Linkuri accesibilitate

Conservatorii cehi își cer scuze pentru remarcile homofobe 


Marian Jurečka, liderul Partidului Creștin-Democrat (KDU-ČSL), care este și Ministrul Muncii.  
Marian Jurečka, liderul Partidului Creștin-Democrat (KDU-ČSL), care este și Ministrul Muncii.  

Liderul unui partid de guvernământ din Cehia și-a cerut scuze pentru remarcile „traumatizante” făcute de unii deputați la o dezbatere parlamentară încheiată cu aprobarea în primă lectură a legii ce permite căsătoriile persoanelor de același sex.

„Unele expresii nu își au locul în asemenea dezbatere”, a declarat vineri Marian Jurečka, liderul Partidului Creștin-Democrat (KDU-ČSL), care este și Ministrul Muncii.

În ajun, mai mulți deputați din formațiunea sa conservatoare au comparat persoanele LGBTI cu pedofilii, acuzându-i de trafic de copii sau numindu-i „anomalii biologice”.

Alții au spus că dacă vor neapărat să se căsătorească, gay-ii și lesbienele se pot căsători cu persoane de sex opus. Iar un deputat din sudul Cehiei a spus că la el în circumscripție „carnea de vită e carne de vită, cea de pui e carne de pui, iar căsătoria este între un bărbat și o femeie”.

În declarația sa de vineri, Jurečka a spus că deși își menține opoziția față de „căsătoria pentru toți”, nu aprobă asemenea expresii „traumatizante” și își cere scuze pentru ele.

Cel puțin alți doi oficiali din partidul său, care face parte dintr-o coaliție de guvernare de centru-dreapta, au cerut la rândul lor scuze publice, unul dintre ei declarându-se în favoarea egalității conjugale.

Afirmațiile unor deputați creștin-democrați au fost criticate chiar în timpul dezbaterii de Împuternicitul Guvernamental pentru drepturile omului, Klára Šimáčková Laurenčíková, de politicieni cu vederi liberale și de activiștii pentru drepturile omului.

Legea egalității conjugale a fost aprobată cu voturile partidelor centriste din coaliție, și ar putea ajunge la votul final înainte de sfârșitul anului curent. Cehia ar deveni astfel a treia țară din fostul lagăr comunist care legalizează căsătoriile cuplurilor de același sex, după Slovenia și Estonia.

În țara central-europeană predominant ateistă, cuplurile LGBTI pot încheia din 2006 „parteneriate înregistrate”, care nu asigură însă multe din drepturile fundamentale ale cuplurilor căsătorite heterosexuale.

Sondajele de opinie arată că o majoritate în creștere a cehilor sunt în favoarea egalității conjugale, care se bucură și de sprijinul necondiționat al președintelui țării, Petr Pavel.

„Acum și în Moldova ne simțim liber”. Povestea unui cuplu LGBT, format dintr-o moldoveancă și o ucraineancă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG