Linkuri accesibilitate

În prima lectură, Parlamentul aprobă reluarea importului de piese auto la mâna a doua


Imagine generică
Imagine generică

Parlamentul de al Chișinău a dezbătut joi în primă lectură modificări la Codul Vamal ce ar permite importul pieselor auto la mâna a doua. Discuțiile s-au axat mai ales pe necesitatea unei liste foarte clare a pieselor ce pot fi aduse în țară, pentru a nu pune în pericol siguranța participanților la trafic. În plus, opoziția a reproșat autorilor - un grup de deputați ai PAS - că ar promova interesele asiguratorilor și ale companiilor ce se ocupă de reparația automobilelor. Dezbaterea din parlament este sintetizată în relatarea Dianei Răileanu.

Piesele auto la mâna a doua
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00

În oprinia deputatului Oleg Reidman din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), legalizarea importului de piese vechi ar face mai mult rău decât bine. El insistă că proiectul de lege în varianta propusă spre adoptare înseamnă profituri certe pentru companiile de asigurare ce vor diminua costul despăgubirilor în caz de accidente. Iar unitățile care se ocupă de repararea și comercializarea mașinilor la mâna a doua își vor spori și ele veniturile utilizând piese mai ieftine:

„Și în consecință ce vom obține? Creșterea riscului de accidente rutiere. Când mizați pe buna credință a șoferilor, care nu vor utiliza piese de o calitate dubioasă pentru a-și repara propria mașină, cred că aveți dreptate. Dar dacă el repară mașina și o pregăti de vânzare? Abordarea se poate schimba. Consider că pentru următoarea lectură trebuie să decidem clar lista pieselor ce vor putea fi importate. Dacă e vorba de elemente decorative, da, însă cele ce pot influența siguranța mașinii, cred că ar trebui evitate în acest proiect de lege.”

Un alt reproș formulat de opoziție este că utilizarea pieselor la mâna a doua la repararea automobilelor ar pune în pericol siguranța participanților la trafic. Cine garantează calitatea unei piese vechi și, mai ales, cine va purta răspunderea în cazul unui accident rutier, a căutat să afle deputatul BCS Petru Burduja într-un schimb de replici cu unul dintre autorii inițiative, deputatul PAS, Dumitru Alaiba:

Petru Burduja: „Dacă e vorba de plăcuțe de frână sau e vorba de același disc pentru frână, care a fost în utilizare, cine va asigura securitatea utilizării acestui accesoriu, mai ales când e vorba de transportul public? Repet, când e vorba de un motor, nu sunt întrebări, dar când e vorba de aceste elemente foarte importante în securitatea traficului?”

Dumitru Alaiba: „Despre plăcuțele de frână e chiar foarte bun exemplul. Eu vreau să văd șoferul care o să achiziționeze plăcuțele de frână la mâna a doua. Probabil șoferul cela și-a cumpărat și permisul.”

Deputatul Dumitru Alaiba, președinte al comisiei economie, buget și finanțe, susține că temerile opoziției ar fi prea puțin justificate. Și asta pentru că eliminarea interdicției la importul pieselor de mâna a doua nu va face decât să legalizeze un proces existent camuflat cu dibăcie. Faptul că în R. Moldova este interzis importul acestor piese nu înseamnă că oamenii folosesc în prezent doar elemente noi când își repară mașina. Dimpotrivă, sunt folosite la greu piese vechi aduse prin contrabandă:

„Cu două săptămâni în urmă un coleg mi-a dat un exemplu din realitate. La un autovehicul s-a defectat o piesă din față, care-i pur decorativă. În țara noastră poți să o cumperi doar nouă și costă 800 de euro. În România o găsește cu 80 de euro, doar că nu o poate achiziționa pentru că mașina-i pe firmă. Iată așa. Trebuie să mergi la dealer care bine-merci este protejat de această prevedere și face niște supra-prețuri enorme. Noi permitem mașini de orice vârstă, dar iată o piesă de trei luni nu o permitem, pentru că există câțiva dealeri ce trebuie să-și protejeze piața.”

Proiectul de lege a trecut de prima lectură în parlament. Deputații s-au pus de acord ca pentru lectura finală să lucreze asupra listei de piese la mâna a doua ce vor putea fi importate și, mai ales, să prezinte o analiză ce ar demonstra că inițiativa nu va dăuna mediului înconjurător.

XS
SM
MD
LG