Linkuri accesibilitate

De 1 mai fără gaze?


Scurgerea în presă a textului contractului semnat de Republica Moldova cu Gazprom a scos la lumină mai multe chestiuni inedite, legate de formula de calculare a prețului, de exemplu. Unul dintre pericolele care rezultă din lectura documentului este ca Moldova să nu facă la timp auditul datoriei față de ruși, nerezolvând chestiunea datoriei istorice de sute de milioane de dolari și riscând astfel rezilierea contractului și oprirea livrărilor de gaze - totul în jurul datei de 1 mai.

Controverse declanșate de publicarea contractului cu Gazprom
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:25 0:00

O clauză (cea cu numărul 19) din acord sugerează că lipsa, până în 1 mai, a unui agrement între părți asupra datoriei ar constitui motiv de reziliere a contractului, iar despre această clauză, apărută în acordul cu Gazprom urmare a ultimei înțelegeri, cea din octombrie 2021, s-a aflat abia acum, cu prilejul scurgerii în presă a documentului. Auditul, însă, deși nu a început încă, deja e subiect de dispută între guvernul de la Chișinău și Gazprom.

Gigantul rus a spus, luna trecută, că ar putea să nu-l recunoască, pentru că guvernul moldovean i-ar fi dat start fără să se fi pus de acord cu el, printr-o coordonare în consiliul de observatori ai Moldovagaz. Chișinăul a ripostat, spunând că a respectat întocmai înțelegerile, iar acestea erau că R. Moldova se va ocupa de audit.

Auditul, odată realizat, ar trebui să fie urmat de alte câteva etape, toate de durată, ceea ce-i face pe mulți să examineze la modul serios riscul apariției, pentru Gazprom, a premiselor de reziliere a contractului.

Veaceslav Negruță, consilierul prezidențial pe probleme economice, care reprezintă statul în consiliul de observatori al Moldovagaz, neagă, însă, existența acestor premise, în caz că se va ajunge la așa ceva:

„Consiliul de observatori este un organ în care sunt prezente șase persoane: patru reprezintă acționarul majoritar Gazprom, iar alții doi – acționarul minoritar, guvernul R. Moldova. Noi am pornit de la acel protocol, semnat pe 29 octombrie 2021, în care este prevăzut, în punctul 5, că partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriei și, respectiv, în același punct 5 scrie că raportul final va fi prezentat către data de 1 mai consiliului respectiv spre avizare”, spune consilierul prezidențial desemnat să participe în consiliul de observatori ai Moldovagaz, în timp ce mulți analiști cred că asta nu va împiedica Gazprom să pună problema rezilierii.

Există întotdeauna și posibilitatea ca acționarii să convină asupra unui nou termen

În presă, mai ales cea occidentală ce a urmărit cu atenție criza energetică de la Chișinău, apariția unor dificultăți noi în relația Chișinăului cu furnizorul rus odată cu ajungerea la datorie s-a anticipat încă din noiembrie. „Având în vedere că procedurile de auditare ar putea fi unele de mai durată, există riscul că nu se va reuși către 1 mai, însă există întotdeauna și posibilitatea ca acționarii să convină asupra unui nou termen”, spune, pe de altă parte, Veaceslav Negruță.

Eugeniu Cozonac, șeful Agenției Proprietății Publice, instituția responsabil de desemnarea unei companii internaționale care să desfășoare auditul, ne-a povestit azi unde au ajuns s-a ajuns cu procedurile: „A început procedura de licitație, acum suntem în proces de așteptare a ofertelor, pe 9 martie vor deschide ofertele și vom ști cine vrea să participe, apoi selectăm oferta câștigătoare, în maxim două săptămâni după deschiderea ofertelor.”

Dar pe disensiunile moldo-ruse legate de audit, s-a suprapus acum o altă dispută, apărută urmare a publicării acordului. Șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, a cerut Procuraturii să ancheteze scurgerea, sugerând totodată că apariția în presă a acordului ar ridica și ea riscuri de reziliere a contractului, deci și de oprire a livrărilor:

„În afară de acordul propriu-zis de furnizare, noi avem cu Gazprom încă un acord de confidențialitate. Acolo sunt prevăzute anumite sancțiuni, în caz că se divulgă date confidențiale din acordul comercial, atunci există riscul de sistare a livrărilor. Despre aceasta eu vorbesc”, a precizat miercuri, la Europa Liberă, Vadim Ceban, răspunzând întrebării noastre cum se leagă cele două lucruri: o scurgere în presă a acordului și posibilitatea opririi gazelor.

În timpul negocierilor din octombrie, Gazprom a invocat o datorie de peste 700 de milioane de dolari, dintre care circa 280 de milioane ar reprezenta penalități pentru întârziere. Partea moldovenească nu a recunoscut datoria, înainte de a efectua un audit, iar Gazprom a căzut de acord ca acest audit să existe, termenul agreat între părți - 1 mai - fiind fixat printr-un amendament la contract.

Auditul urmează să examineze o datorie formată timp de decenii, despre care studii de experți de la Chișinău au afirmat deja că s-ar fi format inclusiv urmare a unor fraude la întreprindere și, prin urmare, ar fi mai mult decât exagerată.

XS
SM
MD
LG