Linkuri accesibilitate

Inițiativa celor 3 Mări | Ce au decis liderii statelor care s-au întâlnit la București


România a găzduit miercuri summitul Inițiativei celor Trei Mări, care aduce împreună țările central și est-europene în proiecte de infrastructură, energie și digitalizare.
România a găzduit miercuri summitul Inițiativei celor Trei Mări, care aduce împreună țările central și est-europene în proiecte de infrastructură, energie și digitalizare.

Cel de-al optulea summit al Inițiativei celor Trei Mări, din care fac parte 13 state UE cu ieșire la mările Neagră, Baltică și Adriatică, a început la București în ziua în care autoritățile române au admis că rămășițele a ceea ce pare a fi o dronă rusească au fost descoperite în Tulcea.

La summit s-a discutat despre agresiunea rusească asupra Ucrainei, dar și cum pot țările estice și central europene să ajute Kievul în contextul în care atacurile rusești asupra porturilor devin din ce în ce mai dese, cu efecte dezastruoase asupra exportului de cereale.

La începutul summitului, printr-o legătură online, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să nu fie impuse interdicții pentru exporturile de cereale ale țării sale.

El a pus accent pe importanța unității în domeniul infrastructurii, deoarece consecințele atacurilor asupra Ucrainei sunt resimțite la nivel global, răspândindu-se pe lanțul logistic.

„Vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă”, a declarat Zelenski.

Cu doar câteva minute înainte, autoritățile ucrainene publicaseră detalii despre un atac asupra unei zone civile din Donețk, care a ucis 16 oameni și a rănit alți 20.

Președintele ucrainean a vorbit și despre situația dronei rusești care a ajuns pe teritoriul României, fapt negat în repetate rânduri de către autoritățile române.

Miercuri, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a recunoscut că s-au găsit rămășițele unei drone rusești în județul Tulcea.

În jurul summitului au avut loc mai multe întâlniri ale liderilor prezenți.

Președintele României s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Maia Sandu. Cei doi au discutat despre procesul de aderare la UE al Republicii Moldova și apropierea țării de grupul I3M.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit și el cu Maia Sandu, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri interesați de investițiile în regiune.

Concluziile summitului

La sfârșitul întâlnirii de miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că Inițiativa celor Trei Mări are o „capacitate reală de a spori conectivitatea strategică europeană pe axa nord-sud”.

Președintele Poloniei a ales să se concentreze pe cooperarea dintre țările central și est-europene demonstrată în ultimul an.

„Am putut vedea că proiectele de infrastructură sunt puse în aplicare. Am putut vedea cât sunt de importante acestea în condițiile nevoii Ucrainei de a-și exporta produsele agricole: s-a demonstrat cât de importante sunt legăturile de infrastructură din Europa Centrală”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda.

Conferința de presă a patru lideri, la finele părții politice a summitului I3M: Andrej Plenkovic (premierul Croației), Andrzej Duda (președintele Poloniei), Klaus Iohannis (președintele României), Gitanas Nauseda (președintele Lituaniei).
Conferința de presă a patru lideri, la finele părții politice a summitului I3M: Andrej Plenkovic (premierul Croației), Andrzej Duda (președintele Poloniei), Klaus Iohannis (președintele României), Gitanas Nauseda (președintele Lituaniei).

Statele participante la summitul I3M s-au arătat mulțumite de cooperarea lor în domeniile infrastructurii și a energiei. „Tot ce am discutat astăzi pare să fie în îmbunătățire continuă”, potrivit premierului Croației, Andrej Plenkovic.

„În acest context geopolitic, I3M va deveni cu siguranță un cadru de cooperare regională esențial”, a transmis și Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, a cărei țară s-a desprins recent de la sistemul energetic post-sovietic pentru a se alinia cu restul Europei.

La Vilnius se va organiza următorul summit al I3M.

Liderii reuniți au prezentat declarația comună a participanților la finalul zilei de summit. Aceștia reafirmă „sprijinul de neclintit pentru Ucraina” și angajamentul de a-i oferi sprijin continuu, precum și faptul că „Rusia trebuie să își retragă imediat și necondiționat toate forțele militare și echipamentele din Ucraina”.

Mai mult, aceștia se angajează la a ajuta în reconstrucția Ucrainei. „Haideți să dezvoltăm rute de solidaritate mai activ, pe infrastructura existentă, pentru exportul de cereale din Ucraina”, a declarat președintele lituanian, Gitanas Nauseda.

Nici Moldova nu a lipsit de pe lista subiectelor discutate de către membrii I3M. Republica Moldova a devenit, împreună cu Ucraina, stat participant asociat la I3M și se va implica din ce în ce mai mult în proiectele de energie, infrastructură și digitalizare ale Inițiativei.

„Recunoaștem potențialul I3M de a completa politicile UE în ceea ce privește aducerea Balcanilor de Vest, a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei mai aproape de UE, pe baza meritelor și a valorilor comune, inclusiv prin implicarea acestor țări în implementarea proiectelor de infrastructură regională ale I3M”, adaugă liderii țărilor central și est-europene.

Nu în ultimul rând, Grecia a devenit odată cu acest summit cel de-al 13-lea membru al Inițiativei celor Trei Mări.

Joi va avea loc forumul de afaceri asociat I3M, organizat de Guvernul României pentru a încuraja investițiile strategice în infrastructură discutate miercuri la nivel politic.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG