Punctul comun moldoveano-ucrainean Cuciurgan-Pervomaisc pe segmentul transnistrean al frontierei nu va afecta interesele agenților economici din regiunea transnistreană. Reacția aparține Ministerului de Externe moldovean, care a respins acuzațiile anterioare ale Tiraspolului că Chișinăul ar vrea să instituie o blocadă economică pentru regiunea din estul țării. Noul punct comun Cuciurgan-Pervomaisc va începe să funcționeze la sfârșitul acestei luni, fiind principala arteră cu cel mai mare flux de traversări din și spre Ucraina, pe perimetru transnistrean.
Scopul controlului comun moldoveano-ucrainean la frontieră este de a facilita traficul de mărfuri, transport și persoane, susțin oficialii de la Chișinău, asta în ciuda nenumăratelor critici ale Tiraspolului, care vorbeşte despre o nouă blocadă a regiunii.
Chiar dacă nu este primul punct vamal comun moldo-ucrainean, este primul de acest gen pe segmentul transnistrean. Importanța lui a fost măsurată și de Institutul Viitorul, care a prezentat săptămâna trecută statistici, potrivit cărora prin punctul vamal Cuciurgan-Pervomaisc sunt efectuate mai mult de jumătate dintre traversările frontierei pe acest segment.
Ministerul de Externe de la Chișinău a explicat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că indiferent de poziția regimului de la Tiraspol, punctul vamal comun va începe să funcționeze în următoarele săptămâni.
Viceministrul de la Externe Lilian Darii: „Controlul în comun are ca obiectiv prevenirea și combaterea fenomenelor negative la frontieră, printre care migrația ilegală, contrabanda, crima transfrontalieră etc. Autoritățile moldovenești nu doresc nici într-un fel să folosească controlul în comun pentru a exercita presiuni asupra acestei regiuni, sau pentru a instaura o așa zisă blocadă economică, așa cum afirmă exponenții regimului de la Tiraspol.”
Potrivit viceministrului, în primele șase luni, „controlul vamal nu va fi unul obligatoriu”. Procedura se va efectua doar la solicitarea persoanelor care vor trece frontiera prin punctul Cuciurgan-Pervomaisc. Diplomatul a mai spus că misiunea polițiștilor de frontieră, pentru început, va fi să monitorizeze fluxul traversărilor.
Lilian Darii: „Agenților economici și persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricții sau interdicții noi. Bunurile importate în Transnistria la prima etapă nu vor fi verificate. Cea de-a doua etapă, după 6 luni, va prevedea activitatea în comun a serviciului vamal moldovenesc împreună cu structurile ucrainene, ele vor efectua control în acest punct de frontieră asupra traficului de bunuri atât la import, cât și la export, precum și a mijloacelor de transport, dar și a mijloacelor fizice.”
De asemenea, a mai adăugat Lilian Darii, bunurile importate în regiunea transnistreană nu vor fi supuse controlului fitosanitar și veterinar. Cu alte cuvinte, această responsabilitate va aparține Tiraspolului.
Perspectiva acestei supravegheri comune, care va permite autorităților Republicii Moldova să controleze ce intră și ce iese din regiunea transnistreană spre Ucraina, prin punctul vamal Cuciurgan-Pervomaisc, nu a încântat niciodată administrația separatistă sprijinită de Moscova. Așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev a spus anterior că punctul vamal comun ar putea provoca conflicte dintre localnici și vameșii sau polițiștii de frontieră moldoveni. Pe de altă parte, adjunctul de la Externe de la Chișinău a precizat astăzi că atât vameșii cât și polițiștii de frontieră se vor afla pe teritoriul ucrainean și nu vor fi înarmați, misiunea lor fiind una civilă.
Primul punct comun de control pe frontiera moldo-ucraineană a fost deschis în 2012, la Briceni - Rosoșani. Alte puncte asemănătoare au fost deschise la Criva - Mămăliga, Larga - Chelmenți și Giurgiulești - Reni.