Linkuri accesibilitate

Critici americane și europene la adresa Ungariei, unde premierul are acum puteri discreționare


Premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta, 30 martie 2020
Premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta, 30 martie 2020

Doi membri de frunte ai Congresului american au criticat votul de luni al Parlamentului ungar și faptul că o țară aliată din NATO și membră a Uniunii Europene permite acum unui politician să „guverneze ca un dictator, prin decrete”. Este vorba de Eliot Engel, democrat și președinte al Comisiei de politică externă din Camera reprezentanților și de senatorul republican Jim Risch, președintele comisiei similare din Senat.

Mai mult, Eliot s-a declarat revoltat de faptul că premierul Orban „profită de suferința concetățenilor săi” pentru a obține un câștig politic personal. Cei doi politicieni americani au criticat mai ales faptul că Orban se bucură acum, „pe termen nelimitat” de noile prerogative extinse.

Luni, 30 martie, Parlamentul Ungariei i-a dat puteri aproape nelimitate premierului Viktor Orban, autorizându-l să conducă țara prin decret pe durata pandemiei de coronavirus, deci chiar și după ridicarea eventuală a stării de urgență.

Cât noua lege este în vigoare, nu se pot organiza alegeri, guvernul poate suspenda aplicarea unor legi iar persoanele care publică informații considerate neadevărate sau alarmiste despre pandemia de coronavirus și măsurile luate de guvern, riscă ani de pușcările.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders a anunțat că executivul european va analiza legea din Ungaria „din punct de vedere al respectului pentru drepturile fundamentale”.

Iar fostul premier italian Matteo Renzi a cerut direct „excluderea Ungariei din UE”. Ceea ce nu este posibil.

Ca reacție la votul din Parlamentul de la Budapesta, deputați europeni au lansat o petiție în care se cere ca în toate țările UE, măsurile speciale luate e guverne pentru a combate epidemia de coronavirus, să aibă și o dată la care automat ies din vigoare. Parlamentele și presa trebuie să fie libere să-și continue activitatea iar Comisia Europeană, trebuie să ia măsuri „împotriva guvernelor care profitând de pandemia de coronavirus, își arogă puteri autoritare”. Printre semnatari se numără și eurodeputata din România,Ramona Strugariu, grupul Renew Europe, condus de fostul premier român, Dacian Cioloș.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG