Linkuri accesibilitate

Covid-19: România trece la starea de alertă pentru 30 de zile


Romania - Angajati ai unei frizerii lucreaza in primele minute ale zilei de 15 mai, prima zi de stare de alerta cauzata de pandemia de Covid-19, în Bucuresti, vineri, 15 mai 2020.
Romania - Angajati ai unei frizerii lucreaza in primele minute ale zilei de 15 mai, prima zi de stare de alerta cauzata de pandemia de Covid-19, în Bucuresti, vineri, 15 mai 2020.

În România, de pe 15 mai, starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă pentru 30 de zile, care aduce și relaxarea unora din măsurile cele mai drastice impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus.

Mai multe despre situația din România: romania.europalibera.org

Între altele, declarația pe proprie răspundere care justifică o deplasare nu se mai cere în interiorul localității ci doar la ieșirea din localitate. Se redeschid parcurile, nu și locurile de joacă pentru copii.

Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați, terasele și restaurantele rămân închise. Excepții în mall-uri fac laboratoarele de optică, spălătoriile și restaurantele cu intrare din stradă, fără contactul direct cu clienții, care vor lua mâncarea pentru a o duce acasă.

Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise și la serviciu.

Zborurile către și dinspre Italia, Spania, Germania sau Franța rămân în continuare suspendate, iar mai multe puncte de frontieră rămân închise.

Cei care se întorc în țară au obligația să se izoleze la domiciliu, indiferent de țările din care vin.

Vorbind joi, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a avertizat că nu va ezita să impună din nou starea de urgență, dacă situația sanitară se va degrada. „Dacă situația se va înrăutăți și vom avea supra-aglomerarea spitalelor, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență” a spus președintele, care a precizat că „distanțarea socială, munca de acasă, respectarea normelor, purtarea măștii sunt esențiale pentru a controla epidemia”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG