Linkuri accesibilitate

Comunitatea Evreiască, îngrijorată de un incident antisemit la un liceu din Chișinău


O menorah din orașul german Kiel, cu o fotografie de epocă amintind Holocaustul, expusă în ianuarie 2023 la Parlamentul Germaniei, Bundestag, din Berlin. (Foto: AP /Markus Schreiber)
O menorah din orașul german Kiel, cu o fotografie de epocă amintind Holocaustul, expusă în ianuarie 2023 la Parlamentul Germaniei, Bundestag, din Berlin. (Foto: AP /Markus Schreiber)

Comunitatea Evreiască din R. Moldova s-a declarat „extrem de îngrijorată” și a sesizat organele de drept în legătură cu informațiile că o profesoară din Chișinău ar fi glorificat nazismul în fața elevilor.

„Facem apel către liderii politici, liderii de opinie publică să evite speculațiile și manipularea pe acest caz, având în vedere războiul din Israel și manifestările în creștere de antisemitism în alte țări”, se spune în declarația Comunității Evreiești.

Portalul Agora.md a scris la 29 octombrie că a primit un mesaj de la o mamă cum că o profesoară de educație pentru societate le-a spus elevilor din clasa a X-a că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt - să extermine toți evreii.”

Un singur elev a protestat, dar profesoara i-a spus să-și „închidă gura” și să „stea la locul lui”.

Marți, 31 octombrie, Ministerul Educației a anunțat că s-a autosesizat în cazul „mesajului antisemit” al profesoarei de la „un liceu din capitală”, cerând convocarea Comitetului de Etică al școlii pentru sancționarea ei, și a condamnat „cu fermitate” extremismul. Ministerul nu precizează la ce liceu anume s-ar fi produs incidentul.

În declarația sa, Comunitatea Evreiască din R. Moldova amintește că de 10 ani face eforturi pentru introducerea unui curs de istorie a Holocaustului ca obiect obligatoriu în curricula națională.

„Insistăm asupra unei anchete prompte și corecte asupra acestei infracțiuni și pedepsirea celor vinovați”, se mai spune în declarație.

Din relatările presei și reacția autorităților nu este limpede nici data, nici contextul în care s-ar fi făcut declarația incriminată a profesoarei de liceu.

Autoritățile din multe țări europene spun că au constatat o creștere alarmantă a incidentelor antisemite după atacul terorist Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, urmat de operațiuni militare israeliene în Fâșia Gaza, locuită de palestinieni.

R. Moldova s-a numărat printre țările care au condamnat ferm atacul Hamas, inclusiv printr-o declarație parlamentară salutată și de evreii moldoveni.

De asemenea, Moldova s-a abținut când Națiunile Unite au votat la 28 octombrie o rezoluție în care Israelului i se cerea să protejeze civilii din Gaza în riposta lui armată la atacul terorist.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG