Linkuri accesibilitate

Lavrov îl acuză pe Trump de subminarea acordului cu Iranul


Serghei Lavrov astăzi la conferința sa anuală de presă
Serghei Lavrov astăzi la conferința sa anuală de presă

Conferința de presă de bilanț diplomatic a ministrului rus de externe.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, l-a acuzat pe președintele american Donald Trump că încearcă să submineze acordul nuclear dintre Iran și puterile globale, spunând că declarațiile liderului de la Washington ar putea duce la anularea înțelegerii.

Vorbind luni la o conferință de presă de recapitulare a activităților diplomatice din anul 2017, ministrul rus de externe a spus că ultimele declarații pe tema Iranului ale președintelui american Donald Trump au ca obiectiv suspendarea acordului din 2015 referitor la programul nuclear iranian și „nu aduc vreo contribuție la optimism și stabilitate”.

„Din nefericire, colegii noștri americani vor în continuare să acționeze în baza dictatelor și ultimatumurilor”, a spus Lavrov luni la Moscova.

„Nu vom sprijini ceea ce încearcă să facă Statele Unite, să schimbe formulările din acord, înglobând lucruri inacceptabile pentru Iran”, a spus Lavrov.

„[Americanii] nu vor să asculte punctele de vedere ale altor centre de politică globală și de fapt nu vor să accepte realitatea formării unei lumi multipolare”, a insistat șeful diplomației ruse.

„Lumea multipolară” este un concept promovat mai ales de Rusia într-o perioadă când încerca să-și revină din șocul căderii din poziția de supraputere, prin destrămarea Uniunii Sovietice și pierderea influenței internaționale.

Acordul încheiat în 2015 de Iran cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia și China are ca scop să prevină construcția de arme nucleare în Iran. În baza înțelegerii, Teheranul s-a declarat de acord să-și limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Dar președintele american D. Trump spune că Statele Unite vor denunța acordul dacă semnatarii europeni nu repară ceea ce el consideră să fie „deficiențele teribile” ale înțelegerii.

La 12 ianuarie tot Trump a spus însă că va lăsa suspendate deocamdată sancțiunile împotriva Iranului, păstrând acordul intact. El vrea însă ca înțelegerea să fie „consolidată” cu prevederi suplimentare în cel mult 120 de zile.

La conferința sa de presă de luni, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că dacă se fac schimbări la acord, Iranul nu se va mai considera obligat să-l respecte.

Lavrov a mai spus că eventuala prăbușire a acordului ar îngreuna implicit rezolvarea tensiunilor dintre puterile globale și Coreea de Nord pe tema ambițiilor nucleare ale Fenianului.

Printre schimbările dorite de Trump se numără ca Iranul să accepte mai multe inspecții în locuri de interes pentru agenția nucleară a Națiunilor Unite (IAEA) și excluderea unor clauze care prevăd eliminarea pe termen lung a unor restricții asupra programului nuclear iranian.

Trump ar mai vrea și includerea unei supravegheri mai atente a programului de rachete balistice al Iranului. Oficiali din Statele Unite și din alte țări au spus că acel program poate fi „nuclearizat” destul de ușor.

Președintele iranian Hassan Rohani a spus la 14 ianuarie că Trump și administrația lui au „eșuat” deocamdată în încercarea de subminare a acordului nuclear, pe care liderul de la Teheran l-a numit „o victorie istorică” pentru țara sa.

„Toate țările lumii, cu una sau două excepții, sunt unite împotriva efortului american”, a spus Rohani, adăugând: „Dacă nu respectăm acordurile și contractele, atunci putem îngropa tot ce înseamnă civilizație”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG