Linkuri accesibilitate

Covid-19: prevederile economice sumbre ale FMI


Prognozele Fondului Monetar Internațional pentru perioada urmatoate sunt îngrijorătoare.

Corespondență de la Washington: FMI și starea economiei mondiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Coronavirus: întoarcerea la normalitate?

Fondul Monetar Internațional consideră că pandemia de coronavirus poate antrena cea mai mare prăbușire a economiei mondiale de la Marea Depresiune. FMI a avertizat că situația reală ar putea fi mult mai gravă decât predicțiile. Chiar dacă există posibilitatea unor surprize plăcute, argumentele negative sunt cele care par să aibă acum mai multă greutate.

Premiza de plecare este o recesiune mai gravă decât criza financiara din 2008, Produsul Intern Brut, la scară globală, urmând să scadă cu 3%, anul acesta. Este o modificare semnificativă din ianuarie, când creșterea economică globală era estimată la 6.3% și ar fi de 30 de ori mai rău decât ce s-a intimplat in 2008. „Este cu adevărat o criză globală și nici o țară nu este ferită” – a declarat economistul șef al FMI, Gita Gopinath. PIB-ul la nivel global urmează să scadă cumulativ, în acest scenariu, cu circa 9 mii de miliarde de dolari – mai mult decât economiile Japoniei și Germaniei, luate împreună. Asta s-ar întâmpla într-o variantă optimistă, în care virusul este contracarat rapid și economiile își reiau activitatea. Dacă însă pandemia se va prelungi în a doua jumătate a anului, cu mai lungi perioade de izolare, pertubări ale sistemelor financiare și de aprovizionare, atunci criza poate fi mai adâncă. Într-un astfel de scenariu sumbru, economia mondială ar putea scădea cu încă 3% în 2020 și dacă criza de sănătate publică va continua și în 2021 – încă 8% scădere. Fondul Monetar International recomandă programe de stimulare fiscală coordonate, suspendarea plăților unor datorii și restructurarea altora și finanțare suplimentară pentru țările cele mai sărace.

Tobia Adrian, care conduce Departamentul Monetar și al Piețelor de Capital a spus că s-a primit de-acum un număr record de cereri de împrumut din partea unor țări în curs de dezvoltare, circa o jumătăte dintre țările membre solicitând anumite forme de asistență.

Miniștrii de finanțe și președinți de bănci centrale din țările Grupului celor 7 au discutat din nou miercuri, dar nu au stabilit nici acum măsuri pentru stimularea economiei, ingredientul de care Fondul Monetar International spune că este absolute nevoie.

XS
SM
MD
LG