Linkuri accesibilitate

Covid-19: România impune noi restricții locale, sunt afectate și pelerinajele religioase


Un grup de credincioși protestează în fața Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a fi lăsați să se închine la racla unde sunt depuse moaștele Sf. Parascheva. 14 octombrie 2020. Inquam Photos / Lavinia Cioaca

În România s-a înregistrat un nou record de noi cazuri de Covid-19: miercuri, 14 octombrie, s-au raportat peste 4 mii de cazuri, iar de joi, 15 octombrie, intră în vigoare noile restricții impuse odată cu prelungirea cu două săptămânii a stării de alertă în sănătate. Noile limitări ale vieții sociale vor intra însă în vigoare local, în funcție de rata de infectare care în România se calculează în raport cu mia de locuitori, nu suta de mii de locuitori, ca în alte state europene.

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au dus la Iași și la ciocniri între pelerini și jandarmi, la catedrala Mitropolitană, miercuri, când s-a sărbătorit hramul Sfintei Parascheva. Inițial, la acest pelerinaj era permisă numai prezența locuitorilor din Iași, cu prezentarea buletinului, ceea ce a provocat nemulțumirea a sute de pelerini veniți din alte regiuni.

Mai multe: romania. Europalibera.org

Restricția fusese impusă de autoritățile locale pentru că la Iași se înregistrează o creștere mare de noi cazuri de coronaviurs, dar fără consultarea prealabilă a BOR, care a protestat. La fel cum a criticat și anularea pelerinajului la București, cu ocazia marcării hramului Sf. Dimitrie cel Nou, la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit datelor INSP, la Iași s-a depășit pragul de 3 cazuri noi la mia de locuitori, care ar atrage cu sine impunerea automată a măsurilor sanitare speciale, decise miercuri de guvernul de la București. Între alte, obligativitatea purtării măștii în spații deschise și închiderea restaurantelor și a cafenelelor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG