Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

update

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Volodymyr Zelenski cu președintele Consiliului UE Charles Michel în apropiere de linia frontului în Luhannsk.
12:20

“Rusia nu este un mediator în conflict, ci participă la el.” (Charles Michel)

“Rusia nu este un mediator în conflict, ci participă la el.” Este ceea ce a spus președintele Consiliului European Charles Michel, care a vizitat marți împreună cu Volodimir Zelenski linia frontului în apropiere de Lugansk, în Donbas.

Vizita este o premieră totală pentru un președintele al Consiliului European, care are rangul de șef de stat la nivel internațional.

Charles Michel venea din Moldova și Georgia, Ucraina, unde se află și astăzi, fiind etapa finală.

Sunt cele trei țări ale Parteneriatului Estic care au în același timp un acord de asociere cu UE, dar și părți din teritoriu ocupate militar de Rusia.

“Suntem în sec. XXI și avem un război în Europa. Oamenii continup să moară în acest conflict”, a denunțat Charles Michel, care a avut un discurs foarte dur față de Moscova.

12:07

Pentagonul anunță un ajutor de 125 milioane dolari pentru armata ucraineană

Pentagonul a anunțat un pachet de ajutor militar de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include două bărci de patrulare armate pentru a ajuta țara să-și apere apele teritoriale.

În plus față de cele două bărci de patrulare Mark VI, pachetul constă, de asemenea, din radare pentru contracararea artileriei, suport pentru imagini și capacități de analiză prin satelit și echipamente pentru sprijinirea tratamentului medical militar și combaterea procedurilor de evacuare.

Pentagonul a mai spus că restul de 150 de milioane de dolari în ajutor militar aprobat de Congresul SUA pentru anul bugetar 2021 nu vor fi furnizate până când departamentele de stat și de apărare nu vor putea să certifice parlamentarilor că Ucraina a făcut „progrese suficiente în reformele cheie în domeniul apărării anul acesta."

15:49 28.2.2021

Zelenski vrea un summit internaţional pentru recuperarea Crimeei

Volodimir Zelenski a anunţat convocarea summitului internaţional ''Platforma Crimeea'', pentru data de 23 august, cu scopul de a obţine sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un ''nonsens''.

''Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima'', a spus Zelenski într-o intervenţie pe canalul său de Telegram, vineri, când Ucraina comemorează Ziua rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse.

Preşedintele ucrainean a semnat un decret prin care a creat ''Platforma Crimeea'', un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu, şi au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

''Niciodată nu vom uita cine a făcut-o şi nici cine a permis-o. Unii au spus că ne-au scos inima în mod legal (...) Iar acum, strângând-o în mâini, se întreabă cu toată sinceritatea de ce Ucraina este necăjită, de ce nu are relaţii bune, de ce există atâta ură, de ce nu poate uita şi ierta'', a continuat Zelenski în mesajul său.

El a vorbit prima dată despre ''Platforma Crimeea'' în intervenţia sa din 23 septembrie 2020 în faţa Adunării Generale a ONU.

Zelenski a dispus Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare să elaboreze un proiect pentru ieşirea Crimeei de sub ocupaţie, pentru reintegrarea acesteia în Ucraina şi promovarea limbii şi culturii minorităţii tătare în Crimeea.

Pe 26 februarie 2014, un miting al tătarilor din Crimeea pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei a degenerat în confruntări între aceştia şi manifestanţi proruşi, soldate cu doi morţi şi zeci de răniţi. A urmat organizarea de către autorităţile locale a unui referendum de independenţă, la care 95% dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, şi anexarea efectivă.

Autorităţile din Crimeea i-au răspuns lui Zelenski afirmând că planul său de recuperare a Crimeei este un ''nonsens'', întrucât ''nimeni, niciodată nu va încerca cu adevărat să aspire la o parte a teritoriului Rusiei''.

Preşedintele american Joe Biden a promis vineri că Washingtonul nu va recunoaşte ''niciodată'' anexarea Crimeei şi va sprijini Ucraina în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei, în timp ce Uniunea Europeană şi-a reafirmat angajamentul ''ferm'' faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a denunţat anexarea ''violentă şi ilegală'' a Crimeei.

12:47 27.2.2021

Biden: Rusia trebuie trasă la răspundere pentru abuzurile din Ucraina

Joe Biden a declarat că SUA vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești și nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Kremlin a peninsulei Crimeea.

Biden a făcut declarația vineri, 26 februarie, când ucrainenii marchează 7 ani de la anexarea Crimeii de către Rusia. „Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia și vom sprijini Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să acționăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina”, a spus Biden.

Rusia, în 2014, anexat ilegal Crimeea și îi susține pe separatiștii din estul Ucrainei. Actiunile Rusiei au avut loc după ce, în urma protestelor masive – cunoscute sub numele de Euromaidan - președintele pro-rus, Viktor Ianukovici a fost obligat să părăsească puterea și s-a refugiat în Rusia. Războiul din estul Ucrainei a ucis până acum peste 13.000 de oameni.

Biden a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii Kremlinului, în timp ce a fost vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017, făcând cel puțin cinci vizite în regiune după izbucnirea ostilităților. Biden a reiterat săptămâna trecută sprijinul SUA pentru Ucraina în primul său discurs de politică externă adresat unui public străin.

Președintele SUA a declarat la 19 februarie la Conferința de securitate de la Munchen că integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei au o „importanță vitală” pentru Washington și Bruxelles.Cu toate acestea, președintele SUA nu a vorbit încă cu omologul său ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, de la preluarea puterii pe 20 ianuarie.

Încarcă mai mult

Vezi comentarii (37)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG