Linkuri accesibilitate

Valeriu Pașa: „Plahotniuc încearcă să-l ajute pe Ion Ceban să devină primar”


Expertul de la comunitatea Watchdog despre comportamentul televiziunilor în campania electorală.

Televiziunile lui Vlad Plahotniuc și-au reorientat susținerea de la independenta Silvia Radu la socialistul Ion Ceban, CCA nu respectă și nu aplică legislația, sunt rezultatele monitorizării programelor de știri în perioada 21-25 mai de catre comunitatea Watchdog.MD. Expertul Valeriu Pașa vorbește despre manipularea opțiunilor electorale prin intermediul știrilor TV.

Valeriu Paşa
Valeriu Paşa

Valeriu Pașa: „În principiu, pentru turul doi, din lipsă de timp și resurse limitate, ne-am propus să monitorizăm doar acele televiziuni care au încălcat cel mai grav atât legislația, cât și principiile jurnalistice în primul tur și nu este de mirare că toate aceste televiziuni fac parte din holdingul mediatic al dlui Plahotniuc. Mediatizarea rezultatelor primului tur și a campaniei care a demarat pentru turul doi ne-a arătat că gradul de manipulare sau intensitatea promovării unui candidat nu este chiar atât de mare cum a fost în primul tur pentru Silvia Radu, dar se vede cu ochiul liber o susținere vădită pentru Ion Ceban, pentru candidatul socialiștilor. Continuă cu aproape aceeași intensitate campania de denigrare a lui Andrei Năstase și așa cum s-a întâmplat și pentru primul tur aceste televiziuni continuă să încalce legislația, nu plasează știrile electorale în rubrică specială, nu au depus o nouă declarație la CCA, prin care confirmă că ei reflectă campania electorală, chiar dacă CCA i-a sancționat. Ce-i drept, sancțiunea asta a fost așa mai mult o sfidare a bunului-simț decât o sancțiune veritabilă.”

Interviu cu Valeriu Paşa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:59 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar, totuși, pentru a respecta un echilibru ar fi fost cazul să monitorizați și celelalte media, ca să puteți să trageți o concluzie sănătoasă?

Valeriu Pașa: „O să încercăm pentru a doua săptămână, cel puțin pentru câteva zile, să monitorizăm toată media. În principiu, concluziile care au fost pentru primul tur – noi am făcut monitorizare în pre-campanie, în perioada campaniei, acum, în campania pentru turul doi – sunt că avem televiziuni vădit partizane, dar care încearcă să respecte la maximum legislația, cum este televiziunea NTV, de exemplu. Ei, totuși, încearcă cumva măcar să creeze o imagine că păstrează o oarecare echidistanță. Cam același comportament l-au aprobat pentru turul doi și televiziunile dlui Pahotniuc. Doar pe ele la etapa asta le-am monitorizat. Ne-a bucurat foarte mult ceea ce am constatat pentru primul tur, spre deosebire de perioada anterioară campaniei, televiziunea publică, Pro TV, TV 8 au prezentat campania foarte echilibrat. Și lucrul acesta bucură.”

Europa Liberă: Duminică se vor duela doi concurenți electorali care nu au nimic cu puterea. Cât de mult avantajează sau dezavantajează un candidat faptul că e mai mult arătat la o televiziune sau alta?

Valeriu Pașa: „Conform datelor celui mai recent Barometru de Opinie Publică, în Chișinău cel puțin 30 la sută din cetățeni au ca cea mai importantă sursă de informare una sau alta dintre televiziunile care aparțin dlui Plahotniuc. În total la ele se uită cel puțin jumătate din locuitorii Chișinăului, ca o principală sursă de informare. Și în mod absolut evident, ceea ce se transmite prin aceste televiziuni are un impact foarte mare asupra formării opiniei alegătorilor și, respectiv, a opțiunilor electorale.”

Europa Liberă: Uitatul la televizor nu neapărat înseamnă și datul votului pentru ceea ce privești.

Valeriu Pașa: „Cu siguranță, nu este vorba despre un transfer automat de informație în opțiune și, slavă Domnului, sunt și surse alternative, cetățenii gândesc critic, dar este o influență totuși puternică. Atunci când oamenii se informează doar din una sau două surse și ele sunt practic similare, le vine foarte greu, chiar gândind critic, ei pur și simplu nu văd altă informație.”

Europa Liberă: De ce l-ar avantaja pe acest holding care ar aparține dlui Plahotniuc să mediatizeze mai cu seamă acțiunile unui candidat, cel al Partidului Socialiștilor?

Nu este pur și simplu mediatizată activitatea dlui Ceban; el este intenționat, într-un mod manipulator, prezentat în lumină pozitivă într-o bună parte din știri...

Valeriu Pașa: „Nu este pur și simplu mediatizată activitatea dlui Ceban; el este intenționat, într-un mod manipulator, prezentat în lumină pozitivă într-o bună parte din știri. Și exact în același mod, doar că în lumină negativă, este prezentat contracandidatul Năstase.”

Europa Liberă: Ce joc face dl Plahotniuc în cazul acesta?

Valeriu Pașa: „Nu face niciun fel de joc complicat, încearcă să-l ajute pe Ion Ceban să devină primar. Asta-i tot.”

Europa Liberă: De ce ar fi pe gustul dlui Plahotniuc să iasă învingător în acest scrutin candidatul socialiștilor?

Valeriu Pașa: „Sunt două aspecte. Primordial, cred eu că este faptul că celălalt candidat nu este deloc pe gustul lui Vlad Plahotniuc. Deci, principala miză este să-l împiedice pe Andrei Năstase să devină primar. Într-al doilea rând, se pare că Ion Ceban este un primar mult mai convenabil sau mult mai acceptabil pentru Vlad Plahotniuc în Chișinău. Și eu cred că poate fi parte din ceea cu ce deja ne-am deprins după alegerile prezidențiale. Această coabitare, colaborare – uneori, mai puțin vizibilă, uneori pe față – între Partidul Socialiștilor și președintele Dodon pe de o parte și guvernarea lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Exact aceleași constatări se făceau și atunci când se făcea trimitere la prezența dnei Silvia Radu pe buletinul de vot. Ați văzut că nu a avut efectul despre care mulți vorbeau?

Valeriu Pașa: „Eu cunosc dinamica opțiunilor electorale în perioada campaniei și vă rog să mă credeți că inițial a fost un impact puternic, până la urmă majoritatea alegătorilor s-au dumerit ce este cu această doamnă Radu și au votat cum au votat, dar chiar și rezultatul de 18 la sută, chiar și într-o prezență foarte mică, este un rezultat extrem de mare pentru cineva care nu are niciun fel de abilități de lider sau de manager pe bune…”

Europa Liberă: Și procentele acestea i le-au adus televiziunile?

Valeriu Pașa: „Absolut! Doar televiziunile și nimic mai mult. Deci, acesta este impactul maxim și o parte din acele sondaje care au fost făcute publice, care o dădeau cu peste 25 la sută cu o lună înainte de alegeri erau veritabile. Altceva este că până la finele campaniei, datorită informațiilor, dezvăluirilor, argumentelor care s-au adus în susținerea legăturii dintre Plahotniuc și Silvia Radu au convins cetățenii că nu trebuie să o voteze. Dar 18 la sută totuși au votat-o. Și acesta este rezultatul 90 la sută, cel puțin, al campaniei mediatice, pentru că nu a făcut absolut nimic ieșit din comun sau o realizare veritabilă datorată capacităților ei în funcția de primar interimar.”

Europa Liberă: Informare, dezinformare, manipulare, știri false – toate astea sunt în capul alegătorului. Cum se descurcă el?

Valeriu Pașa: „Deocamdată, se descurcă destul de bine. Având în vedere amploarea campaniei de manipulare care s-a dus la aceste alegeri, alegătorii au dat dovadă de rațiune, chiar dacă mulți sunt dezamăgiți. Cel puțin, se vorbește foarte mult despre lumea care nu a mers la alegeri în primul tur, pentru că au zis: „Totul e decis, Silvia Radu va fi primar. Nu are rost să mergem să votăm, totul se decide pentru noi”. Ei, până la urmă s-a dovedit că nu este așa și asta contează cel mai mult. Chiar și în această lipsă de spațiu democratic, fărădelegi, nerespectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, alegerile încă contează. Votul cetățenilor încă poate schimba situația. Și asta s-a demonstrat la primul tur și probabil va fi cea mai mare realizare a acestor alegeri.”

Europa Liberă: Dezbaterile electorale și importanța lor, și impactul asupra unei decizii pe care trebuie s-o ia alegătorul, cum le vedeți?

Din păcate, această campanie nu este și nici nu prea are cum să fie despre problemele și soluțiile pe ceea ce înseamnă Chișinău...

Valeriu Pașa: „Dacă sincer, le văd destul de mici. Mai curând e o chestie prin care un candidat poate să motiveze alegătorii care sunt fie indeciși, fie nu sunt foarte siguri că vor merge la vot, când vezi că cel pe care îl susții sau pe care îl preferi măcar un pic mai mult decât celălalt câștigă dezbaterile sau îți pare ție că el câștigă dezbaterile, îți insuflă așa o încredere să mergi la vot. Din păcate, această campanie nu este și nici nu prea are cum să fie despre problemele și soluțiile pe ceea ce înseamnă Chișinău, pentru că dacă s-ar vrea așa și se spune că depolitizarea funcției, păi, dacă vreți să nu fie politizată funcția de primar, dragi candidați, nu mergeți sub sigla de partid. Înscrie-te în cursă independent și vezi ce scor vei lua. Asta înseamnă depolitizare. În momentul în care te-ai lansat de la un partid, este cel puțin sfidător să vorbești despre depolitizare.”

Europa Liberă: Admiteți că, după anunțarea rezultatelor scrutinului, cel care va ieși învingător se va lăsa de politică?

Valeriu Pașa: „Nu, nu, este exclus! Mai mult ca atât, eu, în calitate de alegător, nu-mi doresc un primar care să rămână la alegerile parlamentare din toamnă neimplicat, pentru că un primar care vrea binele Chișinăului, vrea binele întregii țări. Deci, el trebuie să conștientizeze că e nevoie și de o schimbare la nivel de întreagă țară, ca lucrurile în Chișinău să înceapă să meargă. Un primar poate face multe, dar la un moment dat te lovești de impedimentele sistemului de stat, statului central, în justiție, economie, în general. N-o să înflorească Chișinăul, dacă la nivel de țară va fi totul prost. Lucrul acesta trebuie să-l conștientizeze oricine și asta trebuie să fie una dintre prioritățile primarului: să convingă chișinăuienii, prin acțiunile lui, prin influența pe care o are, încrederea pe care i-o dau cetățenii, să facă o schimbare la nivel național. E obligatoriu.”

Europa Liberă: Și primarul care va fi ales duminică va avea posibilitatea să demonstreze că este primarul tuturor cetățenilor municipiului Chișinău?

Valeriu Pașa: „Sigur! În primul și în primul rând, prin relația pe care și-o va construi cu cetățenii prin comunicare, cum va comunica primăria, pentru că e o foarte mare problemă. Începând de la lucrurile elementare de tipul s-a schimbat o rută de troleibuz pentru o zi și lumea nu știe și stă în stații și așteaptă și terminând cu lucruri mari, unde oamenilor trebuie să le fie explicat de unde se iau banii, ce se întâmplă, cum se iau deciziile de cheltuire de bani mari, cum se iau decizii care duc la incomodarea cetățenilor, cum ar fi, nu știu, reparații de străzi, chestii serioase. Iar în a doua etapă – comunicarea cu consilierii municipali, care buni, răi cum sunt ei, dar în 2015 au primit mandatul cetățenilor. Chiar dacă mulți dintre ei au trădat imediat după alegeri promisiunile pe care le-au făcut, dar ei au mandatul cetățenilor aproape în egală măsură, nu au legitimitatea pe care o va avea un primar proaspăt ales, dar cu ei trebuie să comunice și ei trebuie respectați, implicați până în măsură, adică nu trebuie lăsați nici să-și facă mendrele și să fure în stânga și în dreapta proprietatea municipală, dar cu ei trebuie să se lucreze deschis, transparent.”

Europa Liberă: Dacă alegătorii nu se vor prezenta la urnele de vot în număr necesar, ar putea să existe o întorsătură?

Valeriu Pașa: „O prezență mică, în general, favorizează foarte clar candidatul de stânga, în cazul dat, Ion Ceban. O prezență masivă la capacitatea de 80-90 din potențialul electoral a ceea ce numim noi vot pro-european nu-i lasă practic șanse lui Ion Ceban în turul doi, indiferent dacă are sau nu suportul lui Vladimir Plahotniuc. Concluzia este că puterea actuală sau, mai bine spus, Vladimir Plahotniuc în mod clar încearcă să-l ajute pe Ion Ceban să devină primar, având calculele lui, deci are nevoie de asta. Ceea ce va decide rezultatul alegerilor va fi prezența. Preferințe pot fi diferite. S-a văzut și în sondajele din primul tur, dar contează foarte mult cine își va convinge mai calitativ și mai mult alegătorii să vină la vot.”

XS
SM
MD
LG