Linkuri accesibilitate

Comportamentul media în turul doi al alegerilor din Chişinău


Ion Ceban a negat luni că ar avea sprijininul mediatic al televiziunilor lui Plahotniuc

Un nou raport de monitorizare a presei constată că patru televiziuni din holdingul media afiliat liderului PD, Vlad Plahotniuc, continuă să manipuleze opţiunile electorale. Deşi au spus că nu vor reflecta alegerile locale din Chișinău şi au fost deja sancţionate de CCA pentru nerespectarea acestui angajament, cele patru posturi TV Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3 continuă să prezinte ştiri despre candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău. Dacă în primul tur acestea au favorizat-o masiv pe independenta Silvia Radu, acum televiziunile lui Plahotniuc şi-au reorientat sprijinul mediatic spre candidatul socialiștilor Ion Ceban, mai constată monitorizarea realizată de comunitate WatchDog.

Experţii de la comunitatea Watchdog au decis să monitorizeze în turul doi al scrutinului doar posturile din holdingul media al liderului PD Vlad Plahotniuc din câteva motive. Unul este că cele patru posturi Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3 sunt, potrivit datelor celui mai recent Barometru al Opinie Publică, o importantă sursă de informare pentru fiecare al doilea locuitor al capitalei, iar pentru o treime din chișinăuieni cele patru posturi constituie principala sursă de consum a știrilor. Un alt motiv prin care experţii îşi justifică monitorizarea exclusivă a televiziunilor care aparţin direct sau indirect lui Vlad Plahotniuc este că acestea au admis încălcări grave și sistematice ale prevederilor legale în primul tur al alegerilor din capitală. Acest lucru l-au confirmat toate rapoartele de monitorizare, inclusiv cel realizat de CCA, care, la două zile după primul tur, a avertizat public cele patru posturi pentru că, contrar declarației publice de a nu mediatiza campania electorală, au difuzat materiale cu caracter electoral şi au favorizat-o masiv pe independenta Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul PPDA Andrei Năstase.

În prima săptămână a turului doi de scrutin, cele patru posturi şi-au reorientat sprijinul mediatic spre candidatul socialiştilor Ion Ceban, spune unul din autorii studiului, expertul Valeriu Paşa:

„Gradul de manipulare sau intensitatea promovării unui candidat nu este chiar atât de mare cum a fost în primul tur pentru Silvia Radu, dar se vede cu ochiul liber o susţinere vădită pentru Ion Ceban, pentru candidatul socialiştilor. Continuă aproape cu aceeași intensitate campania de denigrare a lui Andrei Năstase. Aşa cum s-a întâmplat şi în primul tur, aceste televiziuni continuă să încalce legislația nu plasează ştirile electorale în rubrică specială. Nu au depus o nouă declaraţie la CCA prin care confirmă că ei reflectă campania, chiar dacă CCA i-a sancţionat, ce-i drept această sancţiune a fost o sfidare a bunul simţ, mai curând, decât o sancţiune veritabilă.”

Valeriu Paşa observă că Partidul Democrat de guvernământ pare să acţionează la fel cum a făcut-o în prezidențiale, când contrar declarațiilor că o sprijină pe Maia Sandu, democraţii l-au ajutat pe Igor Dodon să câștige alegerile prin televiziunile lui Plahotniuc, aşa cum au constat mai multe rapoarte de monitorizare. De această dată, PD pare să-l ajute pe socialistul Ion Ceban să devină primar al capitalei, crede Valeriu Paşa.

„Celălalt candidat, Andrei Năstase, nu este deloc pe gustul lui Vlad Plahotniuc. Principala miză este să-l împiedice pe Andrei Năstase să devină primar. Se pare că Ion Ceban este un primar mult mai acceptabil pentru Vlad Plahotniuc. Cred că poate fi parte din ceea cu ce ne-am deprins deja după alegerile prezidenţiale, această coabitare, colaborare, uneori mai puţin vizibilă, uneori pe faţă, între PSRM şi preşedintele Dodon, pe de o parte, şi guvernarea lui Plahotniuc, de cealaltă parte.”

Este rău faptul că unele posturi de televiziune au mediatizat mai mult sau mai puţin un candidat sau altul. Este şi mai rău când acest lucru s-a făcut intenţionat într-o manieră denigratoare...

O altă constatare e că în turul doi al localelor din capitală, cele patru televiziuni din holdingul lui Vlad Plahotniuc încearcă să diminueze prezența alegătorilor la urne, ceea ce ar avantaja, din nou, candidatul socialiștilor.

Ion Ceban a negat luni că ar avea sprijininul mediatic al televiziunilor lui Plahotniuc. Iată ce a spus socialistul la o emisiune de la TV 8:

„În primul tur aceste posturi TV l-au denigrat niţel pe Andrei Năstase, dar acum ele reflectă şi ce face Năstase, şi ce facem noi. Nu am văzut nicio părtinire sau lipsă de echidistanță. Noi monitorizăm presa zilnic. Potrivit monitorizărilor noastre, atât eu, cât şi Năstase suntem reflectați neutru.”

De ce posturile de televiziune afiliate liderului PD Vlad Plahotniuc continuă să-l denigreze în ştiri pe Andrei Năstase şi să-l favorizeze pe Ion Ceban, a fost întrebat şi vicepreşedintele PD Vladimir Cebotari, săptămâna trecută, când a anunțat că democrații nu vor spune pe care dintre cei doi candidaţi îi sprijină. Vladimir Cebotari a răspuns evaziv atunci:

„Este rău faptul că unele posturi de televiziune au mediatizat mai mult sau mai puţin un candidat sau altul. Este şi mai rău când acest lucru s-a făcut intenţionat într-o manieră denigratoare. Sper foarte mult că acest mesaj pe care-l transmitem tuturor posturilor de televiziune să-şi păstreze deontologia şi să urmeze prevederile legale.”

Raportul de monitorizare realizat de comunitatea Watchdog este primul deocamdată care analizează comportamentul media în turul doi al alegerilor din capitală. Centrul pentru Jurnalism Independent încă nu şi-a făcut publică monitorizarea, dar în precedenta, cea dinaintea turul doi, a constat că în instituțiile media nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali și nu au reflectat corect și echidistant campania. Candidatul socialiştilor a fost favorizat de mai multe posturi TV, faţă de adversarul său Andrei Năstase, liderul PPDA.

XS
SM
MD
LG