Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România: Cum au funcționat sloganurile #stamacasa vs #hailamunca


Muncitori români în stația de tren de la aeroportul Schwechat din Viena, 11 mai 2020
Muncitori români în stația de tren de la aeroportul Schwechat din Viena, 11 mai 2020

Pe parcursul celor două luni de stare de urgență, au apărut mai multe grupuri care au încercat să argumenteze împotriva măsurilor restrictive impuse de autorități.

La jumătatea lunii aprilie, petiția care milita pentru întoarcerea la muncă și deblocarea economiei și care circula în mediul online avea în jur de 1.000 de semnături.

Astfel inițiativa #hailamuncă a culminat cu o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis în care antreprenorul care a inițiat petiția (Octavian Bădescu) spunea, printre altele, că „daunele de durată și de anvergură cauzate de acest precedent autoritar le depășesc cu mult pe cele cauzate de virusul COVID-19”. Pe rețele sociale mai mulți lideri de opinie au susținut această idee, în vreme ce autoritățile se luptau să insiste că e mai important #stămacasă, pentru că viața oamenilor e mai prețioasă decât oprirea economiei.

Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu în prima lună de stare de urgență scăderea economiei a fost între 30% și 40%. Ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din economia românească a fost funcțională, chiar și fabricile de autoturisme, Dacia și Ford s-au deschis cu mult înainte de relaxarea restricțiilor, iar construcțiile, în mare parte și-au urmat cursul, agricultura nu s-a oprit și nici domeniul energetic sau instituțiile publice. Au fost blocate industria hotelieră și a restaurantelor, iar transporturile interurbane au funcționat doar parțial, Societatea de Căi Ferate din România a înregistrat mari pierderi, la fel și Tarom, pentru că zborurile au fost aproape total suspendate.

Restricțiile au fost interpretate de mulți antreprenori ca abuzive, și în trena lor s-a aflat ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, care a propus în mai multe rânduri repornirea economiei, cel puțin în județele verzi, în care epidemia de coronavirus nu a produs drame mari.

De mâine, România se relaxează, iar o parte din responsabilitate le revine chiar celor care boicotau îndemnul guvernului #staiacasă, adică patronilor și liderilor de companii. De mânie #hailatreabă devine un nou slogan, chiar dacă în continuare executivul român le cere celor care pot lucra de acasă să facă acest lucru, pentru că epidemia nu s-a terminat odată cu relaxarea.

În România s-au înregistrat până acum peste 1000 de decese și peste 16.000 de persoane infectate cu Covid-19

XS
SM
MD
LG