Linkuri accesibilitate

Cine sunt membrii comisiei care va verifica averile și interesele judecătorilor CSJ


Potrivit unui proiect de lege adoptat de PAS în martie 2022, noul CSJ va fi compus din 20 de judecători: 11 judecători de carieră și 9 juriști.
Potrivit unui proiect de lege adoptat de PAS în martie 2022, noul CSJ va fi compus din 20 de judecători: 11 judecători de carieră și 9 juriști.

Parlamentul a constituit comisia specială care va verifica averile și interesele viitorilor și actualilor membri ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Vetting-ul judecătorilor CSJ este a doua etapă a reformei justiției propuse de partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS). 

La ședința din 15 iunie deputații au votat pentru numirea în comisia de vetting a șase experți. Din partea PAS, în comisie, au fost incluși juriștii Iurie Gațcan și Andrei Bivol, iar din partea blocului PSRM-PCRM - Lilian Enciu.

Andrei Bivol este avocat din 2010 și lucrează în cadrul biroului de avocatură Bivol & Asociații.

Iurie Gațcan este expert în domeniul anticorupției. Este șeful Secției Analiză Operațională a Direcției Analitică din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA). Contractul lui este în prezent „suspendat”, potrivit serviciului de presă CNA.

Lilian Enciu este magistru în drept constituțional. În 2021 a fost numit membru al Comisiei Electorale Centrale CEC la propunerea blocului PSRM-PCRM.


Experții naționali au fost prezenți în sala de ședințe a parlamentului. Deputata PCRM Diana Caraman l-a întrebat pe Andrei Bivol cum apreciază conflictul dintre șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și subalternii ei. Ea s-a referit la o înregistrare apărută în spațiul public, în care Dragalin a comunicat procurorilor corupți că „nu are răbdare” să vină la ei acasă să-i aresteze. Dragalin a confirmat ulterior autenticitatea înregistrărilor audio spunând că „infractorii corupți au de ce se teme, pentru că noi avem înregistrări care demonstrează vinovăția lor”.

Candidatul a spus că comisia va verifica doar activitatea judecătorilor. „Ca cetățean poți să ai anumite nedumerii, dar trebuie să ținem cont că a fost o discuție internă”, a spus Bivol.

Din șase, trei membri ai comisiei au fost propuși de partenerii de dezvoltare și confirmați cu votul majorității deputaților: Lavly Perling, Maria Giuliana Civinini, Scott Bales.

Lavly Perling este o juristă din Estonia. Începând cu 1996 a ocupat diferite funcții în sistemul judecătoresc acestei țări, iar în 2014 a fost numită procuror general. A ocupat această funcție pînă în 2019.

Maria Giuliana Civinini este o fostă judecătoare din Italia. A ocupat funcția de președinte a Tribunalului din Pisa.

Scott Bales este un jurist din SUA. A ocupat diferite funcții în sistemul de justiție din 1985, iar în 2005 a fost numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție din Arizona. Din 2014-2019 a ocupat funcția de președinte acestei Curți.

Cine și cum va fi verificat?

Comisia va verifica averile și interesele actualilor judecători din CSJ. Doar cei care vor trece evaluarea cu brio vor putea să își continue activitatea, ceilalți vor fi demiși. La sfârșitul lunii februarie 2023, majoritatea judecătorilor CSJ și-au dat demisia. Unii dintre ei au confirmat public că astfel și-au manifestat dezacordul cu intenția guvernului de a le verifica averile.

Astfel, din actuală componență CSJ fac parte cinci judecători: Tamara Chișcă-Doneva, Ion Guzun, Aliona Miron, Mariana Pitic și Anatolie Țurcanu. Doi dintre ei, magistrații Miron și Țurcan au candidat pentru funcții în Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu au promovat evaluarea pre-vetting. Astfel, ei vor fi nevoiți să treacă a doua oară verificarea, dar deja din partea comisiei vetting.

Ulterior vor fi verificați și cei 22 de candidați la funcția de judecători ai CSJ. În premieră, pentru aceste funcții vor putea candida inclusiv juriștii, nu doar judecătorii instanțelor superioare. În concurs s-au înscris deja șapte judecători, restul fiind juriști, printre care și procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de PAS în martie 2022, noul CSJ va fi compus din 20 de judecători: 11 judecători de carieră și 9 juriști.

Pre-vetting și vetting în justiția moldoveană

Pre-vetting este o procedură specială de verificare a candidaților la funcții în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, realizată de Comisia pre-vetting.

Compusă din trei experți naționali și trei experți internaționali, Comisia pre-vetting poate verifica veniturile și cheltuielile din ultimii 15 ani ale candidaților, dar și felul în care aceștia au respectat normele deontologice. De asemenea, pot fi verificate rudele candidaților.

Comisia a verificat inițial candidații la funcțiile de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), un efort care s-a încheiat în martie 2023. Din cei 28 de judecători înscriși inițial la concursul pentru CSM, cinci și-au retras candidaturile, 18 au fost descalificați și numai cinci au promovat în final evaluarea. Din 12 candidați non-judecători, au promovat evaluarea doar trei. Verificarea candidaților la funcții în CSP era în curs de desfășurare la începutul lunii mai 2023.

După ce formează noile organe de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, autoritățile intenționează să supună unor evaluări asemănătoare (numite „vetting”) întregul corp al judecătorilor și procurorilor.

„Vetting-ul” urmează să înceapă cu judecătorii actuali ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și pe candidații la funcții în CSJ. O lege care descrie această procedură a intrat în vigoare pe 6 aprilie 2023. Următorii în rând pentru „vetting” ar fi judecătorii instanțelor de apel și procurorii din procuraturile specializate.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG