Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune (ICBM) care a căzut în apropiere de apele teritoriale ale Japoniei, relatează Associated Press. A fost al doilea test de acest fel luna aceasta, care arată posibila capacitate a Coreei de Nord de a lansa atacuri nucleare pe întregul teritoriu al Statelor Unite.
Washingtonul a condamnat imediat testul nord-coreean, afirmând că va lua „toate măsurile necesare” pentru a garanta securitatea teritoriului Statelor Unite și ale aliatelor sale Coreea de Sud și Japonia. Vice-președinta americană Kamal Harris s-a întâlnit cu liderii celor două țări și ai Australiei, Canadei și Noii Zeelande, care iau parte la un forum regional Bangkok, pentru a discuta acțiunea Coreei de Nord.
„Cerem din nou Coreei de Nord să oprească astfel de acte ilegale. Reafirm din partea Statelor Unite angajamentul nostru de fier față de alianțele noastre indo-pacifice. Statele reprezentate aici vor continua să ceară împreună Coreei de Nord să se angajeze într-o diplomație serioasă și durabilă”, a afirmat Kamala Harris la începutul reuniunii din capitala Tailandei.
De ce testează rachete balistice Coreea de Nord
Valul recent de teste de rachete ale Coreeii de Nord, spune Associated Press, e menit să îmbunătățească arsenalul său nuclear și să obțină mai multe concesii în negocierile viitoare, și a venit după ce China și Rusia s-au opus încercărilor Statelor Unite de a obține o înăsprire a sancțiunilor Națiunilor Unite menite să limiteze programul nuclear nord-coreean.
Statele Majore Reunite ale armatei Coreei de Sud au spus că au detectat lansarea rachetei ICBM din regiunea unde se află capitala nord-coreeană aproximativ la ora 10:15, ora locală, iar autoritățile japoneze au declarat că racheta a zburat pe o traiectorie înaltă și a căzut la vest de insula japoneză Hokkaido.
Potrivit estimărilor sud-coreene și japoneze, racheta a zburat între 6.000-6.1000 de kilometri la o altitudine de 1.000 de kilometri.
Ministrul japonez al Apărării Yasukazu Hamada a spus că în funcție de greutatea unui posibil focos, racheta are o rază de acțiune care depășește 15.000 de kilometri, „caz în care ar putea lovi oriunde teritoriul Statelor Unite”.
Cum reacționează Coreea de Sud și aliații ei
Purtătoarea de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională din Statele Unite, Adrienne Watson, spune că testul nord-coreean a „declanșat tensiuni inutile” și demonstrează că Phenianul pune programele sale ilegale de înarmare înaintea bunăstării poporului nord-coreean. „Phenianul trebuie să înceteze imediat acțiunile sale destabilizatoare și să aleagă angajamentul diplomatic în locul acestora”, a mai spus Watson.
Premierul Japoniei Fumio Kishida a spus la reuniunea de la Bangkok că testul nord-coreean este „total de neacceptat”, precizând că racheta nord-coreeană a căzut în zona economică exclusivă la vest de Hokkaido. Iar premierul sud-coreean Han Duck-soo a afirmat că comunitatea internațională trebuie să acționeze împreună pentru a determina Coreea de Nord să-și dea seama că fiecare din provocările sale doar îi adâncesc izolarea internațională și îi înrăutățesc situația economică.
Ceva mai târziu vineri, armata Coreei de Sud a anunțat că avioanele sale F-35 au efectuat un exercițiu militar de simulare a unor lovituri aeriene contra sistemelor de rachete nord-coreene la un poligon militar din apropierea graniței cu Coreea de Nord, și că opt avioane de luptă sud-coreene și americane au efectuat separat zboruri de antrenament în largul coastei de est a Coreei de Nord.
Exercițiile au „demonstrat hotărârea fermă de a reacționa la lansarea unei rachete ICBM și la alte provocări și amenințări nord-coreene, și că aliații au capacitatea copleșitoare de a lansa lovituri precise contra inamicului”, se spune într-o declarație a Statelor Majore Reunite ale armatei sud-coreene.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a ordonat oficialităților de la Seul să întărească cooperarea în domeniul securității cu Statele Unite și Japonia, să adopte măsuri de descurajare nenumite convenite anterior cu Washingtonul și să facă presiuni pentru condamnarea și sancționarea fermă a Coreei de Nord, a anunțat administrația prezidențială de la Seul.
Hwasong-17, sau Hwasong-14 și Hwasong-15?
Coreea de Nord a mai lansat o rachetă ICBM pe 3 noiembrie, dar experții au spus că testul a eșuat, racheta căzând în ocean, după etapa de separare. Se crede că în acest test a fost vorba de o rachetă numită Hwasong-17. Coreea de Nord are alte două tipuri de rachete ICBM - Hwasong-14 și Hwasong-15, iar testarea lor din 2017 a arătat că pot să lovească părți ale teritoriului american.
Hwasong-17 are o rază mai lungă de acțiune decât celelalte și dimensiunea sa considerabilă sugerează că e proiectată să care focoase nucleare multiple pentru a înfrânge sistemele de apărare anti-rachetă.
Nu se știe deocamdată dacă pe 18 noiembrie Coreea de Nord a testat o rachetă Hwasong-17, sau de alt tip.
În ultimele luni, Coreea de Nord a testat câteva zeci de rachete cu rază scurtă de acțiune, despre care a spus că au simulat atacuri nucleare contra unor ținte sud-coreene și americane, dar s-a oprit cam o săptămână, înainte de a lansa joi o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.
Coreea de Nord vede în prezența militară a Statelor Unite o dovadă a ostilității americane, și a spus că recentele sale teste de armament au fost o ripostă la ceea ce nord-coreenii numesc exercițiile militare provocatoare organizate de Statele Unite împreună cu Coreea de Sud.
Națiunilor Unite au impus mai multe runde de sancțiuni cpntra Phenianului din cauza testelor sale anterioare. Anul acesta nu au fost însă aplicate noi sancțiuni, deși Coreea de Nord a făcut zeci de teste cu rachete balistice, care sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU.
Dar doi dintre membrii cu drept de veto din Consiliul de Securitate, China și Rusia, se opun unor noi sancțiuni ONU, iar Statele Unite sunt prinse într-o competiție strategică cu China și într-o confruntare cu Moscova din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Associated Press.