Linkuri accesibilitate

Consternare, proteste și îngrijorări la condamnarea lui Alexei Navalnîi


Decizia tribunalului Moscovei de a-l condamna la închisoare cu executare pe Aleksei Navalnîi, pe 2 februarie, a trezit critici aspre, în Occident, și a scos oamenii în stradă, în Rusia, iar analiști politici ruși au spus că scopul urmărit de Kremlin ar fi nimicirea disidenței.

Abia întors (pe 17 ianuarie), din Germania, unde s-a tratat după ce fusese otrăvit, în Siberia, în august 2020, opozantul rus va trebui să petreacă în închisoare 2 ani și 8 luni.

La Moscova, poliția „curăță” străzile de protestatari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Judecătoarea Natalia Repnikova l-a găsit vinovat de încălcarea controlului judiciar în cazul unei sentințe din 2014, când a fost condamnat cu suspendare pentru fraudă. Avocata opozantului, Olga Mihailova, a anunțat deja că va depune apel.

Navalnîi spune că și condamnarea sa de acum, și cea din 2014, pentru care statul rus i-a plătit între timp despăgubiri în urma unei decizii a Curții Europene pentru Drepturile Omului, sunt motivate politic.

„Drept cauză a tuturor acestor lucruri servesc ura și frica nutrite de un om, care-și petrece viața într-un buncăr și pe care l-am insultat prin faptul că am supraviețuit unei tentative de asasinare ordonate chiar de el”, a spus Navalnîi, în sala de judecată, vorbind despre liderul rus, Vladimir Putin.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a devenit liderul principal al opoziției ruse după un deceniu de muncă în care a folosit rețelele de socializare online pentru a canaliza împotriva lui Putin și elitelor politice nemulțumirea populară față de corupție și scăderea nivelului de trai.

I-a inspirat pe mulți prin exemple de curaj, ultimul fiind chiar decizia de a se întoarce în Rusia din Germania, după ce îl acuzase direct pe președintele rus de faptul că s-ar afla în spatele otrăvirii sale de vara trecută cu gaz neurotoxic Noviciok.

Toate acestea au făcut însă ca Kremlin să vadă în Navalnîi o amenințare și să decidă, la rândul său, că opozantul trebuie pedepsit drept învățătură de minte și pentru alții, au spus mai mulți analiști ruși, după noua condamnare a opozantului.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea asociației analitice R.Politik, a avertizat într-o postare online că toți criticii Kremlinului, de la presa liberală și organizațiile neguvernamentale până la activiști și politicieni de opoziție, se vor confrunta cu presiuni tot mai mari. Terenul a și fost pregătit prin adoptarea de noi legi represive de către parlamentul rus, la sfârșitul anului trecut.

Mii de manifestanți pro-Navalnîi au fost reținuți de poliția rusă în două duminici de proteste cauzate de arestarea opozantului. După condamnarea lui, pe 2 februarie, au fost reținuți alți 1 400, la demonstrații în zece orașe, potrivit unei estimări a organizației neguvernamentale OVD-Info. La Moscova, reținerile au continuat până noaptea târziu, după pronunțarea sentinței. Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere, citează o protestatară, spunând, după eliberare, că a fost supusă torturii în detenție, fiind bătută pentru a spune poliției parola telefonului.

În discursul său din sala de judecată, Navalnîi și-a exprimat speranța că protestele nu vor înceta. „În Rusia, lucruri bune sunt astăzi puține, iar cel mai bun îl reprezintă oamenii care nu se tem, nu coboară ochii în jos, nu privesc în altă parte (...). Milioane și sute de mii nu pot fi închise. Sper că oamenii vor înțelege acest lucru tot mai clar și atunci, iar acest moment o să vină neapărat, totul se va prăbuși, pentru că nu veți putea închide întreaga țară”, a mai spus Navalnîi, într-un mesaj adresat autorităților.

Navalnîi în instanță: „Eu lupt cum pot. Nu vor putea pune la închisoare milioane și sute de mii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00

Condamnarea lui poate cauza însă și un nou val de emigrare din rândul celor mai activi cetățeni, a avertizat Vladimir Rîjkov, un oponent al Kremlinului, fost membru al Dumei de Stat a Rusiei.

Joi, 3 februarie, Kremlinul a spus că poliția a acționat corect când a aplicat forța pentru a înăbuși protestele. Au fost demonstrații neautorizate care trebuiau curmate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a mai spus că amenințările aliaților opozantului că vor ieși în stradă din cauza deciziei din 2 februarie de a-l condamna la închisoare reprezintă o provocare.

Demonstrațiile cauzate de arestarea lui Navalnîi sunt considerate cele mai mari din ultimii ani, arătând forța politică a acestuia înainte de alegerile parlamentare din luna septembrie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG