Linkuri accesibilitate

Confuzie în tabăra democraților americani după preliminariile prezidențiale


Preliminariile din Iowa. 2020
Preliminariile din Iowa. 2020

Cele întâmplate creează senzația de incompetenţă şi dezorganizare, adică exact mesajul pe care președintele Trump şi-l dorește.

După prima consultare electorală din preliminariile prezidențiale ale democraților erau anticipate poziționări ale candidaților, în funcție de performanță, dar ceea ce s-a întâmplat este confuzie cu privire la rezultate.

Confuzie cu privire la rezultate este cea mai proasta situație pentru democrați. Se pare ca probleme de software sînt cauza pentru care rezultatele nu au fost anunțate ieri seară şi doar rezultate parțiale sînt anticipate curînd. Indiferent de clasament, cele întâmplate creează senzația de incompetenţă şi dezorganizare, adică exact mesajul pe care președintele Trump şi-l dorește.

Postările sale tweeter o confirmă. Mai mult decît atît, teorii ale conspirației sînt de-acum vehiculate, oferind candidaților – inclusiv Trump în noiembrie – o portiță să susțină că procesul este viciat. Pentru candidații care au performat, amînarea rezultatelor este o veste foarte proastă, pentru că se presupunea ca Iowa va fi rampa de lansare către următoarea etapa - New Hempshire.

Pentru cei care vor avea rezultate sub așteptări, amînarea este o nesperată șansă de a anula impactul inițial. În plus, chiar dacă rezultatele s-ar afla azi, peste cîteva ore președintele Trump focalizează atenția presei cu discursul despre starea uniunii şi mîine urmează votul în procesul din Senat, cu privire la impeachment. Impactul Iowa este mult redus.


S-a aflat ceva cel puțin din sondajele de la urne? Faptul ca Iowa este un stat relativ nesemnificativ la scara națională pentru că 9 din 10 alegători sînt albi. Doi din fiecare trei alegători din Iowa s-au declarat la stînga partidului, ceea ce din nou este diferit la scara națională. Ieri seară, doar circa 30% la sută din alegătorii prezenți la caucusuri au făcut-o pentru prima dată în viaţă lor, cifra inferioară celei din ani cu alegeri importante, de unde ideea că prea puţini noi alegători au fost atrași de candidați la urne.

Numărul participanților democrați este la nivel mediu, încă o veste proastă pentru cei care credeau că sentimentul anti-Trump va antrena o prezenţă masivă...


Pe ansamblu, de asemenea, numărul total al participanților democrați este la nivel mediu, încă o veste proastă pentru cei care credeau că sentimentul anti-Trump va antrena o prezenţă masivă. 60% dintre cei prezenți au spus că preferă un candidat care să-l poată învinge pe Trump, față de unul cu care sînt de acord în chestiuni de principiu. Principala chestiune politică care preocupă pe alegătorii din Iowa a fost aseară, la mare distanţă, sistemul de îngrijiri medicale. În așteptarea rezultatelor, pînă acum învingătorul caucusurilor democrate din Iowa este președintele Trump.

XS
SM
MD
LG