Palina Șarenda-Panasiuk, politiciană de opoziție din Belarus, era acasă în orașul vestic Brest, în ianuarie 2021, când poliția i-a spart ușa, i-a pus cătușe și a dus-o la dubă în fața fiului ei de 4 ani.
După ce a fost arestată, Șarenda-Panasiuk, care are 48 de ani, a fost condamnată la trei ani de închisoare. Era acuzată de agresiune asupra poliției și insultarea președintelui Belarusului, dictatorul Aleksandr Lukașenko. Și, cu puțin timp înainte de eliberarea care urma să aibă loc la începutul acestei luni, împotriva ei au fost lansate alte acuzații care ar putea să o țină în închisoare pentru termen nedeterminat.
Pentru fiul ei Stah, incidentul s-a dovedit traumatizant. A avut dificultăți de vorbire pe care acum începe să le depășească în Lituania, unde soțul Palinei, Andrei Șarenda, a fugit împreună cu copiii lor după arestarea ei.
„Pur și simplu, nu a mai vorbit”, a spus Șarenda pentru Current Time, o rețea în limba rusă coordonată de RFE/RL în cooperare cu VOA. „A fost diagnosticat cu o întârziere a vorbirii. Timp de doi ani am trăit și ne-am luptat cu acest diagnostic. Din fericire, în anul în care am fost aici, la Vilnius, am reușit cumva să depășim această situație datorită unui psiholog și unui logoped."
„Stah va merge la o școală normală. Dar trebuie să înțelegeți că băiatului i-a fost furată copilăria aproape cu totul”, a adăugat el.
Palina Șarenda-Panasiuk se numără printre cei aproape 1500 de deținuți politici aflați, în prezent, în spatele gratiilor din Belarus, după arestarea celor care l-au criticat și contestat pe Lukașenko, după ce acesta a fost declarat câștigător al controversatelor alegeri prezidențiale din 2020.
Pentru cei apropiați de acești prizonieri, încarcerarea și absența lor sunt traumatizante - în special, pentru copiii lor.
Este esențial pentru copiii aflați în această situație să aibă aproape un adult care să-i susțină în această perioadă de absență, spune psihologul Natalia Stankevici pentru Current Time.
„Un adult poate plânge uneori, dar în același timp poate vorbi cu copilul: Da, sunt foarte îngrijorat pentru mama. Să-i scriem împreună o scrisoare. Trebuie să existe alături de un copil cineva care să păstreze prezența sufletească. Nu o persoană care plânge 24/7", a spus Stankevici.
Andrei Șarenda spune că încearcă să le dea un sentiment de normalitate lui Stah și fiului lor mai mare, Slavomir, care are 14 ani, în timpul exilului la Vilnius.
„Este mult mai greu pentru soția mea. Palina trece prin tot felul de chinuri și suferințe. Și înțeleg că nu pot să mă plâng de viață tot timpul sau să cedez în fața disperării sau să cad în depresie,” spunea Sharenda pentru Current Time.
Andrei Șarenda le arată fiilor săi fotografii ale mamei lor, pe care, spune el, fiul său mai mic începe să o cam uite.
„Tati, tati: cucu-bau”
În decembrie 2021, Ihar Losik, jurnalist de la Serviciul Belarus al RFE/RL, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru mai multe acuzații, inclusiv organizarea de revolte în masă, incitarea la ură socială și alte câteva acuzații care și astăzi sunt neclare.
După întemnițare, soția lui Losik, Daria, povestea pentru Current Time că micuța lor fiică, Palina, lua telefonul mobil al Dariei și striga: „Tată, tată, cucu-bau”.
„Acum îmi cere să-i arăt fotografii cu Ihar. Ea îi aduce farfurioarele ei de jucărie și începe să-l hrănească și să se joace cu o minge. Îmi este greu... să vorbesc despre cum se comportă fiica mea", a spus ea în interviu.
DarIa Losik însăși a fost arestată și condamnată la doi ani de închisoare în ianuarie acest an, după ce a fost condamnată de complicitate la activități extremiste. Statele Unite și UE au denunțat arestarea lui Ihor și a Dariei Losik ca fiind politice. Fiica lor locuiește acum cu bunicii.
După ce jurnalista belarusă Larisa Șcirakova a fost arestată în decembrie 2022, fiul ei adolescent, Sviatoslau, a fost dus la un orfelinat, unde a stat aproape o lună până când tatăl său, care locuia de multă vreme în Rusia, a reușit să adune documente pentru a prelua custodia copilului.
Alte rude ale Larisei Șchirakova, care a fost judecată luna trecută în orașul Homel, din sud-estul țării, nu au avut voie să-l ia pe Sviatoslau din orfelinat.
Procesul Larisei Șcirakova acuzată că ar fi înlesmit activități extremiste și că ar fi discreditat Belarusul se desfășoară cu ușile închise. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la șapte ani de închisoare.
La 9 august, cea de-a treia aniversare a alegerilor prezidențiale din Belarus, care au dus la declanșarea unor proteste fără precedent și, în consecință, la represiunea masivă a disidenței de către Lukașenko, lidera opoziției în exil, Sviatlana Țihanovskaia, a spus că „adevărul este de partea noastră”.
Ea a spus că eforturile lui Lukașenko „de a-i lipsi pe belaruși de speranță, de cei dragi, de libertate, de patrie și de independență” nu au niciun efect asupra conaționalilor ei.