Linkuri accesibilitate

Peter Michalko: Fără respectarea principiilor democratice, R. Moldova riscă să piardă tranșele din asistența europeană


Peter Michalko
Peter Michalko

Șeful delegației UE la Chișinău și conferința sa de presă la împlinirea primelor șase luni de mandat.

„Dacă precondițiile politice legate de respectarea principiilor democratice în aplicarea sistemului electoral nu vor fi respectate, Republica Moldova riscă să piardă tranșele din asistența europeană”, a declarat șeful Delegației UE la Chişinău, Peter Michalko, precizând că nu există o dată fixată pentru eliberarea tranșelor.

„Dacă evaluarea care are loc acum, pentru primele zece precondiții, va fi una pozitivă, prima tranșă ar putea veni în primul semestru al anului”, a spus Michalko în cadrul unei conferințe de presă ținută cu ocazia primelor șese luni de mandat.

„Felul în care vor fi respectate standardele democratice în procesul electoral, inclusiv în perioada pre-electorală, va fi un factor decisiv pentru felul în care vor derula pe viitor relațiile dintre Republicii Moldova și Uniunea Europeană, a mai declarat, Peter Michalko.

„Au existat și anterior probleme în procesul electoral, legate de exemplu de finanțarea partidelor, peste care s-a suprapus și această schimbare a sistemului electoral care ridică semne de întrebare serioase, inclusiv în privința independenței unor candidați din circumscripțiile uninominale și influențarea lor de anumite interese economice”, a spus șeful Delegației UE la Chişinău.

Acesta a subliniat că la trecerea la sistemul electoral mixt autoritățile nu au ținut cont de recomandările OSCE/ODIHR , acesta a fost motivul pentru care UE a introdus precondiții politice pentru acordare asistenței economice. Dacă Republica Moldova nu va respecta precondiția politică a UE, va pierde asistența economică, a subliniat Michalko.

„UE știe foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova, nu se poate ascunde nimic din eventualele practici inadecvate care ar putea avea loc în acest an electoral și UE urmărește cu atenție încă pe de acum evoluțiile care au loc în pregătirea campaniei electorale”, a mai spus Michalko.

Într-un recent interviu cu Europa Liberă, ministrul justiției Alexandru Tănase a declarat, cu referire la Concluziile formulare luni de Consiliul UE pricind Republica Moldova că: „Nu am văzut nicio condiționare absolută în acest document a deblocării anumitor finanțări legate de anumite reforme, inclusiv de reforma electorală”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG