Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

update

Ucraina văzută de la Bruxelles.


01:10

Cine râde ultimul: comedianul Zelenski câștigă în Ucraina

Entuziasm și mahmureală: Ucraina a intrat duminică în ape politice tulburi, după ce actorul Volodimir Zelenski, lipsit de orice experiență politică și cu obiective politice neclare, a câștigat cu ușurință suficiente voturi pentru a deveni următorul președinte al unei țări aflate în stare de război cu Rusia.

Victoria lui Volodmir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, este o lovitură uriașă pentru Petro Poroșenko, care a încercat să adune ucrainenii în jurul său, prezentându-se drept ultima redută împotriva agresiunii rusești și ca un campion al identității naționale ucrainene.

Zelenski, care joacă rolul unui președinte fictiv într-un serial popular de televiziune, a câștigat 73% din voturi, iar Poroșenko doar 25%. Zelenski va prelua acum conducerea unei țări aflată practic în război cu Rusia, după anexarea Crimeei și sprijinul adus de Moscova insurgenței pro-ruse din estul Ucrainei.

Zelenski, a cărui victorie se încadrează într-un model de politicieni populiști, anti-instituție, care nu plasează Europa în preocupările lor, cum s-a văzut și în alte țări, a promis să pună capăt războiului din regiunea de est, în regiunea Donbass, și să înlăture corupția pe fondul prețurilor în creștere și al scăderii nivelului de trai.

19:40 21.4.2019

Actorul Volodimir Zelenski câștigă cursa prezidențială ucraineană cu un scor strivitor

Ucraina a intrat duminică în ape politice tulburi, după ce un sondaj la ieșirea de la urne a arătat că actorul Volodimir Zelenski, lipsit de orice experiență politică și cu obiective politice neclare, a câștigat cu ușurință suficiente voturi pentru a deveni următorul președinte al unei țări aflate în stare de război cu Rusia.

Victoria aparentă a lui Volodmir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, este o lovitură uriașă pentru actualul Petro Poroșenko, care a încercat să adune ucrainenii în jurul său, prezentându-se drept ultima redută împotriva agresiunii rusești și ca un campion al identității naționale ucrainene.

Sondajul național la ieșirea de la urne a arătat că Zelenski a câștigat 73% din voturi, iar Poroșenko doar 25%.

Dacă sondajul este corect, Zelenski, care joacă rolul unui președinte fictiv într-un serial popular de televiziune, va prelua acum conducerea unei țări aflată practic în război cu Rusia, după anexarea Crimeei și sprijinul adus de Moscova insurgenței pro-ruse din estul Ucrainei.

Zelenski, a cărui victorie se încadrează într-un model de politicieni populiști, anti-instituție, care nu plasează Europa în preocupările lor, cum s-a văzut și în alte țări, a promis să pună capăt războiului din regiunea de est, în regiunea Donbass, și să înlăture corupția pe fondul prețurilor în creștere și al scăderii nivelului de trai.

Investitorii doresc acum reasigurări că el va accelera reformele necesare pentru a atrage investiții străine și pentru a menține țara într-un program al Fondului Monetar Internațional.

17:51 21.4.2019

Să ne închipuim următoarea situație:

Afiș denunțând legăturile lui Zelenski cu Kolomoiski
Afiș denunțând legăturile lui Zelenski cu Kolomoiski

— Magnatul Dan Voiculescu, inculpat de toate relele, e refugiat în Israel, dar, la televiziunea lui din România, Mircea Badea devine din ce în ce mai popular, jucând rolul unui necunoscut ajuns președinte fără să vrea, dar care se luptă cu corupția, iar la un moment dat îi lichidează unul câte unul, împușcându-i, pe parlamentarii corupții, reuniți în ședință plenară.

In alegeri, Mircea Badea, extrem de popular prin rolul lui devine președintele țării, iar Dan Voiculesc se întoarce din exil și preia economia.

Exact asta se întâmplă azi în alegerile prezințiale din Ucraina prezentate vag ca fiind înfruntarea dintre actualul președinte anti-rus Petro Poroșenko și un Mircea Badea local, Volodimir Zelenski, prezentat ca un "tânăr actor de comedie novice în politică”.

Acesta pare că va câștiga în această seară, iar Dan Voiculescu al lor (Igor Kolomoiski), la a cărui televiziune e prezentat foiletonul lui Mircea Badea (Volodimir Zelenski) a anunțat că se va întoarce din Israel ca să pună țara pe roate.

Rusia și Crimeea au fost absente din programul lui Mircea Badea ucrainean (Zelenski). Patronul lui, Kolomoiski, are afaceri in Rusia. În timpul ăsta, presa in România vorbește vag, în continuare, despre infruntarea dintre Poroșenko și un "tânăr actor de comedie novice în politică”.

16:25 21.4.2019

Situația pe front în Donbas la sfârșitul zilei

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG