Linkuri accesibilitate

Cresc tensiunile între premierul Ion Chicu și Consiliul Superior al Magistraturii după ultima decizie CEDO


CSM de la Chișinău
CSM de la Chișinău

„Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, până nu-i scoatem din voi”, a amenințat șeful executivului.

Cresc tensiunile între premierul Ion Chicu și Consiliul Superior al Magistraturii după ce CEDO a condamnat R.Moldova să plătească despăgubiri în valoarea de 1,5 milioane de euro în dosarul „Gemenii”.


CSM a acuzat vineri, 21 februarie, guvernul și în general pe politicienii aflați la putere că ar atenta la independența sistemului judecătoresc cu propuneriile despre instituirea responsabilității financiare a judecătorilor pentru sentințele răsturnat de CEDO și care provoacă pierderi materiale statului. „Declarațiile demnitarilor publici difuzate în spațiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc, pentru condamnările la CtEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale” se arată în comunicatul CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat și inițiativele care vizează eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, în numele unei egalități „greșit” înțelese.

„Justiţia nu este a treia putere în stat, ci una din puteri. Or, atât timp cât celelalte puteri vor defăima justiția, societatea își va pierde încrederea în justiție”, se mai spune în declarația CSM.


Premierul Ion Chicu a reacționat vineri seara, printr-un nou atac dur (pe Facebook) la adresa judecătorilor și a CSM, după ce miercuri, la ședința de guvern, declarase că nota de plată pentru dosarul „Gemenii” va fi achitată din suma alocată pentru finanțarea sistemului judecătoresc în 2020.

„Nu așteptați, independenților, că pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cat sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, până nu-i scoatem din voi”, a scris premierul.


Poziția premierului este susținută și de președintele Igor Dodon care declara vineri că s-ar putea merge mai departe, prin confiscarea averii judecătorilor responsabili de verdicte care prejudiciază ulterior statul.

Discuția despre posibila responsabilitatea financiară a judecătorilor nu este noua, dar a fost relansată de verdictul din 18 februarie al CEDO, care a condamnat guvernul R. Moldova să achite până pe 18 mai 1,5 mil. de euro reclamanților în cazul clădirii „Gemenii”, plus alte peste 2 milioane de euro valoarea proprietăților, în cazul în care acestea nu lor fi restituite​.

"Moldova Suverană" din 27 octombrie 2005
"Moldova Suverană" din 27 octombrie 2005

Previous Next

XS
SM
MD
LG