Linkuri accesibilitate

Conflictul dintre CNA și Procuratura Anticorupție ia amploare  


Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin și directorul CNA, Iulian Rusu.
Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin și directorul CNA, Iulian Rusu.

Între angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar fi avut loc un conflict, care s-a scurs în presă, dar nu a fost confirmat oficial de cele două instituții. 

Pe 7 iunie, unele surse mass-media și canale din Telegram au scris despre un scandal care ar fi avut loc în aceeași zi la o ședință convocată de Veronica Dragalin. Citând surse anonime, portalul Crime Moldova a scris că Dragalin i-ar fi acuzat pe procurori și pe ofițerii CNA că sunt corupți și i-ar fi amenințat cu dosare penale și percheziții.

Site-ul realitatea.md a publicat o scrisoare semnată de șeful adjunct interimar al Direcției urmărire penală de la CNA, Dumitru Cuciaș, care a comunicat că 31 de ofițeri CNA au întocmit rapoarte cu privire la „incidentul produs în dimineața zilei de 7 iunie”. În scrisoarea adresată conducerii Direcției securitate internă a CNA, Cuciaș cere „neadmiterea lezării demnității și drepturilor angajaților CNA).

Seara, Veronica Dragalin a postat un mesaj pe Facebook, în care declara că a fost aleasă în funcție pe un mandat de 5 ani și nu are de gând să plece: „O să lupt în continuare împotriva corupției și pentru justiție, dreptate, egalitate, transparență și un viitor european”.

Postarea Veronicăi Dragalin de pe Facebook.
Postarea Veronicăi Dragalin de pe Facebook.

La solicitările Europei Libere, serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție a comunicat că „își rezervă dreptul să nu comenteze” informațiile privind un eventual conflict, apărute în spațiul public, iar reprezentanții CNA au răspuns că nu comentează „deocamdată”.

Acuzații în plenul Parlamentului

Primul care a vorbit în public despre neînțelegerile dintre Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și CNA a fost directorul CNA, Iulian Rusu. La ședința Parlamentului din 12 mai, în timp ce-și prezenta raportul de activitate, el s-a arătat „nedumerit de ce relațiile cu procuratura au devenit neclare”.

„Eu aș vrea ca ele în continuare să fie bune, în special când vorbim de cauze de rezonanță și când noi propunem investigarea unei spălări de bani de sute de milioane de lei, unde [procurorii] nu văd o bănuială rezonabilă [pentru a porni un dosar penal]. În schimb, când se găsește un medic prăpădit care ia 500 de lei, nu este nici o problemă: și camere de supraveghere, și interceptare”, s-a plâns Rusu.

El a mai povestit despre unele cazuri în care procurorii ar fi clasat ilegal dosare pornite de CNA.

Atunci, cele două procuraturi au respins învinuirile printr-un comunicat de presă comun, în care l-au acuzat pe șeful CNA de „iresponsabilitate și manipulare” și că acesta ar încerca „să denigreze nefondat imaginea Procuraturii”, deoarece s-ar opune creării a unei structuri similare Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, ceea ce ar presupune că CNA și Procuratura Anticorupție în actuala componență nu ar mai exista.

La rândul său, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a spus că Iulian Rusu ar putea fi tras la răspundere penală și a calificat declarațiile acestuia drept amestec în acțiunile organului de urmărire penală și depășirea atribuțiilor.

Comentând schimbul de replici dintre cele două instituții, președinta Maia Sandu a sugerat că acest conflict ar putea dăuna procesului de integrare europeană. „Ultimul lucru pe care vreau să-l văd este ca în raportul Comisiei Europene să fie cearta dintre şefii de la CNA şi Procuratura Anticorupţie. Fiecare instituţie trebuie să se apuce de lucru, că au multe de făcut şi să avem o claritate pe distribuirea responsabilităţilor”, a spus șefa statului într-un interviu.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG