Linkuri accesibilitate

Șapte judecători vor fi transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție 


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desfășurat marți, 2 mai, concursul, pentru suplinirea temporară a funcțiilor vacante la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Din 14 magistrați care s-au înscris la concurs, șapte au primit undă verde pentru transfer. Concursul a fost anunțat pentru a debloca activitatea instanței supreme.

După intervievarea candidaților, membrii CSM au încuviințat transferul la CSJ a magistraților Donos Aliona (judecătoria Bălți), Ion Malanciuc (judecătoria Criuleni), Ghenadie Eremciuc (judecătoria Bălți). De asemenea, la Curtea Supremă de Justiție vor fi transerați doi magistrați de la Curtea de Apel Chișinău: Daguța Sergiu și Boris Talpă. La instanța supremă urmează să ajungă și două magistrate de la judecătoria Chișinău: Viorica Puica și Oxana Parfeni.

Ședința de marți, 2 mai, a fost prima în componență nouă a Consiliului Superior al Magistraturii, după ce la 28 aprilie Adunarea generală a ales noii membri din rândul judecătorilor, pe Vasile Schiopu, Sergiu Caraman, Ioana Chironeț și Maria Frunze. Astfel, numărul membrilor CSM a ajuns la 8 din cei 12 prevăzuți în Constituție.

Concursul pentru transferul temporar al judecătorilor a fost anunțat de CSM pe 10 aprilie, în contextul demisiilor în lanț ale 20 de judecători de la CSJ, unde au mai rămas să lucreze cinci magistrați.

Te-ar putea interesa și: Au început audierile procurorilor în comisia pre-vetting

Conform legilor noi, adoptate pe 30 martie de Parlament, CSJ va fi format din 20 de judecători (11 fiind judecători de carieră și 9 juriști). În instanța supremă vor putea activa doar judecătorii care au trecut evaluarea externă - vetting-ul. Evaluarea va fi efectuată de o comisie formată din trei experți naționali și trei experți internaționali. Componența nominală a comisiei urmează să fie anunțată de legislativ în timpul apropiat.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG