Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Ucraina -- Ciapatî
11:48 17.8.2019

Cel puţin opt morţi şi 10 răniţi, într-un incendiu la un hotel din Odessa

Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa şi 10 au fost rănite într-un incendiu declanşat în noaptea de vineri spre sâmbătă la un hotel din Odessa, au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene, relatează AFP.

Incendiul de la hotelul Tokyo Star s-a declanşat la ora 01.30 (22:30 GMT, vineri seara) şi nu a putut fi oprit decât după trei ore cu intervenţia a 65 de pompieri şi 13 vehicule, au precizat autorităţile locale.


Incendiul s-a produs la Hotelul Tokyo Star din Odesa, relatează agenţia de presă Reuters. Nu este clar câte persoane se aflau în hotelul care are 273 de camere.

Pompierii au avut nevoie de câteva ore pentru stingerea incendiului, care a afectat o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi.

Conform bilanţului preliminar, opt persoane au murit, iar zece au fost rănite în incendiu.

Autorităţile ucrainene încearcă să afle cauza producerii incendiului.

11:47 17.8.2019

Macron îi întinde mâna lui Vladimir Putin înainte de G7Hotărât să joace rolul de mediator, preşedintele francez Emmanuel Macron îl primeşte luni pe omologul său rus Vladimir Putin la reşedinţa sa de vacanţă de la Bregancon, cu cinci zile înainte de a-i primi la Biarritz pe liderii G7, un mod de a include din nou Rusia în această reuniune mondială din care ea este exclusă din 2014, comentează vineri AFP.

Preşedintele rus va fi oaspetele său pentru o întâlnire de lucru, iar apoi pentru un dineu, pentru a doua oară după reuniunea lor la Versailles în 2017.

Pe agendă ar urma să figureze conflictul în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei, care i-a atras Rusiei - împreună cu anexarea Crimeii - excluderea din G8 şi sancţiuni din partea UE.

Ei vor aborda de asemenea crizele internaţionale în care Rusia joacă un rol crucial, în special războiul în Siria şi tensiunile între Iran şi SUA asupra acordului nuclear.

Potrivit Parisului, alegerea acestei întâlniri chiar înainte de G7 - convenită între cei lideri la G20 la Osaka- "este semnificativă" pentru voinţa şefului statului francez de a face ca Rusia să participe la discuţii multilaterale. De asemenea, Macron se va deplasa la Beijing în această toamnă pentru a se întâlni cu preşedintele chinez.

Din 2017, liderii francez şi rus a rămas în contact cu regularitate, fără ca Emmanuel Macron să se abţină de la critici. "Europa trebuie să dialogheze cu Rusia", care trebuie şi ea "să facă eforturi", concluzionase el în iunie.

"În ultimele luni, contactele în domeniul politic s-au intensificat. Contactele în domeniul cultural şi umanitar sunt de asemenea foarte intense. În 2020, desfăşurarea 'Sezoanelor ruseşti' este prevăzută aproape în toate regiunile Franţei", a subliniat un consilier al Kremlinului.

Pentru a elimina un punct de crispare, justiţia rusă tocmai l-a eliberat pe bancherul francez Philippe Delpal, deţinut din februarie sub acuzaţia de fraudă şi consemnat de acum încolo la domiciliu. Macron evocase cazul acestuia în mai multe rânduri în discuţiile cu preşedintele rus.

Referitor la Ucraina, Parisul speră "să deschidă un nou spaţiu pentru negociere" şi l-a invitat pe Vladimir Putin să răspundă "în manieră încurajatoare" gesturilor de calmare a situaţiei din partea noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski.

"Principalul subiect vizibil va fi revitalizarea acordurilor de la Minsk" pentru pace în estul Ucrainei, a apreciat Aleksandr Baunov, analist la centrul Carnegie. "Principala promisiune a noului preşedinte ucrainean este să pună capăt războiului. Vladimir Putin este pregătit pentru o relansare a eforturilor de pace dacă un statut federal este acordat Donbasului". "Acolo, există o adevărată şansă de progres. Macron ar fi încântat să pună capăt războiului din Donbas pentru a intra în istorie, la fel ca Nicolas Sarkozy în cazul Georgiei", adaugă analistul.

"Dar Moscova nu va merge în această direcţie decât dacă principalele sale condiţii sunt respectate: o perioadă de tranziţie, precum şi alegeri locale fără principalele partide ucrainene", potrivit acestuia.

Cu privire la Siria, ca şi la Iran, Parisul explică că vrea să ceară preşedintelui rus "să-şi utilizeze influenţa asupra aliaţilor săi".

Franţa consideră "foarte preocupantă" situaţia în provincia siriană Idlib, unde regimul este în ofensivă împreună cu aviaţia rusă, "noi avem un mesaj foarte simplu pentru ruşi:'Exercitaţi-vă influenţa pe lângă Damasc pentru ca această operaţiune să înceteze', indică Parisul. Franţa se teme în acelaşi timp de un exod masiv şi de dispersarea grupurilor jihadiste periculoase.

"Un nou summit cvadripartit (Rusia-Franţa-Germania-Turcia) ar putea fi evocat" cu privire la acest subiect, precizează Kremlinul.

În fine, Franţa speră într-un sprijin mai puternic din partea Rusiei pentru a salva acordul asupra programului nuclear iranian (JCPOA). "În calitate de garant al JCPOA, Parisul şi Moscova trebuie să poată lucra împreună la dezescaladare". "Dacă Rusia reafirmă că Iranul trebuie să-şi respecte obligaţiile ce-i revin prin JCPOA, aceasta ar întări mult poziţia noastră", subliniază o sursă diplomatică franceză.

Oare Emmanuel Macron va critica situaţia drepturilor omului în Rusia, când Kremlinul arestează brutal sute de manifestanţi?

La Versailles, el nu ezitase să critice public arestările de homosexuali în Cecenia. Macron a intervenit în favoarea cineastului Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, iar la Sankt-Petersburg s-a întâlnit cu opozanţi ruşi.

În ultimele săptămâni, Franţa a criticat arestările de opozanţi ruşi şi recurgerea excesivă la forţă. Moscova a răspuns că Franţa nu este în măsura să-i "dea lecţii" şi a acuzat-o că a utilizat "toate metodele represive" împotriva "vestelor galbene”.

11:45 17.8.2019

Scenaristul filmului „Cernobîl” face apel la ruși să ceară Kremlinului să spună adevărul despre recentul accidentUnul dintre autorii serialului de televiziune filmat în SUA „Cernobîl”, scenaristul Craig Mazin, a declarat că autoritățile Federației Ruse trec sub tăcere informațiile referitoare la incidentul petrecut pe 8 august în regiunea Arhanghelsk.

„Noi, cetățenii Statelor Unite ale Americii, suntem convinși că această explozie are legătură cu testele unui nou tip de rachete de croazieră, cu care Vladimir Putin se mândrește în mod deosebit”, a afirmat scenaristul american. El a explicat că are în vedere „o rachetă cu un reactor nuclear de mici dimensiuni”.

Mazin a reamintit faptul că, în 1986, guvernul sovietic a ascuns datele referitoare la catastrofa produsă la centrala atomoelectrică de la Cernobîl. Acum conducerea Rusiei procedează la fel, a arătat scenaristul american, citat de „TJournal”.

Cetățenii trebuie „să ceară răspunsuri” de la autorități, a arătat acesta. „Sper foarte mult ca după incident și, probabil, măcar într-o oarecare măsură datorită serialului nostru, oamenii vor cere în sfârșit guvernului să le spună adevărul”, a remarcat scenaristul american.

La testele militare din apropiere de Severodvinsk și-au pierdut viața cinci angajați ai „Rosatom”, iar nivelul de radioactivitate a crescut în regiune de 4-16 ori.

Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciului Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei răniți au ajuns la spital goi și înveliți în pungi de plastic translucide. Starea pacienților i-a făcut pe angajații spitalului să suspecteze că se confruntă cu ceva foarte grav, dar singura informație pe care o aveau la momentul respectiv era că a avut loc o explozie în apropierea unei baze militare.

17:14 16.8.2019

Situația pe front astăzi în Donbas

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG