Linkuri accesibilitate

Corneliu Ciurea: „Fiecare formațiune politică astăzi încearcă în fel și chip să obțină avantaje în campania electorală”


Un pașaport moldovenesc la Centru pentru Migrație de la Moscova
Un pașaport moldovenesc la Centru pentru Migrație de la Moscova

Interviul dimineții despre actualitatea politică electorală văzută de expertul de la Chișinău.

Mii de cetățeni ai Republicii Moldova chemați indirect să voteze pentru forțele pro-ruse în schimbul permisiunii de a reintra legal în Rusia; cât de posibilă este demiterea Președintelui Republicii pentru nesocotirea Constituției; ce se poate întâmpla dacă Igor Dodon va candida, cum pare să intenționeze, în alegerile parlamentare... Aceste și alte aspecte ale actualității politice într-o convorbire în care vom afla punctul de vedere al analistului politic Corneliu Ciurea.

Interviul dimineții: Corneliu Ciurea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:23 0:00
Link direct

Europa Liberă: Sunt câteva aspecte ale actualității politice, dle Ciurea, în privința cărora am dori să aflăm punctul Dvs. de vedere. Toate țin în mod firesc de anotimpul electoral în care se află toată lumea. Mai întâi de toate – anunțată iertare de către autoritățile ruse pentru cetățenii R. Moldova care au încălcat regulile de ședere în Federația Rusă sau/și au fost deportați din această țară, cu condiția că aceștia vor reveni la baștină în perioada ianuarie-februarie 2019 și se vor returna în Rusia nu mai devreme de luna martie. O condiție care poate fi citită simplu: votezi pentru partidul lui Igor Dodon acasă în R. Moldova – poți reveni cu dosarul „curat” în Rusia. După alegeri. Cum vedeți Dvs. această generozitate a Moscovei?

Corneliu Ciurea: „Evident, această știre, de altfel, anunțată și de președintele Dodon, altfel nu poate fi citită. Întoarcerea în această perioadă a cetățenilor noștri care lucrează în Rusia sigur că este condiționată subtil putem spune de un vot acordat binefăcătorului, celui care a obținut asemenea iertare de păcate. Este un mod inteligent de a cumpăra votul unei părți a alegătorilor. Nu cred că instanțele abilitate pot să găsească o încălcare a regulilor, o încălcare explicită. Fiecare formațiune politică astăzi încearcă în fel și chip să obțină avantaje. Partidul Democrat iată organizează un referendum, Partidul Socialiștilor iartă păcate gastarbeiterilor noștri din Rusia. Așteptăm să vedem care va fi găselnița partidelor de dreapta.”

Europa Liberă: Premierul Pavel Filip a calificat această anunțată „amnistie” drept un amestec în campania electorală a Republicii Moldova. Și? Ce poate urma la modul practic?

Corneliu Ciurea: „Sigur, reacția este în primul rând una politică, Evident, domnul Filip l-a încondeiat pe adversarul său Igor Dodon, or PD-ul și cu Socialiștii se află într-o luptă declarată și din această cauză orice acțiune de acest gen care miroase a cumpărare electorală sigur că va fi taxată, cel puțin în discursul public. La modul practic nu cred însă că pot fi adoptate anumite acțiuni de pedepsire a Socialiștilor, pentru că decizia a fost luată peste hotare, de ea beneficiază un număr însemnat de cetățeni ai noștri și nu cred că se impun anumite sancțiuni clare în acest sens.”

Europa Liberă: Există în general vreo certitudine că promisiunile privind amnistia vor fi realizate? Critici, chiar de la Moscova, cum ar fi Alexandr Kalinin, președintele Congresului comunităților moldovenești din Rusia, au remarcat că și în campania prezidențială din 2016 Igor Dodon a promis ceva similar, dar numeroși gastarbeiteri au rămas cu buza umflată...

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

Corneliu Ciurea: „Este practic imposibil pentru noi, cei de la Chișinău, să facem o evaluare. Este clar că gastarbeiterii noștri care vor reveni acasă în această perioadă indicată de autoritățile ruse o vor face pe cont propriu și își asumă un anumit risc, un risc destul de însemnat, fiindcă nimeni nu-i va putea apăra la frontieră și evident grănicerii ruși vor putea să acționeze în mod discreționar, fără ca ei să poată fi apărați. Vom vedea ce se va întâmpla. Nu exclud că vor proceda selectiv: unii vor fi lăsați acasă, alții vor fi sancționați.”

Europa Liberă: În același context: este previzibil că la alegerile din 24 februarie va fi jucată din nou cartea rezidenților transnistreni care vor fi încurajați, să spunem așa, să vină organizat pentru vot pe malul drept. Pe de o parte, este firesc și legal ca rezidenții autoproclamatei RMN cu cetățenie a R. Moldova să poată vota. Pe de alta, însă, nu este natural ca cineva să-și pună problema că votul respectivelor persoane ar putea fi manipulat și că nu este, de fapt, „autentic”?

Corneliu Ciurea: „Da, noi am avut această experiență în anii precedenți, atunci când au existat chiar niște autobuze care-i transportau pe alegătorii transnistreni pe malul drept. Acum se adaugă elementul uninominal. Eu cred că atât autoritățile, cât și președintele țării pornește de la idea că nu contează cum obții votul transnistrenilor, important că el să fie exercitat într-un număr cât mai mare. Deci prin actul votării un alegător transnistrean își reconfirmă oarecum simbolic, dar nu numai simbolic, apartenența la statul moldovenesc și asta este mai important decât încălcarea eventuală care poate fi constată din cauza transportării...”

Europa Liberă: Chiar dacă votul nu este autentic, să spunem așa, chiar dacă această votare e produsul unei regii, totuși?

Corneliu Ciurea: „Da, este regizat, în anul 2016 CEC-ul nu a constatat o încălcare în acest sens, deși sigur partidele de dreapta și chiar partidul democrat, cei care nu beneficiază de votul transnistrenilor sigur s-au simțit cumva duși de nas, dar totuși haideți să pornim de la cele mai bune intenții și să considerăm că implicarea transnistrenilor în alegerile noastre prin exercitarea votului indiferent unde se întâmplă asta este un lucru salutat.”

Europa Liberă: Schimbând un pic tema, demiterea Președintelui Republicii pentru nesocotirea în repetate rânduri – cum s-a spus – a Constituției. Posibilitate despre care a vorbit și speakerul Andrian Candu, ca să ne limităm doar la domnia sa. Vedeți vreo posibilitate ca acest lucru să se întâmple până la alegeri?

Corneliu Ciurea: „Eu cred că se va discuta un pic pe această temă, discuția face parte din același discurs al autorităților noastre ostil socialiștilor care subliniază existența acestui conflict dintre Președinție și majoritatea parlamentară și Partidul Democrat, deci este în interesul ambelor părți de a alimenta aceste animozități, în special prin declarații fierbinți. Sincer vorbind, nu prea văd rostul unui impeachment în condițiile în care sondajele recente arată o creștere a popularității președintelui Dodon și a Socialiștilor, dar nu putem exclude anumite surprize. Cu siguranță pot să spun că un asemenea impeachment nu va fi dus până la capăt, procedura nu va fi finalizată.”

Europa Liberă: De ce?

Corneliu Ciurea: „Pentru că până la data alegerilor partidul care vrea să-l demită pe domnul Dodon nu deține suficiente resurse politice pentru asta.”

Europa Liberă: Doar resurse sau și mecanisme?

Corneliu Ciurea: „Mecanismul este cunoscut: declanșarea procedurii, referendum în Parlament. Un mecanism există, dar nu există suficiente voturi și nici dorință cred în rândul populației.”

Europa Liberă: Igor Dodon se arată insistent în posibilitatea să candideze pe listele PSRM? Ce ar fi firesc să se întâmple în condițiile în care îl vom regăsi în liste?

Corneliu Ciurea: „Și acest lucru a fost menționat de Partidul Democrat, care s-a opus unei asemenea perspective, cel puțin public s-a opus. Dar nu prea îmi dau seama dacă poate fi blocată participarea domnului președinte pe liste. În fond, nu este nimic grav în acest lucru, doar că această participare sigur va mări șansele Socialiștilor pentru a obține un rezultat bun. Și, evident, Socialiștii vor face tot posibilul pentru ca să-și maximizeze șansele.”

Europa Liberă: Referendumul desfășurat concomitent cu alegerile bătut în cuie. Înseamnă acest lucru că PDM este decis să nesocotească din nou recomandările Comisiei de la Veneția și a partenerilor europeni în general în privința intenției de a legifera revocarea deputaților la discreția alegătorilor?

Corneliu Ciurea: „Dar nu este vorba despre asta. Această chestiune va fi pusă în discuție în cadrul referendumului, dar acesta nu va avea efecte imediate. Trebuie să pornim de la idea că Partidul Democrat vrea organizarea unui referendum pentru a iniția niște discuții pe un subiect favorabil partidului de guvernare.”

Europa Liberă: Nu puteau fi inițiate fără referendum?

Corneliu Ciurea: „Puteau, dar vedem că și Partidul Democrat prin ideea referendumului și Partidul Socialiștilor prin aceste chestiuni pe care le-am discutat astăzi își creează un culoar favorabil în aceste alegeri. Întrebarea mea cu care am început discuția este ce-o să facă dreapta. Fiecare partid este în căutarea unei strategii care le va aduce cât mai multe voturi.”

Europa Liberă: Au apărut speculații despre posibilitatea instituirii stării de urgență ca plan de rezervă a actualei guvernări în condițiile unui deznodământ nefavorabil la alegeri. Povești?

Corneliu Ciurea: „Dvs m-ați dat gata cu această știre. N-am reținut-o în fluxul de știri ieri. Deocamdată mi se pare ceva ieșit din comun, ceva halucinant, dar am să mai consult astăzi internetul, poate voi găsi dovezi pentru ca acest zvon să fie cumva validat, deși mă îndoiesc.”

XS
SM
MD
LG