Linkuri accesibilitate

Referendumul pentru familie: la ce folosește și ce-ar trebui să primească în schimb cuplurile gay


Afiș de la protestul comunității LGBT împotriva votului din Senatul României. București, 11 septembrie 2018
Afiș de la protestul comunității LGBT împotriva votului din Senatul României. București, 11 septembrie 2018

Pentru PSD și pentru Liviu Dragnea consultarea cetățenilor este o mișcare de refacere a imaginii.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că adoptarea prin Constituție a definiției căsătoriei tradiționale trebuie însoțită de reglementarea prin lege organică a parteneriatului civil prin care să li se ofere recunoaștere și protecție juridică și cuplurilor de același sex.

Referendumul de modificarea Constituției României pentru redefinirea familiei a intrat în linie dreaptă și ar urma să aibă loc în prima duminică din luna octombrie. Curtea Constituțională a înregistrat astăzi propunerea legislativă care prevede că familia se bazează pe „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Textul actual (Art. 48) definește căsătoria ca o uniune liber consimțită între „soți”, sugerând o posibilitate viitoare în care genul să nu mai conteze.

Pe de altă parte, Codul Civil stabilește fără echivoc în favoarea familiei tradiționale, precizând (art. 271) că în România căsătoria „se încheie între bărbat și femeie”, că (art. 277) „este interzisă căsătoria dintre persoane de același sex”, iar căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate în străinătate „nu sunt recunoscute în România. Tot Codul Civil precizează că nici parteneriatele civile contractate în afara țării nu vor fi recunoscute.

S-au opus membrii Uniunii Salvați România și câțiva liberali...

Așadar, modificarea Constituției în acest sens este redundantă, fiind mai degrabă o măsură prin care tradiționaliștii vor să impună controlul vieții private, nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor. La votul din Senat, care este camera decisivă în acest caz, s-au opus membrii Uniunii Salvați România și câțiva liberali. De asemenea, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, care s-a pronunțat în favoarea referendumului, a precizat că textul propunerii nu este prefect, fiindcă se face confuzia dintre căsătorie și familie. Din punctul de vedere al maghiarilor, căsătoria trebuie să rămână în cadrele ei tradiționale, în vreme ce familia poate ieși din acești parametri și îmbrăca formele ei moderne.

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care conduce ALDE, un partid afiliat liberalilor europeni, a declarat că „înțelege” evoluția societății, dar că „respectă” demersul celor 3 milioane de cetățeni care au semnat petiția de schimbare a Constituției.

Începând cu 2015, Coaliția pentru familie, ajutată de toate bisericile autohtone, a început strângerea acestor semnături, în așa fel încât să prevină pentru viitor căsătoriile între persoane de același sex. PSD, principalul partid de guvernământ din România, a susținut la rândul său inițiativa, pe care și-a asumat-o din punct de vedere politic și a avut grijă să treacă prin furcile parlamentare. Din punct de vedere procedural, Guvernul urmează să adopte data referendumului, după care sunt necesare cele 30 de zile legale de campanie pro și contra.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a avansat acum două săptămâni data de 7 octombrie pentru desfășurarea referendumului. Atât pentru social-democrați, care au pierdut mult din popularitate în ultima vreme, cât și pentru Liviu Dragnea, care este tot mai contestat în interiorul propriului partid, acest referendum este o mișcare politică de refacere a imaginii.

Un efect colateral va fi divizarea și mai accentuate a societății...

Un efect colateral va fi divizarea și mai accentuate a societății. În plus, judecătorul Cristian Dănileț susține că dacă referendumul pentru familia tradițională va fi validat, modificarea Constituției trebuie să fie mai amplă și să includă și rezultatele referendumului din 2009, în care peste 7 milioane de români au votat pentru un parlament format dintr-o singură camera cu maxim 300 de deputați. Totuși, acest referendum nu a fost pus în aplicare de parlament, deci e greu de spus cum vor evolua lucrurile.

Referendumul prin care căsătoria ar putea fi definită în Constituție ca o uniune dintre o femeie și un bărbat are nevoie pentru validare de o prezență la vot de 30% din numărul total al votanților. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră însă că o astfel de modificare a legii fundamentale trebuie însoțită de reglementarea prin lege organică a parteneriatului civil prin care să li se ofere recunoaștere și protecție juridică și cuplurilor de același sex. Această reglementare mai trebuie completată, potrivit șefului CNCD, Csaba Asztalos, cu o definiție constituțională a instituției familiei într-un sens mai larg, care să corespundă realității sociale actuale.

XS
SM
MD
LG