Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

update

Ucraina văzută de la Bruxelles.


UCRAINA, SIMFEROPOL – hârtie de toaletă “bilingvă” 19 aprilie 2019
12:23

Zelenski promite referendum despre aderarea la NATO


Actorul Volodimir Zelenski, favoritul in alegerile prezidențiale de duminică, a promis că în cazul probabil in care va fi ales președinte el va organiza un referendum în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO.

"Este evident că NATO înseamnă securitate și un nivel înalt de pregătire al armatei [noastre], dar vreau să unesc țara", a declarat el pentru RBK Ucraina.

Zelenski a adăugat că va depune eforturi pentru a convinge oamenii din părțile estice ale Ucrainei, care vorbesc în cea mai mare parte rusă, să depășească viziunea lor negativă asupra NATO.

"Vreau să înregistrez apeluri video zilnice către regiunile de est ale Ucrainei pentru a le spune că NATO nu este o fiară care ne va înghiți", a spus el.

Poroșenko a împins aderarea Ucrainei la NATO și la Uniunea Europeană, deși aderarea la oricare dintre organizații este puțin probabilă din cauza corupției extinse a țării și a conflictului de cinci ani cu separatiștii sprijiniți de Rusia în estul Ucrainei.

11:52

Raportul Mueller: Manafort discutase controlul Rusiei asupra Donbasului

Paul Manafort și Konstantin Kilimnik.
Paul Manafort și Konstantin Kilimnik.


În timpul campaniei electorale din Statele Unite în 2016, fostul șef al campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort s-a întâlnit de câteva ori cu rusul Konstantin Kilimnik, despre care FBI crede că are legătură cu serviciile de informații rusești, cu care a discutat planul de a preda Rusiei control asupra unei părți a Ucrainei, se arata în raportul publicat joi de procurorul special Robert Mueller despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA.

Anchetatorii lui Mueller sustin că Kilimnik a vorbit despre acest subiect cu Manafort de cel puțin 4 ori și ofera detalii despre întâlnirea dintre cei doi care a avut loc pe 2 august 2016, la New York.

Reuniunea a fost inițiată de Kilimnik pentru a transmite personal lui Manafort „mesajul” din partea fostului președinte ucrainean, fugarul Viktor Ianukovici, care în acel moment se afla în Rusia.

Mesajul se referea la planul de pace pentru Ucraina, despre care Manafort a recunoscut că era un proiect secret al Rusiei, ce urma sa fie negociat in spatele culiselor cu scopul de a prelua controlul asupra unei părți a Ucrainei de Est, se arată în raport.

La câteva luni după aceea, Kilimnik i-a scris un e-mail lui Manafor precizand că succesul acestui plan ar necesita acordul SUA. „Tot ceea ce este necesar pentru a începe procesul este o ușoară aprobare (sau o ușoară împingere) din partea lui Donald Trump”, se spune în raport.

De asemenea, scrisoarea lui Kilimnik arăta că dacă în SUA începe procesul, Ianukovici va asigura percepția acestuia în Rusia „la un nivel înalt”.

Manafort a negat că ar fi discutat „planul de pace” cu sediul de campanie al lui Trump sau cu administrația sa. În același timp, echipa lui Mueller a notat că Manafort a mințit constant în mărturiile sale despre „planul de pace” și despre întâlnirile sale cu Kilimnik.

Trump însuși nu și-a amintit ca Paul Manafort sa fi vorbit cu el despre sprijinul pe care SUA ar urma sa-l acorde unor poziții privind Ucraina sau Rusia.

11:05

Sub semnul înfrângerii, Poroşenko dramatizează finalul campaniei electorale

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi "iertare" alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.
Cu trei zile înaintea scrutinului şi în ajunul unei dezbateri foarte aşteptate cu rivalul său, Poroşenko şi-a făcut în cadrul unei alocuţiuni televizate o autocritică pentru incapacitatea sa de a pune capăt conflictului cu separatiştii proruşi, soldat cu aproape 13.000 de morţi din 2014 în estul Ucrainei, şi de a lupta împotriva corupţiei.

"Vă cer sincer iertare", a spus el. "Ştiu că vă este dificil să-mi iertaţi erorile şi să mă credeţi. Da, este din greşeala mea. Pentru a termina ceea ce am început şi a nu pierde ceea ce a fost făcut, vă cer sprijin în 21 aprilie", în al doilea tur de scrutin, a adăugat Poroşenko.

În pofida eforturilor lui Petro Poroşenko, misiunea de a-şi ajunge din urmă rivalul se anunţă titanică. Acesta, fără nicio experienţă politică, s-a distanţat detaşat în primul tur cu peste 30% din voturi.

Simbolizând pentru susţinătorii săi o gură de aer proaspăt într-o clasă politică incapabilă să crească nivelul de trai şi să pună capăt corupţiei care erodează ţara, Volodimir Zelenski este creditat cu 73% din intenţiile de vot pentru al doilea tur, faţă de 27% pentru rivalul său, potrivit unui sondaj publicat de institutul "Rating".

În afară de promisiunea sa de a menţine orientarea prooccidentală asumată în 2014, politica pe care ar duce-o Zelenski rămâne o mare necunoscută, chiar dacă el a încercat între cele două tururi să-şi consolideze credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentaţi şi ducându-se la Paris pentru a-l întâlni săptămâna trecută pe preşedintele Emmanuel Macron.

În faţa umoristului, preşedintele în exerciţiu nu încetează să insiste în ultimele zile pe experienţa sa de comandant suprem în timp de război şi de interlocutor care nu poate fi ocolit pe scena diplomatică, în fruntea unui stat poziţionat strategic între Uniunea Europeană şi Rusia.

El a agitat încă o dată joi ameninţările considerabile care îi pun în pericol ţara. Vladimir "Putin contează pe faptul că un novice slab, nepregătit şi incompetent va fi în postul de preşedinte ucrainean", a afirmat Poroşenko.

Preşedintele la final de mandat a criticat de asemenea decizia unui tribunal care a anulat naţionalizarea unei bănci importante în timpul mandatului său într-un dosar în care sunt amestecate justiţia, finanţele, politica şi un controversat oligarh.

"O astfel de aventură ameninţă zeci de milioane de clienţi cu pierderea banilor lor şi ţara întreagă cu un faliment şi o nouă criză economică", a insistat Poroşenko.

Decizia pronunţată de un tribunal administrativ din Kiev anulează naţionalizarea în regim de urgenţă a PrivatBank la sfârşitul anului 2016. Această operaţiune cu mize majore pentru economiile ucrainenilor este explozivă din punct de vedere politic din cauza identităţii principalului acţionar al instituţiei în momentul naţionalizării: Igor Kolomoiski, inamic al lui Petro Poroşenko, acuzat că ar fi în spatele campaniei lui Volodimir Zelenski.

Vineri, cei doi candidaţi urmează să se întâlnească într-o dezbatere la 16:00 GMT în faţa a circa 70.000 de spectatori pe cel mai mare stadion al ţării.

Încă din seara primului tur, preşedintele l-a provocat pe rivalul său să participe la o dezbatere faţă în faţă, sperând să pună în evidenţă cât de vag este programul acestuia. Dar Volodimir Zelenski şi-a impus condiţiile, cerând ca dezbaterea să aibă loc pe Stadionul Olimpic din Kiev şi amândoi să efectueze teste de depistare a drogurilor şi de alcoolemie.

11:04

Justiţia anulează naţionalizarea PrivatBank

Justiţia ucraineană a anulat joi naţionalizarea forţată de la sfârşitul anului 2016 a primei bănci a ţării, o condamnare usturătoare pentru actualele autorităţi de la Kiev, cu trei zile înaintea alegerilor prezidenţiale, într-un subiect fierbinte din punct de vedere politic şi care implică un controversat oligarh ucrainean.

Un tribunal din Kiev a hotărât că acordul de vânzare care îl priva pe miliardarul Igor Kolomoiski, care trăiește în Israel, şi pe asociaţii săi de controlul asupra PrivatBank "nu este valabil", conform unui comunicat al acestei instanţe.

Banca Centrală a anunţat de asemenea că va face recurs la această decizie.

Prima bancă a Ucrainei din punctul de vedere al depozitelor sale, PrivatBank fusese naţionalizată într-o duminică seara de decembrie 2016 pentru a evita un faliment care ar fi avut un efect de domino asupra sectorului bancar ucrainean. Banca Centrală evaluase atunci decapitalizarea băncii la circa 5,6 miliarde de dolari.

Această decizie fusese salutată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), principalul creditor al Ucrainei, ca fiind o "măsură importantă" pentru a asigura stabilitatea financiară.

Pe de altă parte, acest dosar, cu mize financiare uriaşe, este exploziv şi din punct de vedere politic din cauza identităţii principalului acţionar al băncii, care trăieşte în prezent în Israel, Igor Kolomoiski, inamic declarat al preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko.

Această răsturnare de situaţie intervine cu trei zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care marele favorit este actorul de comedie Volodimir Zelenski, acuzat de preşedintele Petro Poroşenko că ar fi o marionetă a acestui oligarh.

Canalul de televiziune al omului de afaceri - "1+1! - a acordat o acoperire foarte pozitivă campaniei actorului, complet novice în politică.

Într-un moment în care Zelenski pare să fie în pragul preşedinţiei, echipa sa a văzut în această decizie un semn al eşecului reformei judiciare efectuate sub Petro Poroşenko.

Igor Kolomoiski a declarat că intenţionează să se întoarcă în Ucraina după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG