Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

update

Ucraina văzută de la Bruxelles.


19:50

Oferta lui Elon Musk stârnește încăierări virtuale în Ucraina

Pe fundal de coronavirus, Elon Musk, patronul Tesla, a anunțat că oferă respiratoare gratuite… dar oferta lui a stârnit o dezbatere națională în Ucraina.

Cum o constată săptămânalul francez Courrier International, Elon Musk scrisese că respiratoarele și livrarea lor sunt gratuite. “Singura condiție este ca aparatele să fie folosite imediat pentru pacienți, iar stocate în vreun depozit”. Cum o amintește site-ul american The Hill, Musk a cumpărat 1.200 de respiratoare în China și le-a adus în SUA cu avionul.

Citind oferta lui Musk pe Twitter, Ouliana Souproun, fosta ministră a sănătății din Ucraina, a răspuns: “Mă numesc Ouliana Souproun și sunt fostul ministru al sănătății. Ucraina are nevoie urgentă de respiratoare. N-avem decât 3.500 în spitale, pentru urgențe, într-o țară de 37 milioane locuitori. Ajutați-ne.”

De îndată, un anume Vadim Aristov a intervenit pe thread, prezentându-se ca un infecțiolog și spunând: ”Nu putem, într-adevăr, să acoperim decât 7% din nevoi. Dar v-am mulțumi dacă ați discuta asta cu președintele Zelenski, căci doamna Souproun e vinovată de acest dezastru.”

S-a adeverit însă că acest Vadim Aristov este un apropiat al lui Volodimir Zelenski. De îndată, cum o semnalează canalul ucrainean de televiziune Piramîi pe site-ul său, mii de ucraineni au invadat contul lui Aristov pentru a-l insulta, cei mai blânzi sugerându-i să capete coronavirus și să nu aibă acces la un ventilator.

Elon Musk nu știe ce înseamnă Europa de Est.

09:16

Ucraina trimite o echipă de medici în Italia

Volodimir Zelenski a dispus ca o echipă de specialişti ucraineni să fie trimisă în Italia, pentru a-i ajuta pe medicii italieni în lupta împotriva coronavirusului, scrie agenţia RBC. Liderul de la Kiev a făcut o declaraţie în acest sens după o discuţie cu reprezentanţi ai guvernului.

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a precizat că Italia a cerut sprijin din partea Ucrainei, mai exact trimiterea unor echipe medicale care să-i ajute pe medicii italieni în lupta împotriva COVID-19.

„Ar fi foarte bine dacă am pune la dispoziţia Italiei o echipă formată din mai mulți specialiști, anestezişti, de exemplu, înainte ca noi să ne confruntăm cu un vârf al epidemiei. Aceşti medici s-ar întoarce în ţară cu o experiență de neprețuit în tratarea coronavirusului. Cu toate acestea, trebuie să le asigurăm siguranță completă și cele mai bune condiții de muncă în Italia” – a subliniat Zelenski.

09:23 1.4.2020

Inna Șevcenko în Charlie Hebdo

Săptămânalul satirico-politic francez Charlie Hebdo a lansat încă din toamna anului trecut o inițiativă surprinzătoare: i-a oferit o rubrică permanentă fondatoarei FEMEN, ucraineanca Inna Șevcenko (cf. foto), cea care în 2012 a distrus cu drujba o cruce de 4 metri în centrul Kievului, iar din 2013 a primit azilul în Franța. Șevcenko ține de atunci o rubrică permanentă în Charlie Hebdo, consacrată religiilor și feminismului. În numărul de astăzi, ea scrie despre felul în care religiile răspândesc COVID-19, virus peste virus:

V-a trecut vreodată prin cap să lingeți un loc sfânt, să beți urină de vacă sau să vă strângeți cu sutele într-o cameră în care să recitați mantre, în loc să rămâneți acasă și să vă păziți de coronavirus? În vreme ce savanții și politicienii se zbat luptând împotriva pandemiei de COVID-19, capii religioși continuă să facă ce știu: să ne pună în pericol. /.../ Câți vor descoperi că au fost contaminați după ce au participat la o slujbă a unui preot care a folosit o singură linguriță pentru sute de credincioși în Cluj, a doua zi după ce în România se anunțaseră măsurile de izolare? Câte noi cazuri de coronavirus vor fi înregistrate în Israel după ce o mulțime de evrei ultra-tradiționaliști s-au bătut cu poliția care încerca să-i împiedice să se adune în cartierul Mea Shearim din Ierusalim?”

09:18 1.4.2020

În Ucraina, 15% dintre pacienții cu COVID-19 au între 11 şi 30 de ani

Ministerul Sănătății de la Kiev precizează că aproximativ 15% dintre pacienții ucraineni diagnosticaţi cu noul coronavirus sunt tineri cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani – scrie ziarul Korrespondent.

„În acest moment, aproximativ 15% dintre toți pacienții cu COVID-19 din Ucraina sunt persoane cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani. Acest lucru indică faptul că unii tineri nu ascultă recomandările Ministerului Sănătății din Ucraina cu privire la măsurile preventive împotriva infecției cu coronavirus” – atrage atenţia instituţia ucraineană.

Ziarul Korrespondent menţionează în acest context că rezultatele unui sondaj realizat de proiectul U-Report (UNICEF) arată că aproximativ un sfert dintre tineri nu ştiu ce trebuie să facă atunci în caz de simptome specifice infecției cu coronavirus.

96 de persoane confirmate cu coronavirus într-o singură zi

Numărul ucrainenilor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 645 – potrivit datelor anunţate de autorităţi în seara de 31 martie. Numai în cursul zilei de marţi au fost confirmate 96 de cazuri noi. De asemenea, a crescut numărul deceselor cauzate de noul coronavirus, ajungând la 17. Pe de altă parte, zece dintre ucrainenii infectaţi cu COVID-19 s-au vindecat. Cele mai multe cazuri de coronavirus au fost înregistrate în oraşul Kiev (123) şi în regiunea Cernăuţi (104), însă printre regiunile cu un număr semnificativ de persoane testate pozitiv se mai numără Ternopil (98), Ivano-Frankivsk (64), Kiev (57), Cerkasi (51) şi Vinniţa (42).

Încarcă mai mult

Vezi comentarii (35)

XS
SM
MD
LG