Linkuri accesibilitate

Congresul familiei organizat de Dodon și problemele adevărate ale cuplurilor din R. Moldova (VIDEO)


Președintele moldovean Igor Dodon împreună cu familia la un marș al Bisericii ortodoxe împotriva comunității LGBT. 12 mai 2018
Președintele moldovean Igor Dodon împreună cu familia la un marș al Bisericii ortodoxe împotriva comunității LGBT. 12 mai 2018

Militanți pentru drepturile omului spun că prin asemenea evenimente politicienii mai degrabă țintesc manipularea oamenilor și distragerea atenției.

La Chișinău a demarat astăzi un Congres Mondial al Familiilor, la care s-au adunat susținători și susținătoare ale „valorilor tradiționale”, după cum își spun participanții, sau promotori ai homofobiei, cum îi consideră apărătorii drepturilor LGBT. De la congresul organizat sub patronajul președintelui Igor Dodon lipsesc participanți de vază anunțați anterior de șeful statului, cum ar fi patriarhul rus Kirill sau premierul Vaticanului, dar a venit în schimb deputata rusă Elena Mizulina, o campioană a propagandei anti-LGBT, și Elena Miliskaia, directoarea fundației oligarhului rus Constantin Malofeev, sancționat de occident pentru agresiunea rusă din Ucraina.

Congresul familiei organizat de Dodon și problemele adevărate ale cuplurilor din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct


În discursul de deschidere a congresului președintele Igor Dodon a trecut în revistă un șir de probleme care afectează bunăstarea familiilor din Republica Moldova: migrația, veniturile sub nivelul de trai sau depopularea localităților. Șeful statului a declarat că există „amenințări și mai grave la adresa instituției familiei”, invocând „ideologia anti-familială”, adică, „lipsirea mamei și tatălui de rolul lor firești în familie”.

Deschiderea Congresului Mondial al Familiei la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Președintele Republicii Moldova a anunțat oarecum aluziv că ar putea fi scoasă în afara legii ceea ce el a numit „propaganda anti-familie”, făcând trimitere la evenimentele organizate de comunitatea LGBT:

„Motto-ul nostru este – fiecare copil trebuie să fie crescut și educat doar în familie, iar familia este exclusiv o alianță dintre un bărbat și o femeie: tată și mamă!”

Apărători ai drepturilor omului au tratat cu îngrijorare mesajele lansate în aceste zile la Chișinău întrucât asemenea îndemnuri, cred ei, promovează un discurs agresiv împotriva grupurilor sociale care, potrivit președintelui Igor Dodon, nu se încadrează în „tiparele familiei tradiționale”.

Avocatul Asociației Promo-LEX Dumitru Sliusarenco constată că organizând astfel de evenimente, politicienii, cel mai probabil, țintesc manipularea oamenilor și distragerea atenției de la adevăratele probleme ale societății.

Dumitru Sliusarenco
Dumitru Sliusarenco

„O parte din politicienii care promovează astfel de mesaje au scopul foarte banal de a obţine foarte multe voturi. Ar fi desigur fantastic şi am trăi într-o societate foarte bună şi foarte progresivă dacă ei ar promova mesajele care unesc oamenii, dar pentru că nu o pot face şi asta nu aduce voturi, ei promovează mesajele care dezbină.”

Familiile au nevoie de servicii de sănătate decente, de învățământ calitativ, salarii bune și locuri de muncă bine plătite...

Dumitru Sliusarenco mai spune că familiile din Republica Moldova nu simt nevoia unor întruniri fastuoase care să îşi asume dreptul să aplice etichetări şi să dea directive juridice. Oamenii au nevoie de servicii de sănătate decente, de învățământ calitativ, salarii bune și locuri de muncă bine plătite, iar cultivarea prejudecăților în raport cu așa numita familie „netradițională” nu au cum să soluționeze aceste probleme, crede expertul Asociaţiei Promo-LEX.

„Familia din Moldova are nevoie de locuri de muncă stabile în ţară, pentru ca mamele şi taţii să poată lucra aici, în ţară, să nu trebuiască să migreze pentru perioade foarte lungi peste hotare ca să-şi asigure copiii. Familia din Republica Moldova are nevoie, de ce nu, de politicieni responsabili care într-adevăr să se gândească la ei în fiecare zi şi să promoveze politici de asigurare a intereselor lor şi nu o dată pe an în evenimente glamuroase, invitând VIP-uri şi experţi dubioşi de peste hotare, care azi vin şi poimâine pleacă. Nicidecum asta nu va soluţiona problemele familiilor din Moldova.”

Vox populi: Ce înseamnă o familie modernă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

Printre invitaţii de calibru la întrunirea de la Chişinău este Elena Miliskaia, directoarea Fundației Sfântului Vasile cel Mare din Rusia, ce aparţine oligarhului rus Constantin Malofeev. Acesta a fost sancționat de Statele Unite și Uniunea Europeană pentru sprijinirea anexării Crimeii de către Rusia și a războiului separatist din estul Ucrainei. În Ucraina el face obiectul unei anchete penale. Președintele Dodon, în declarații făcute Europei Libere, a încercat să se distanțeze de această fundație, negând că ar contribui financiar și la organizarea congresului de la Chișinău.

Vox populi: cum trăiește o familie în R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG