Linkuri accesibilitate

Controlul asupra Congresului american s-ar putea schimba săptămâna viitoare. Va fi afectat ajutorul acordat Ucrainei?


Temându-se de o reducere sub controlul republicanilor, unii susținători au făcut presiuni pentru a asigura mai mult ajutor pentru Ucraina în decembrie, înainte ca noul Congres să își înceapă oficial activitatea luna următoare.
Temându-se de o reducere sub controlul republicanilor, unii susținători au făcut presiuni pentru a asigura mai mult ajutor pentru Ucraina în decembrie, înainte ca noul Congres să își înceapă oficial activitatea luna următoare.

Tot mai mulți parlamentari americani - în principal republicani, dar și democrați - și-au exprimat îndoielile cu privire la ajutorul pentru Ucraina.

În septembrie, trupele ucrainene au străpuns forțele rusești în regiunea nord-estică Harkov, o contraofensivă uluitoare condusă de determinarea ucraineană, tactici de luptă iscusite și armament occidental puternic.

Statele Unite au furnizat mai mult armament, sprijin financiar și alte ajutoare decât toți ceilalți aliați NATO la un loc: peste 60 de miliarde de dolari de când Rusia a invadat în februarie, lansând cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Acest sprijin a persistat în ciuda diviziunilor partizane profunde de la Washington, diviziuni care au fost expuse din plin în campania electorală pentru Congres, care culminează cu votul din 8 noiembrie.

Dar, în timp ce războiul Rusiei nu a ajuns sus în lista preocupărilor americanilor, un număr tot mai mare de legiuitori republicani - și un număr mai mic de democrați - au exprimat îndoieli cu privire la un angajament financiar deschis pe termen nelimitat față de Ucraina.

O delegație a Camerei superioare a Congresului SUA, condusă de liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell (al doilea din stânga), a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe 14 mai 2022.
O delegație a Camerei superioare a Congresului SUA, condusă de liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell (al doilea din stânga), a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe 14 mai 2022.

Democrații controlează ambele camere ale Congresului din 2020, dar sondajele de opinie arată că republicanii sunt pe cale să obțină controlul asupra Camerei Reprezentanților, ale cărei toate cele 435 de locuri sunt puse în joc.

Controlul Senatului, unde 34 din cele 100 de locuri sunt disputate, este o chestiune deschisă, doar câteva locuri determinând cine va stabili agenda.

Liderii republicani spun că angajamentul Statelor Unite față de Ucraina nu poate fi nelimitat.

„Cred că oamenii vor fi în recesiune și nu vor scrie un cec în alb Ucrainei”, a declarat Kevin McCarthy, care va deveni liderul Camerei dacă republicanii vor prelua controlul, într-un interviu acordat publicației Punchbowl News.

În calitate de președinte al Camerei, McCarthy va avea o largă libertate de acțiune pentru a numi parlamentari sceptici față de Ucraina în funcția de președinți ai comisiilor pentru buget și pentru afaceri externe, precum și puterea de a decide ce proiecte de lege vor fi supuse la vot.

Ce îi preocupă pe americani

Sondajele preelectorale arată că inflația record, prețul benzinei, creșterea ratei criminalității, recesiunea iminentă și alte probleme economice sunt în fruntea listei de preocupări a americanilor, probleme considerate în mod tradițional ca fiind puncte forte pentru republicani.

Războiul din Ucraina, zbaterile cu „săbii nucleare” ale Rusiei și alte probleme de politică externă au fost puțin observate în campaniile electorale din întreaga țară sau în reclamele care abundă la televizor.

Cu toate acestea, un număr mic de parlamentari din Congres au pus în mod public sub semnul întrebării creșterea numărului de arme trimise în Ucraina de către președintele Joe Biden.

În luna mai, Camera Reprezentanților a votat cu 368-57 în favoarea unui proiect de lege prin care se alocă 40 de miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina. Toate cele 57 de voturi în opoziție au fost din partea republicanilor.

Proiectul de lege a trecut în cele din urmă de Senat, dar votul a fost un semn de nemulțumire din partea unei aripi vocale a Partidului Republican care critică anii de războaie americane din Irak și Afganistan.

John Herbst, fost ambasador al SUA la Kiev, a calificat comentariile lui McCarthy drept îngrijorătoare, dar nu se aștepta ca deținerea controlului de către republicani asupra uneia sau a ambelor camere ale Congresului să afecteze în mod semnificativ sprijinul acordat Ucrainei.

„Sunt încrezător că vom continua să trimitem un ajutor substanțial Ucrainei”, a declarat Herbst, care în prezent este analist la Atlantic Council, un think tank cu sediul la Washington.

„Un pic mai puțin e plauzibil, în opinia mea, pentru că le dăm atât de mult că aș fi surprins dacă va exista o scădere majoră a sprijinului nostru”, a declarat el pentru Europa Liberă/Libertatea.

Majoritatea republicanilor „par să înțeleagă în sinea lor nevoia de asistență militară”, a spus John Herbst.

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, participă la o întâlnire cu membrii Congresului la Capitol Hill, în Washington, la 20 iulie.
Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, participă la o întâlnire cu membrii Congresului la Capitol Hill, în Washington, la 20 iulie.

Între timp, dacă republicanii vor prelua controlul Senatului, Mitch McConnell va deveni liderul acestei Camere. Senatorul a fost mai ferm în declarațiile sale publice de susținere a Ucrainei.

„Ajutorarea Ucrainei nu este un gest simbolic de binefacere. Este literalmente o investiție în propria noastră securitate națională și în cea a aliaților noștri”, a declarat el într-un discurs susținut în luna septembrie, în Senat.

„Administrația Biden și aliații noștri trebuie să facă mai mult pentru a furniza instrumentele de care Ucraina are nevoie pentru a contracara agresiunea rusă”, a spus McConnell.

Îndoielile democraților

Însă, nu doar republicanii își exprimă îndoielile. Luna trecută, 30 de parlamentari democrați din Camera Reprezentanților, care formează grupul de stânga Congressional Progressive Caucus, i-au trimis o scrisoare lui Joe Biden în care îi cereau administrației sale, printre altele, să negocieze cu Kremlinul pentru a pune capăt războiului.

Scrisoarea, care fusese redactată cu câteva luni mai devreme, înainte de contraofensiva ucraineană de la Harkov, a fost retrasă la scurt timp, în urma criticilor venite din partea colegilor democrați, inclusiv a unora dintre semnatari.

Olena Zelenska este aplaudată în picioare de membrii Congresului pe 20 iulie.
Olena Zelenska este aplaudată în picioare de membrii Congresului pe 20 iulie.

Cu toate acestea, orice indiciu că republicanii - sau democrații - se răzgândesc în privința unui ajutor suplimentar pentru Ucraina l-ar putea încuraja pe președintele rus Vladimir Putin.

„Mesajul Statelor Unite este esențial pentru a influența calculele Moscovei în Ucraina”, a declarat Rob Lee, fost pușcaș marin american și expert militar la King's College London, într-un tweet din 24 octombrie.

„Dacă Kremlinul crede că Statele Unite se angajează să sprijine pe termen lung Ucraina, e mai probabil ca el să negocieze mai devreme”, adaugă el.

Reprezentantul Mike Turner, care urmează să preia președinția Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților dacă republicanii vor câștiga controlul, a declarat că „nimeni din conducerea republicană nu a cerut încetarea ajutorului pentru Ucraina”.

În timpul unei vizite la Kiev din 3 noiembrie, senatorul republican Rob Portman și senatorul democrat Chris Coons au reiterat sprijinul SUA pentru președintele Volodimir Zelenski și au declarat că acesta va continua indiferent de rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului.

„Sunt încrezător că sprijinul bipartizan robust al americanilor pentru lupta poporului ucrainean va continua în Congres”, a declarat Chris Coons.

Pâine și unt, nu arme și unt

Sondajele de opinie care îi întreabă pe americani ce părere au despre Ucraina oferă o imagine amestecată.

Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research în septembrie, un număr tot mai mare de republicani și de alegători cu tendințe republicane consideră că Washingtonul acordă prea mult ajutor Ucrainei: 32% în septembrie, față de 17% în martie. În rândul democraților, 11% spun că Statele Unite oferă prea mult sprijin, față de 8% în luna mai.

În general, sondajul a relevat că aproximativ 18 la sută dintre americani cred că Washingtonul nu oferă suficient sprijin - în scădere față de 42 la sută în martie.

Unii legislatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care ajutorul american este folosit de Ucraina, o țară văzută ca având o corupție endemică și un stat de drept slab.

Daniel Vajdich, a cărui firmă Yorktown Solutions, cu sediul la Washington, a făcut lobby în numele Ucrainei, a declarat că Kievul ar trebui să facă „o treabă mai bună” explicând modul în care folosește ajutorul, în special în sfera nemilitară.

Ucraina va trebui să adopte o abordare mai „nuanțată” în mesajele pe care le va transmite atunci când va face lobby pentru republicani și democrați, a spus el.

Se profilează recesiunea

Votul din 8 noiembrie este numit alegeri de la jumătatea mandatului deoarece se află la jumătatea mandatului de patru ani al lui Joe Biden, un democrat. Din punct de vedere istoric, partidul care controlează Casa Albă pierde aproape întotdeauna locuri în Congres la jumătatea mandatului.

Tot din punct de vedere istoric, problemele economice sunt principalele motoare pentru alegătorii americani.

Dacă economia americană se va scufunda într-o recesiune în următoarele luni, așa cum se așteaptă mulți economiști, sprijinul pentru un nivel atât de ridicat de ajutor pentru Ucraina ar putea slăbi și mai mult.

Cu toate acestea, dovezile privind crimele de război rusești ar putea compensa oboseala față de Ucraina din Occident, a declarat William Courtney, fost ambasador american și analist la RAND Corporation, un think tank cu sediul la Washington finanțat în parte de Departamentul american al Apărării.

Un protest împotriva invaziei rusești în Ucraina, în Washington, pe 6 martie.
Un protest împotriva invaziei rusești în Ucraina, în Washington, pe 6 martie.

„Pe măsură ce ucrainenii ocupă tot mai multe terenuri care au fost ocupate de ruși și se descoperă atrocități, acest lucru va consolida sprijinul politic pentru Ucraina în Statele Unite și în Europa”, a declarat Courtney pentru RFE/RL.

„Atâta timp cât forțele ucrainene își mențin impulsul pe câmpul de luptă, nu există niciun semn că, chiar și în cazul unor schimbări - de exemplu, dacă republicanii vor prelua controlul Camerei - acest lucru va afecta valoarea ajutorului”, a adăugat el.

Temându-se de o reducere sub controlul republicanilor, unii susținători au făcut presiuni pentru a asigura mai mult ajutor pentru Ucraina în decembrie, înainte ca noul Congres să-și înceapă oficial activitatea în luna următoare. Ajutorul ar face parte dintr-un proiect de lege mai mare privind cheltuielile, pentru a asigura continuarea armelor și a ajutorului umanitar până în 2023.

Membrii Comitetului Congresului ucrainean din America, o organizație a diasporei, se vor deplasa la Washington după alegeri pentru a face lobby în vederea obținerii unui ajutor suplimentar în acest an.

Purtătorul de cuvânt Andrij Dobrianskiy a declarat că acest consiliu îi încurajează, de asemenea, pe ucrainenii care trăiesc în Statele Unite - estimați la peste 1 milion de persoane - să se întâlnească cu reprezentanții lor după alegeri și să îi încurajeze să viziteze țara afectată de război.

„Am dori să ne asigurăm că ajutorul acordat Ucrainei continuă indiferent de ceea ce se întâmplă”, a declarat Dobrianskiy pentru RFE/RL. „Să-i aducem în Ucraina. Acesta este instrumentul de advocacy nr. 1 pentru Ucraina”, a menționat el.

Articol scris cu ajutorul reportajelor realizate de Mike Eckel, corespondent RFE/RL la Praga, și AP, preluat de la Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG