnitate publică în următorii 7 ani. De asemenea, judecătorii care nu vor promova evaluarea nu vor putea primi indemnizații unice de concediere și pensii speciale.

În cazul procurorilor care vor să obțină funcții la CSJ, dar nu promovează vettigul, se aplică același principiu, doar că decizia privind demisia lor o ia Consiliul Superior al Procurorilor. În cazul avocaților, CSM va informa Uniunea Avocaților despre rezultatele evaluării.

Deciziile CSM pot fi contestate la CSJ atât de către candidați, cât și de comisia vetting. Potrivit unor modificări votate de Parlament pe 24 noiembrie, judecătorii CSJ trebuie să examineze contestația în 30 de zile, timp în care hotărârea CSM este suspendată.

Precedentul pre-vettingului

Vettingul candidaților și judecătorilor CSJ este a doua etapă a reformei justiției, demarată de actuala guvernare pro-europeană. La prima etapă, comisia pre-vetting a evaluat candidații la funcțiile de membri ai CSM și CSP.

Din cei 21 de judecători care au trecut toate etapele pre-vettingului, doar cinci au promovat evaluarea. La procurori, rata de promovare a fost mai înaltă: din cei 13 candidați, șapte au trecut testul integrității.

Pe 1 august 2023, CSJ a anulat 21 de decizii ale comisiei pre-vetting și a dispus reevaluarea candidaților. În noiembrie, comisia pre-vetting a început audierile repetate.

Pe rolul instanței supreme mai sunt cinci plângeri depuse de candidații care nu au promovat pre-vettingul.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG