Linkuri accesibilitate

La Comrat a început congresul mondial al găgăuzilor


La Comrat a început Congresul mondial al găgăuzilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

La Comrat a început Congresul mondial al găgăuzilor

La Comrat sunt așteptați, sâmbătă, premierul Turciei, Binali Yildirim, omologul său moldovean, Pavel Filip, şi preşedintele Igor Dodon.

Întreg centrul oraşului Comrat a fost închis pentru circulaţia rutieră din cauza lucrărilor congresului. Astăzi, în prima zi a acestui forum, care se petrece la Casa de Cultură din oraş, au venit aproape 500 de persoane, inclusiv administraţia regiunii găgăuze şi reprezentantul guvernului de la Chişinău.

Şi-au făcut apariţia diplomaţi acreditaţi la Chişinău, printre care ambasadorul Suediei, Ungariei, Franţei, Turciei şi ai altor state. Principala temă a discuţiilor este identificarea modalităţilor de dezvoltare economică şi culturală a Găgăuziei şi modul în care pot contribui în acest sens și găgăuzii stabiliţi peste hotarele Republicii Moldova. A propos, la forum au venit găgăuzi din mai multe ţări, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Grecia, Rusia, Belarus.

La mesele rotunde organizate azi s-a discutat şi despre necesitatea păstrării limbii găgăuze şi tradiţiilor locale. Subiectele politice sau geopolitice au fost şi ele la ordinea zilei. Bunăoară, ideea unuia dintre vorbitori a fost ca regiunea găgăuză să poată avea dreptul de veto, în momente când autorităţile centrale de la Chişinău adoptă decizii de interes naţional.

Mâine, în cea de a doua zi a congresului, la Comrat este aşteptat premierul Turciei, Binali Yildirim, omologul său moldovean, Pavel Filip, şi preşedintele Igor Dodon.

Vreau să mai menţionez că respectivul congres se organizează în zilele Hederlez sau ziua Sfântului Gheorghe, care e o sărbătoare naţională a găgăuzilor. Ultimul Congres Mondial al găgăuzilor a avut loc în 2012.

Previous Next

XS
SM
MD
LG