Linkuri accesibilitate

O evoluție pozitivă în relațiile Statelor Unite cu Iranul. Dar va dura?


Pe primul rând de la stânga la dreapta: Morad Tahbaz, Emad Sharghi. Pe al doilea rând: Shahab Dalili, Siamak Namazi, americanii-iranieni închiși în Iran au fost eliberați
Pe primul rând de la stânga la dreapta: Morad Tahbaz, Emad Sharghi. Pe al doilea rând: Shahab Dalili, Siamak Namazi, americanii-iranieni închiși în Iran au fost eliberați

Iranul a luat o măsură cu posibil impact semnificativ asupra relațiilor cu Statele Unite. Cinci cetățeni americani au fost transferați din închisoarea Evin și plasați în arest la domiciliu.

Acesta a fost primul pas dintr-un acord major, între cele două țări. Casa Albă a salutat mutarea americanilor închiși, dar a refuzat să dezvăluie termenii unui posibil acord mai amplu cu Iranul, menționând că negocierile "rămân în curs și sunt delicate".

O evoluție pozitivă în relațiile Statelor Unite cu Iranul. Dar va dura?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

În schimb Iranul a obținut deblocarea a șase miliarde de dolari din veniturile petroliere iraniene blocate în Coreea de Sud, bani care pot fi acum folosiți, odată cu mutarea lor în Qatar pentru scopuri umanitare.

Departamentul de Stat a declarat: „Deși salutăm veștile privind eliberarea acestor indivizi din închisoare și plasarea lor în arest la domiciliu, ei nu trebuiau închiși. Continuăm să acționăm pentru a aduce acești indivizi acasă la cei dragi. Trebuie să li se permită să părăsească Iranul cât mai curând posibil.”

Răspunzând criticilor că acest aranjament reprezintă o concesie făcută unor teroriști, administrația arată că are datoria să încerce să salveze cetățeni aflați în astfel de situații. Această evoluție marchează un moment pozitiv rar în relațiile dintre Statele Unite și Iran, marcate de neîncredere și eșecul încercărilor de a se reveni la acordul nuclear pe care președintele Biden a promis că îl va reînnoi, când a candidat la președinție.

Tehranul rămâne în alertă pentru o posibilă recrudescență a protestelor antiguvernamentale după ce a înăbușit revolta din toamna trecută. De când președintele Biden a fost inaugurat, Teheranul a refuzat în mod repetat să discute direct cu Washingtonul, solicitând mediere internațională. Qatarul a jucat un rol semnificativ în facilitarea discuțiilor dintre cele două părți și a găzduit întâlniri. Elveția, Oman, Emiratele Arabe Unite și Irakul au avut, de asemenea, un rol în acest proces.

XS
SM
MD
LG