Linkuri accesibilitate

Contacte ruso-americane pe tema Ucrainei?


Drapelele Statelor Unite și Ucrainei în apropiere de clădirea Capitoliului, Washington, 5 martie 2022.
Drapelele Statelor Unite și Ucrainei în apropiere de clădirea Capitoliului, Washington, 5 martie 2022.

La sfârșitul săptâmânii, două relatări de presă cu privire la Ucraina au reținut atenția. Una, publicată în Washington Post arată că administrația Biden ar fi cerut Ucrainei – pe canale private – să nu se mai împotrivească public ideii de negociere cu Rusia, știut fiind faptul că președintele Zelenski respinsese această posibilitate, cât timp Vladimir Putin se mai află la putere. Asta nu înseamnă însă, se apreciază, că Statele Unite împing Ucraina să negocieze, este în continuare decizia Kyivului cum și în ce condiții să o facă.

O altă relatare, din Wall Street Journal, arată că șeful consilierilor prezidențiali pentru securitate națională Jake Sullivan ar fi avut în ultimele luni coversații particulare cu consilieri importanți ai președintelui Putin în încercarea de a împiedica extinderea conflictului și pentru a avertiza Moscova împotriva ideii de a folosi arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă. Sullivan a fost în contact cu Iuri Ușakov, consilier pentru relații externe al președintelui Putin, dar și cu alte oficialități ruse, între care Nikolai Patrușev. Obiectivul nu a fost găsirea unei soluții pentru conflictul din Ucraina ci încercarea de a evita adâncirea crizei.

Contacte ruso-americane pe tema Ucrainei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Ambele părți au refuzat să confirme oficial aceste contacte. În ultimele luni, nu există informații cu privire la contacte oficiale ruso-americane, iar Putin și acoliții lui au lăsat să se înțeleagă că armele nucleare tactice sunt o opțiune pentru ceea ce consideră apărarea teritoriului rus, în asta fiind incluse în viziunea lor și provincii din Ucraina ocupate de ruși.

În ciuda divergențelor cu privire la acest război, Casa Albă consideră normal ca anumite contacte să fie menținute, o opțiune sprijinită de Sullivan, se arată în Wall Street Journal chiar dacă alte oficialități cred că orice convorbiri cu Moscova nu pot duce la rezultate.

Ivo Daadler, fost ambasador american la NATO în timpul administrației Obama a declarat „Cred că este important, în special când este vorba despre țări care dețin armament nuclear, să se mențină deschise canale de comunicare, pentru a înțelege mai bine ce gândește cealaltă parte și a evita posibilitatea unei confruntări accidentale sau a unui război”.

Președintele Biden a încercat în primul său an la Casa Albă să aibă o relație cu Putin, având chiar un summit la Geneva, în iunie 2021. Cei doi au mai stat de vorbă de atunci în două rânduri – în decembrie 2021 și apoi în Februarie 2022, Biden încercând să evite ceea ce avea să se întâmple în Ucraina și anume invazia rusă.

XS
SM
MD
LG