Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Volodimir Zelenski și Vladimir Putin (colaj)
13:33 27.11.2021

Stoltenberg avertizează Rusia: o agresiune împotriva Ucrainei „va costa mult”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a reafirmat că Rusia a masat la granița cu Ucraina, trupe pregătite de luptă, tancuri și echipamente militare grele. Totodată a avertizat Moscova că orice incursiune împotriva Ucrainei o să „coste mult”.

„Este a doua oară în acest an când Rusia concentrează neobișnuit de multe forțe miliatre în regiune”, a spus Stoltenberg, într-o aluzie la masare similară de forțe rusești, în primăvară.

Atunci, tensiunile de la granița ruso-ucraineană s-au atenuat imediat după sprimul summit Biden-Putin din iunie, de la Geneva.

07:23 26.11.2021

Merkel: UE trebuie să adopte noi sancţiuni în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă situaţia din interiorul şi din jurul estului Ucrainei sau de la graniţa dintre Belarus şi Polonia va escalada, a declarat Angela Merkel.

Merkel a discutat despre situația securității de la granița Ucrainei cu Rusia și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurându-l de sprijinul ei pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Cei doi au discutat de asemenea despre situația de la granița dintre Belarus și țările UE, a mai notat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert pe Twitter, adăugând că orice tenativă de subminare a independenței Ucrainei „nu va rămâne fără consecințe”. Forțele rusești au fost desfășurate în număr mare aproape de granița ucraineană în ultima perioadă. Mai devreme, Merkel fusese citată cu declarația că Uniunea Europeană trebuie să fie gata să aplice mai multe sancțiuni Rusiei dacă situația din estul Ucrainei sau de la granița polono-belarusă escaladează.

Într-o conferinţă de presă la Berlin cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, Merkel a mai spus că UE trebuie să dea dovadă de unitate în chestiuni precum folosirea de către Belarus a migranţilor ca "armă" împotriva Poloniei şi desfăşurarea de către Rusia a unor trupe în apropiere de graniţa sa cu Ucraina.

"Orice agresiune suplimentară împotriva suveranităţii Ucrainei va avea un cost mare", a afirmat cancelarul german, adăugând că detensionarea situaţiei ar trebui să fie întotdeauna prima opţiune.

La rândul său, Morawiecki a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să impună noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk în cazul în care criza de la graniţa dintre Polonia şi Belarus va escalada.

07:17 26.11.2021

Rusia monitorizează distrugătorul USS Arleigh Burke după intrarea acestuia în Marea Neagră

Armata rusă monitorizează distrugătorul USS Arleigh Burke, echipat cu rachete ghidate, după ce a intrat joi în Marea Neagră pentru a patrula împreună cu aliaţii NATO, a relatat agenţia de presă TASS, citând Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Sosirea distrugătorul USS Arleigh Burke, dotat cu sisteme Aegis, intervine într-un moment de tensiuni ridicate în regiune, unde atât Rusia, cât şi Ucraina şi NATO au efectuat exerciţii militare în ultimele săptămâni.

Decizia SUA de a trimite distrugătorul Arleigh Burke în Marea Neagră nu face decât să exacerbeze tensiunile, a declarat pentru agenţia de presă Interfax fostul comandant-şef al marinei ruse, amiralul în rezervă Viktor Kravcenko, adăugând că apariţia unor noi nave militare NATO în Marea Neagră creşte riscul de incidente militare în regiune.

"SUA nu se astâmpără. Vor izbuti în cele din urmă ca un conflict să izbucnească. Oamenii s-ar putea să nu reziste pur şi simplu tensiunii", a spus amiralul în rezervă rus.

Într-o altă declaraţie făcută anterior agenţiei Interfax, Kravcenko explicase că Flota rusă din Marea Neagră poate urmări navele NATO în mai multe moduri. "Pe mare - prin supraveghere directă de către nave; de pe ţărm - cu mijloace radioelectronice, prin staţiile radar ale sistemelor de rachete de coastă; din aer - cu aviaţia", a explicat ofiţerul rus.

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat recent ţările occidentale de ''agravarea'' tensiunilor în Ucraina şi în Marea Neagră, denunţând zboruri ale ''bombardierelor strategice'' în apropierea frontierelor ruse, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, existând temerea privind o posibilă invazie rusă, ceea ce Kremlinul neagă ferm.

07:13 25.11.2021

SUA: armament suplimentar pentru Ucraina

Cresc tensiunile la granița Ucrainei cu Rusia, unde, pentru a doua oară anul acesta, Moscova a masat circa 100.000 de oameni și material militar greu. Din nou, NATO, SUA și UE lansează avertismente împotriva Rusiei, prevenind Kremlinul să nu cumva să intervină militar în Ucraina pentru a-i "proteja" pe rusofonii din Donbas, sau pentru o repetare a manevrei din Crimeea, în 2014, când s-a organizat un pretins "referendum" de unire cu Rusia.

Politico, site-ul american care acoperă, de la Bruxelles, afacerile UE, scrie că în Congresul SUA este discutată propunerea de a trimite Ucrainei armament suplimentar în valoare de 50 milioane dolari. Cu totul, ajutorul Pentagonului pentru Ucraina ar urca astfel la 350 milioane dolari.

Marți, două ambarcațiuni de patrulare ale Gărzii de Coastă a SUA au sosit în portul Odessa (foto), la Marea Neagră, un gest menită să sprijine ostentativ mica flotă ucraineană în timp ce se confruntă cu o crescândă activitate rusească în apropierea țărmurilor sale.

Încarcă mai mult

Vezi comentarii (37)

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG