Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România. Tentația totalitară: cine sunt victimele


Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit astăzi răspicat despre ceea ce nu poate fi permis într-un stat democratic.

Luni, 20 aprilie, a apărut în presa centrală un document cu antetul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, semnat de profesorul Străinu Cercel, în care i se propuneau guvernului mai multe soluții în perspectiva relaxării măsurilor luate împotriva epidemiei de coronavirus. Între aceste măsuri apare și ideea izolării pentru următoarele trei luni a persoanelor de peste 65 de ani, departe de membri mai tineri ai familiilor lor, în case separate sau chiar în hoteluri rechiziționate în acest scop.

Această soluție nu a apărut brusc, despre ea a mai vorbit anterior în treacăt și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, chiar dacă după apariția documentului s-a asociat criticilor acestuia.

Președintele Iohannis a numit „aberantă” ideea prin care cei peste 65 de ani ar putea fi trimiși în carantină forțată: „așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil”, a declarat șeful statului, explicând mai departe că România este „o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei”, dar care în niciun caz nu vine cu „astfel de măsuri totalitare”.

Klaus Iohannis a admis că după 15 mai, când va expira starea de urgență, va urma o relaxare, dar că „în niciun caz statul nu va veni să impună măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI”. Președintele român a mai spus că relaxarea se va face treptat și numai dacă numărul cazurilor de îmbolnăviri va scădea.


În România ultimelor săptămâni există o tentație cumva anti-umanitaristă tot mai evidentă, atât în mesajele și discursul de pe rețelele sociale, cât și în mod nemijlocit pe stradă. Comunități întregi s-au revoltat atunci când au fost cazate în orașele lor persoane aflate în carantină, venite din state așa numite „roșii”. Romii sunt acuzați de mai bine de o lună pentru lucruri abominabile pe care nu le-au făcut sau pur și simplu pentru că sunt membri ai acestei comunități. Au fost alungați din anumite blocuri unde stăteau cu chirie doctori și asistente medicale, ca nu cumva să aducă virusul în clădire. Au fost discuții despre selecția naturală și despre eventuala sacrificare a bătrânilor, iar acum despre izolarea lor.

Marginalizarea, etichetarea și arătatul cu degetul au fost în ultimii ani formule folosite spontan de oficiali, de aceea discursul discriminator pare să ia amploare într-o perioadă în care domină frica.

XS
SM
MD
LG