Linkuri accesibilitate

Controversata lege a SIS, adoptată în Parlament în lectura finală


Legea face parte dintr-un pachet de trei legi, prin care SIS i se oferă competențe mai largi.
Legea face parte dintr-un pachet de trei legi, prin care SIS i se oferă competențe mai largi.

Deputații partidului de guvernământ (PAS) au votat, în a doua lectură, proiectul legii privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care ar asigura independența activității instituției și dreptul de a revizui mandatul conducerii instituției și atribuțiile.

Legea face parte dintr-un pachet de trei legi, prin care SIS i se oferă competențe mai largi. În luna martie, legile au stârnit controverse, iar președinta Maia Sandu a cerut să fie votate mai repede.

Pentru acest proiect, a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneția și au fost organizate peste 20 de dezbateri publice, în cadrul cărora au fost examinate obiecțiile și propunerile Comisiei și ale altor instituții interesate.

La definitivarea proiectului, au fost revăzute conceptual atribuțiile SIS, au excluse ambiguitățile și drepturile excesive și au fost ajustate atribuțiile directorului instituției.

Potrivit autorilor, pachetul de legi privind activitatea SIS ar trebui să reglementeze detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile instituției, fiind stabilite clar categoriile de fapte care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

În avizul publicat pe 13 martie, Comisia pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) spunea că noile legi, în forma lor inițială, prezentau riscul ca șeful SIS să fie subordonat politic, iar instituția să aibă „competențe foarte extinse și nedefinite”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG