Linkuri accesibilitate

Consilierii din opoziție trag frâna achizițiilor de autobuze vorbind despre abuzuri la Primăria Chișinăului


În așteptarea autobuzului
Consilierii PAS trag frâna achiziționării de autobuze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link directAcum mai bine de o săptămână, pe 24 februarie, operatorii privați de microbuze au declanşat o grevă de câteva ore, pentru a obține dublarea tarifelor pentru călătorie sau subvenții de la primărie. Ceea ce a adâncit un conflict mai vechi între primărie și operatorii privați. Una din replicile primarului general pare să fie acum, mărirea rapidă a parcului de autobuze. Chiar dacă pe parcurs sunt ignorate regulile privind achizițiile publice.


Neregulile ce ar însoți procesul de achiziții au fost semnalate de consilieri municipali din Platforma DA şi PAS miercuri, cu o zi înainte de şedinţa Consiliului Municipal Chişinău, şedinţă la care primarul ar urma să fie mandatat să negocieze creditul şi procurarea autobuzelor din Belarus. Potrivit consilierilor din cele două fracţiuni, procesul de achiziţii are loc netransparent, în lipsa unor dezbateri publice şi fără realizarea prealabilă a unei licitații publice, aşa cum prevede legislaţia. Consilierul PAS, Roman Cojuhari, spune că au fost prezentate doar costurile pieselor importate, dar nu este limpede cât va consta în final fiecare din cele 100 de unităţi de transport şi dacă Parcul Urban de autobuze are capacitatea să le asambleze. Totodată nu a fost prezentată nici o ofertă alternativă, dosarul privind achiziționarea de autobuze beloruse este prezentat drept singura soluție fezabilă, afirmă Roman Cojuhari.

„Graba, lipsa transparenţei, dorinţa arzătoare de contractare a unor credite comerciale, lipsa unor oferte alternative creează impresia că primarul general are interes personal în toată afacerea dată şi nu doar politic.”

Consilierii fracţiunii Platforma DA, au semnalat, într-o conferinţă de presă separată, şi alte nereguli. Vicepreședinta fracţiunii, Aliona Mandatii, l-a acuzat pe primarul Ion Ceban că ar vrea să acceseze pentru procurarea autobuzelor un credit de 200 de milioane de lei în condiții dubioase, la o dobândă extrem de mare - de 8 la sută. Iar tipul de autobuze ce se dorește a fi achiziționat nu e folosit în nicio ţară europeană, unităţile de transport funcționând în bază de combustibil de tip diesel:

...utilizează abuziv resursele administrative în scop electoral, comite abuz în serviciu şi încalcă toate normele legale


„Având în vedere apropiata campanie electorala prezidenţială şi aspiraţia nedisimulată a lui Igor Dodon pentru al doilea mandat de preşedinte al Republicii Moldova, înțelegem graba lui Ivan Ceban în vederea achiziționării autobuzelor ca mijloc de reclamă electorală pentru stăpânul său Dodon. Dar această grabă aproape isterică demonstrează clar faptul că actualul primar socialist al capitalei utilizează abuziv resursele administrative în scop electoral, comite abuz în serviciu şi încalcă toate normele legale şi procedurile regulamentare pentru achiziţiile publice.”

Primarul general Ion Ceban a respins toate acuzaţiile consilierilor municipali din cele două fracţiuni spunând că aceştia au lansat „o cascadă de neadevăruri din rea intenție”. Ceban a spus că autobuze similare au fost procurate de unele state europene, inclusiv România. Toate datele privind procesul de achiziţionare au fost prezentate tuturor consilierilor municipali, inclusiv ofertele de preţuri de la alţi producători, a afirmat primarul. Ceban a recunoscut că creditul ar urma să fie accesat cu dobânda de 8 la sută, doar că 3,65 la sută va fi compensat de partea belorusă. Ion Ceban i-a acuzat la rândul său pe consilierii din fracţiunile PPDA şi PAS că ar face jocul operatorilor privaţi de microbuze care „şantajează municipalitatea”:

Primarul Ion Ceban
Primarul Ion Ceban


„Cred că aceste lucruri sunt coordonate. Vreţi nişte detalii? Luni noi am anunţat că nu vom accepta şantajul din partea celor care deţin rutele de microbuze. Ştiţi ce s-a întâmplat marţi? Un consilier PPDA a convocat aşa numite audieri. Una din propunerile în cadrul acestor audieri a fost ca să alocăm de la 70 la 90 de milioane de lei ca subvenţii pentru aceste microbuze. Asta ar însemna jumătate din autobuzele pe care trebuie să le cumpărăm. A ce miroase aici? Miroase a înţelegere.”

Primarul general Ion Ceban a propus procurarea celor 100 de autobuze, după ce mai mulţi operatori privaţi de microbuze au protestat săptămâna trecută, iar din data de 2 martie au sistat câteva rute, în special cele care fac legătura cu suburbiile. Operatorii de maxi-taxi au cerut subvenţii din partea primăriei pentru a acoperi pierderile generate de costul actual al biletelor care ar fi mult mai mic decât un tarif ce ar asigura minima rentabilitate.

Datele direcţiei transport public al Primăriei arată că autobuzele fiind şi cele mai puţine la număr transportă cei mai puţini pasageri, comparativ cu troleibuzele şi microbuzele. Pe parcursul anului trecut au fost folosite pe rute 106 unitați, de trei ori mai puţine decât troleibuze. Diferența de pasageri transportați este însă mult mai mare. Cu autobuzele au fost transportate 17,5 milioane de pasageri, faţă de 145 de milioane cât au transportat cele peste 300 de troleibuze.

XS
SM
MD
LG