Linkuri accesibilitate

Controverse politice la Washington pe tema schimbului de prizonieri dintre Iran și SUA


Secretarul american de Stat, Antony Blinken
Secretarul american de Stat, Antony Blinken

Departamentul de Stat al Statelor Unite a apărat progresul făcut în realizarea unui acord legat de prizonieri cu Iranul, în cadrul căruia Statele Unite eliberează 6 miliarde de dolari din fonduri iraniene blocate, în scopuri umanitare, în schimbul eliberării a cinci americani deținuți în Tehran.

Secretarul de Stat, Antony Blinken, a semnat scrisori de derogare vineri, permițând transferul banilor iranieni, depozitați în conturi sud-coreene, către conturi din Qatar, fără a încălca sancțiunile Statelor Unite împotriva Iranului.

SUA și Iran sunt tot mai aproape de acordul referitor la un schimb de deținuți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Banii vor fi supuși supravegherii guvernului american pentru a se asigura că Iranul îi folosește doar pentru achiziții umanitare, precum medicamente și alimente. Conform acordului încheiat luna trecută, Iranul a mutat cei cinci americani din închisoare în arest la domiciliu și le va permite să se întoarcă în Statele Unite când banii vor fi transferați în totalitate. Administrația Biden a aprobat, de asemenea, eliberarea a cinci iranieni închiși în Statele Unite. Acordul ar putea fi finalizat în săptămânile următoare.

Cu toate acestea, el a stârnit critici puternice din partea republicanilor, care susțin că administrația Biden plătește un preț prea mare pentru eliberarea americanilor. Republicanii arată, de asemenea, că, chiar dacă banii sunt monitorizați îndeaproape, utilizarea lor pentru nevoi umanitare va întări guvernul religios al țării și va elibera fonduri pentru scopuri nelegitime.

Unii critici au susținut că Statele Unite trimit bani contribuabililor americani către Teheran, dar Departamentul de Stat a respins această afirmație, precizând că banii provin din vânzarea de petrol iranian către Coreea de Sud și au fost plătiți în conturi restricționate. Aceștia au subliniat că este vorba de banii Iranului, și nu de bani ai Americii.

Această înțelegere a venit pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, care crescuseră în ultimii ani după ce președintele Donald Trump a abandonat unilateral acordul nuclear din 2015 cu Iranul și Tehranul și-a accelerat ulterior programul nuclear, apropiindu-se de capacitatea de a produce bombe nucleare. Iranul susține că programul său nuclear este în scopuri pașnice și neagă că ar viza obținerea unei bombe.

XS
SM
MD
LG