Linkuri accesibilitate

Sisteme antiaeriene S-400 desfășurate de Rusia în cadrul exercițiilor militare din Belarus, februarie 2022
Sisteme antiaeriene S-400 desfășurate de Rusia în cadrul exercițiilor militare din Belarus, februarie 2022

Criza din Ucraina. Olaf Scholz a reiterat la Kiev sprijinul țării sale pentru Ucraina

Rusia a mobilizat circa 130.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficiali americani au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”, dar încă mai speră că diplomația poate prevala.

  • Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat luni la Kiev sprijinul țării sale pentru Ucraina
  • Maia Sandu le-a spus ambasadorilor din țările UE acreditați la Chișinău că R. Moldova rămâne solidară cu Ucraina
  • Serghei Lavrov: În criza ucraineană există încă spațiu pentru diplomație
  • Lukașenka a spus la 14 februarie că se va întâlni cu Putin „în viitorul cel mai apropiat” pentru a decide „când, în ce condiții și după ce calendar” vor începe trupele rusești să părăsească Belarusul după exercițiile care ar urma să dureze până la 20 februarie
  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a sosit la Kiev
  • Președinta Maia Sandu declară că tensionarea situației de la frontiera Ucrainei „îngrijorează profund” Republica Moldova
  • Moscova răspunde Kievului: Rusia nu desfășoară nicio „activitate militară neobișnuită”
  • Convorbire Chișinău – Kiev despre masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei
  • SUA și Ucraina își reafirmă angajamentul pentru „diplomație” și „descurajare” ca răspuns la întărirea prezenţei militare ruseşti la frontierele Ucrainei
  • Ucraina cere o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor țări OSCE, în termen de 48 de ore

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat luni la Kiev sprijinul țării sale pentru Ucraina, fără să semnaleze însă vreo schimbare în politica germană de a nu livra arme ucrainenilor. La o întâlnire prelungită cu președintele Volodimir Zelensky, Scholz a spus că țara sa furnizează Kievului ajutoare financiare masive și a anunțat un nou credit de 150 de milioane de euro. Călătoria lui Scholz în Ucraina va fi urmată de o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, marți, 15 februarie. Luni la Kiev, Scholz a spus că dacă Rusia „invadează din nou Ucraina”, occidentul „știe ce are de făcut”, invocând din nou spectrul unor sancțiuni dure.

Președinta Maia Sandu le-a spus ambasadorilor din țările UE acreditați la Chișinău că R. Moldova rămâne solidară cu Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă de la președinție, discuția șefei statului cu ambasadorii, ținută online, luni, 14 februarie, „a vizat, în special, situația tensionată din regiune, posibilele evoluții ale crizei și măsurile întreprinse de autorități pentru a diminua riscurile unor eventuale acțiuni militare în Ucraina. Șefa statului a menționat că prioritare sunt viața și siguranța cetățenilor, dar și că Republica Moldova rămâne solidară cu țara vecină”.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a sugerat la o întâlnire avută la 14 februarie cu președintele rus Vladimir Putin că în criza ucraineană există încă spațiu pentru diplomație. Întrebat de Putin dacă crede că mai este o șansă ca diplomația să triumfe, Lavrov a răspus că „posibilitățile noastre sunt departe de a fi epuizate... La această etapă, aș sugera să continuăm și să le consolidăm”.

Imagine de arhivă
Imagine de arhivă


Liderul din Belarus Alexandr Lukașenka și președintele rus Vladimir Putin se vor întâlni săptămâna aceasta pe fondul unor manevre militare comune care contribuie la alimentarea temerilor de o invazie rusească în Ucraina.

Lukașenka a spus la 14 februarie că se va întâlni cu Putin „în viitorul cel mai apropiat” pentru a decide „când, în ce condiții și după ce calendar” vor începe trupele rusești să părăsească Belarusul după exercițiile care ar urma să dureze până la 20 februarie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat jurnaliștilor la Moscova întâlnirea Putin-Lukașenka, însă nu și agenda menționată de liderul de la Minsk.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG