Linkuri accesibilitate

Coronavirus în Italia: numărul deceselor a crescut cu peste 100. Aproape 16 milioane în carantină


Milano, Italia, martie 2020.
Milano, Italia, martie 2020.

Într-o singură zi, în Italia, numărul deceselor în urma infectării cu coronavirus a crescut cu 133, la un total de 366, au anunțat oficialitățile italiene, citate de BBC. Numărul celor contaminați a crescut cu 25%, ajungând la 7.375 – de la 5.883.

Guvernul a decis să recurgă la măsuri excepționale de urgență pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus: aproape un sfert din țară va fi în carantină, inclusiv Milano si Veneția, în jur de 16 milioane de oameni vor fi limitați în libertatea lor de mișcare.

Principalele dispoziţii conţinute în decretul semnat în noaptea de sâmbătă spre duminică de şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, se referă la întreaga regiune a Lombardiei şi provinciile nordice Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro şi Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Verceli, Padova, Treviso şi Veneţia.

„Este momentul să fim responsabili” a declarat premierul Giuseppe Conti într-o conferință de presă ținută la două noaptea. Locuitorii din regiunile în carantină vor fi obligați să-și reducă la minim deplasările și vor avea nevoie de permise speciale pentru a părăsi zonele.

Trenurile și avioanele vor circula dar poliția va avea dreptul, la nevoie, să inetrvină pentru a impune regulile de carantina. Dar s-a precizat că nu este vorba de o carantină total, ci una „flexibilă”.

Autoritățile locale se plâng că nu au fost anunțate din timp pentru a se pregăti. Și toată lumea se întreabă cum va fi controlată respectarea acestor restricții.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut în Italia de la 2.500 miercuri, la peste 5.800 sâmbătă, 7 martie. Lombardia, regiunea din nordul Italiei, reprezintă cam o cincime din PIB-ul național.

Numărul deceselor, ca urmare a infectării cu noul virus, a crescut la 233, făcând din Italia țara cea mai afectată de coronavirus din Europa. Datele se bazează pe informațiile autorităților locale și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Premierul Conti a mai anunțat sâmbătă noaptea că măsuri mai puțin drastice de securitate vor fi extinse în toată țara: se închid muzeele, teatrele și cinematografele și sunt interzise „orice conferințe sau reuniuni ale doctorilor”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG