Mai exact, Blonschi este acuzat de complicitate la infracțiunea de „spălare de bani în interesul unei organizații criminale”. Potrivit procurorilor, el a participat la spălarea sumei de 600.000 de euro, sustrasă din Banca de Economii în noiembrie 2014 și introdusă, ulterior, în circuitul legal al R. Moldova. El a fost anunțat în căutare pe 1 aprilie 2022, iar în timp ce se afla peste hotare, cauza penală împotriva lui și a lui Andronachi a fost trimisă în judecată, unde este examinată cu ușile închise.
Pe 9 ianuarie 2024, Blonschi a fost reținut la punctul de trecere a frontierei cu România Leușeni-Albița și plasat în Penitenciarul nr. 13. Avocații au solicitat imediat eliberarea lui. În instanță, s-au prezentat trei persoane, inclusiv un preot, care au prezentat garanții personale și au depus câte 4.000 de lei pe contul Judecătoriei Buiucani.
Pe 16 ianuarie, judecătorul Gheorghe Balan a admis solicitarea și l-a eliberat pe Blonschi, dar l-a obligat pe unul dintre garanți să mai depună 11.000 de lei pe contul instanței. Încheierea este definitivă și nu poate fi atacată.
Blonschi a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Procurorul pe caz a explicat presei că acuzatorii au cerut anterior arestul lui, pe motivul că exista un risc că el se va eschiva de la justiție. Procurorul a mai spus că dosarul de învinuire a lui Blonschi și Andronachi a ajuns la etapa cercetării judecătorești.
Anterior, și Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest sub garanțiile personale a patru persoane. Atunci, șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că el ar putea să fugă din țară, pentru a se ascunde de justiție.