Linkuri accesibilitate

Acord în Congresul american pentru a împiedica administrația Trump să relaxeze sancțiunile împotriva Rusiei


Capitoliul de la Washington
Capitoliul de la Washington

Anumite prevederi ale legii ar putea antrena un conflict între președintele Donald Trump și lideri ai Congresului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Democrati din Congres au anuntat ca un grup bipartizan din Camera Reprezentantilor si Senat a ajuns la un acord cu privire la sanctiuni aplicate Rusiei pentru amestecul in alegerile americane precum si agresiunea militara in Ucraina si Siria.

Deputatul democrat de Maryland, Steny Hoyer a declarat ca deputatii au convenit asupra formularilor din lege, care cuprind sanctiuni si impotriva Iranului si Coreei de Nord. Cele care vizeaza Rusia au captat insa atentia pe fondul pozitiei presedintelui Trump care continua sa evite sa critice Rusia.

Anumite prevederi ale legii ar putea antrena un conflict intre Trump si lideri ai Congresului, care este controlat de partidul presedintelui. Casa Alba nu este de acord cu o prevedere a legii care arata ca Congresul are dreptul si obligatia sa analizeze si aprobe orice decizie a presedintelui menita sa reduca sau elimine sanctiuni impotriva Rusiei.

Daca Donald Trump incearca sa respinga legea prin veto, asta ar putea stirni nemultumiri in Congres, unde s-ar putea aduna voturile necesare pentru a contracara vetoul.

Prevederea contestata de administratie a fost introdusa in lege tocmai pe fondul suspiciunilor cu care este privita de catre ambele partide relatia lui Trump cu Vladimir Putin.

Democratii sint multumiti cu formularea finala pentru ca vor avea un cuvint de spus in mecanismul de analizare al deciziilor presedintelui cu privire la regimul de sanctiuni aplicat Rusiei.

Proiectul de lege ar putea fi votat marti si are mari sanse sa fie adoptat de Camera Reprezentantilor. Mecanismul de aplicare este similar celui din timpul administratiei Obama cind in joc era dreptul presedintelui de a ridica sanctiunile impuse Iranului. Mecanismul de atunci a fost ca administratia trimite o scrisoare Congresului in care explica de ce doreste sa suspende sau anuleze sanctiunile, iar forul legislativ are 30 de zile pentru a decide daca sa aprobe sau sa respinga.

XS
SM
MD
LG