Linkuri accesibilitate

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău avansează cu viteza melcului


Gazoductul Iași-Ungheni la Zagarancea
Gazoductul Iași-Ungheni la Zagarancea

Primul termen de finalizare promis de autorități era trimestrul IV al anului 2017, după care sfârșitul lui 2018, doar că lucrările încă nu au început.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urma să fie pe deplin funcțional la sfârșitul acestui an. Aceasta doar dacă s-ar fi respectat calendarul de acțiuni stabilit de specialiștii români și moldoveni în energetică. Dar ministrul economiei și infrastructurii de la Chișinău Chiril Gaburici declară că tronsonul Ungheni-Chișinău ar urma să devină funcțional la sfârșitul anului viitor - 2019. El a spus că Moldova ar fi îndeplinit toate condițiile pentru a permite construirea gazoductului Iași-Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Anunțul autorităților era că vor începe construcția gazoductului Iași-Chișinău pe tronsonul Ungheni-Chișinău în august. Acum două săptămâni, într-un interviu acordat Europei Libere și șeful statului Igor Dodon confirma că este un proiect de natură strategică, care își permite să asigure un lucru esențial pentru Republica Moldova și anume securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz.

Igor Dodon: „Construcția gazoductului Iași-Chișinău este un proiect de importanță națională, de securitate energetică. Și eu l-am salutat imediat. De unde va veni acest gaz? Din România, dacă vor fi disponibilități sau din alte surse, nu știu, poate Gazpromul sau Stream-ul, sau pe la nord ajunge gaz la noi, aceasta este a doua întrebare, dar e important să avem sursă alternativă.”

Europa Liberă: Dar Gazpromul vede cu ochi buni darea în exploatare a acestui gazoduct Iași-Chișinău?

Igor Dodon: „Eu cred că pe noi mai puțin trebuie să ne intereseze cine și cu ce ochi vede, pentru noi este importantă securitatea energetică a Republicii Moldova și, ca să nu ajungem în situații de risc major, noi trebuie să avem alternativă. De aceea, acest gazoduct este binevenit și trebuie să fie.”

Europa Liberă: Dar când credeți că va fi dat în folosință?

Igor Dodon: „Am urmărit ce a declarat guvernul, spune că în câteva luni. Să dea Domnul!”

Gazoductul trebuia să fie dat în exploatare încă în trimestrul IV al anului 2017...

Odată cu terminarea acestui proiect, Chișinăul va putea negocia cu Gazprom inclusiv achitarea datoriei istorice și asigurarea securității energetice. Expertul în energetică Sergiu Tofilat vorbește despre nevoia unei alternative energetice.

Sergiu Tofilat: ​„Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuia să fie dat în exploatare încă în trimestrul IV al anului 2017. Noi suntem acuși în trimestrul IV 2018 și lucrurile se mișcă destul de greu. De ce nu se mișcă? Pentru că autoritățile sunt cointeresate de menținerea monopolului Moldova-Gaz în sfera de gaze naturale, pentru că de acolo se fură la greu.”

Europa Liberă: Gazpromul poate pune pripoane?

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Sergiu Tofilat: „Bineînțeles că da. La momentul de față, Moldova-Gaz este și importator de gaze, și deține infrastructura. Trebuie separat și juridic, și după dreptul de proprietate, trebuie separat serviciul de întreținere a rețelelor de serviciul de vânzare angro a gazului. Evident că Gazprom se va opune. Noi avem termen limită până la sfârșitul anului 2019, însă problemele de care eu am vorbit nu se discută, nici nu sunt pe agenda publică. Cu datoria la gaz, în genere... Mai întâi trebuie oprită acumularea ei, pentru că Transnistria nu plătește gazul și datoria crește în fiecare lună, în fiecare zi. După ce oprești acumularea, trebuie să delimitezi care este datoria malului drept, al nostru, a Republicii Moldova și care este datoria malului stâng, a regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: Dar guvernanții au spus cu foarte multe ocazii că nu se va pune în cârca părții moldovenești datoria pe care o au cei din stânga Nistrului?

Sergiu Tofilat: „Trebuie să fie într-un document semnat de ambele părți – și de Gazprom, și de Republica Moldova – și atunci noi avem în baza la ce discuta.”

Europa Liberă: Sunteți sigur că la finele lui 2019 acest gazoduct poate fi funcțional?

Riscăm să rămânem fără gaz începând cu anul 2020...

Sergiu Tofilat: „Noi avem o situație destul de complicată în regiune. Eu mă refer aici la faptul că Federația Rusă de ceva timp construiește două gazoducte alternative care să înconjoare Ucraina și noi riscăm din anul 2020 să rămânem fără gaz, dacă pe bune nu se examinează, nu știu de ce, opțiunea de livrări în regim de revers prin gazoductele existente. Noi avem trei gazoducte care merg spre Balcani și prin ele ar putea Moldova primi gaz în regim de revers. Și atunci nu am mai avea nevoie de gazoductul Iași-Ungheni, dacă să luăm așa, pe bune. Nu știu de ce scenariul acesta nu se prea examinează, n-am auzit să fie opinia guvernului, Ministerului Economiei în sensul acesta. Deci, evident, ținând cont de faptul că Rusia dorește să izoleze Ucraina și să nu mai livreze gaz prin teritoriul Ucrainei și, respectiv, prin Moldova, noi riscăm să rămânem fără gaz începând cu anul 2020.”

Fostul șef ANRE, Victor Parlicov, nu exclude că „într-un final se va renunța la proiectul Ungheni-Chișinău și se va merge pe construcția unei stații de compresoare pe teritoriul României, care să pompeze gazul din Bulgaria spre Moldova prin gazoductele existente”. Și asta ar fi mult mai ieftin, decât să construiești de la zero un gazoduct, a mai precizat expertul în energetică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG