Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


08:53 11.8.2020

Lukaşenko spune că protestele au fost orchestrate din Polonia, Anglia şi... Ucraina

Aleksandr Lukaşenko, a declarat că protestele de noaptea trecută au fost orchestrate din Polonia, Marea Britanie şi Ucraina.

“Am descoperit apeluri din străinătate. Au fost apeluri din Polonia, Marea Britanie, Ucraina şi Cehia pentru a se controla: ei nu înţeleg ce fac şi sunt uşor de controlat”, a afirmat Lukaşenko referitor la protestatari şi la presupusele influenţe din afara ţării.

Lukaşenko a precizat şi că la protestele masive din Belarus au încercat să participe şi cetăţeni ruşi, polonezi şi ucraineni. “Nu voi menţiona Polonia: eu s-au stabilit deja aici, încercând să tragă sforile. Nu voi vorbi despre Ucraina: vin oameni de acolo. Din nefericire, au venitt şi oameni din Rusia. Eu am spus că aici nu se vor întâmpla evenimente de genul Maidan, indiferent cât vor unii asta. Aca să toată lumea să se liniştească”, a adăugat preşedintele.

Aleksandrr Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale de duminică, el obţinând, conform rezultatelor anunţate oficial, 80 la sută din voturi. Principala contracandidată a preşedintelui, Svetlana Tikhanovskaia, respinge însă rezultatele şi îi cere lui Lukaşenko să cedeze puterea. “Puterea trebuie să se gândească la cum să ne cedeze nouă puterea. Mă consider câştigătoarea acestor alegeri”, a afirmat Tihanovskaia.

15:17 9.8.2020

Coronavirus: Ucraina a închis granița cu Crimeea

Ucraina închide punctele de trecere de la granița administrativă cu Crimeea, peninsulă aflată sub ocupaţie rusă, potrivit unei decizii adoptate, sâmbătă, într-o şedinţă de urgenţă a Guvernului de la Kiev, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Toate cele trei puncte de frontieră din Ucraina şi Crimeea, peninsulă considerată de Kiev drept teritoriu sub ocupaţie străină, vor fi închise între azi, 9, şi 30 august.

„Decizia are ca scop prevenirea răspândirii în Ucraina a infecţiei cu noul coronavirus” – a precizat Oleg Nemcinov, ministru fără portofoliu în guvernul de la Kiev. Oficialul a menţionat că trecerea prin punctele de control va fi permisă numai ucrainenilor și famililor acestora care au domiciliul pe teritoriul peninsulei anexate.

De asemenea, cetăţenii ucraineni care se află în prezent în Crimeea, dar nu locuiesc acolo, vor putea să se întoarcă pe teritoriul Ucrainei în cele 3 săptămâni în care punctele de trecere vor fi închise.

Ucraina a raportat o creştere constantă de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus începând de la sfârşitul lunii iulie. Numărul cazurilor confirmate a crescut cu 1.489 în ultimele 24 de ore.

În total, de la începutul epidemiei, Ucraina a raportat 79.750 de cazuri de îmbolnăvire şi 1.879 de decese la o populaţie de aproximativ 42 de milioane de oameni.

13:07 8.8.2020

Ucraina îşi vinde fostele închisori dezafectate

Ministrul ucrainean al Justiţiei a lansat un proiect ambiţios de vânzare a fostelor închisori dezafactate, cu scopul de a modeniza sistemul penitenciar din această fostă republică sovietică.

”Începem o mare vânzare de închisori”, a anunţat joi ministrul ucrainean al Justiţiei Denis Maliuska, în faţa presei, adunate în curtea centrului penitenciar Irpin, în regiunea Kiev.

Această instalaţie este prima scoasă la licitaţie în Ucraina, în următoarele săptămâni. În zece ani, autorităţile preconizează să vândă 100.

Închisoarea Irpin nu mai este folosită de anul trecut. Ultimii săi 120 de deţinuţi au fost transferaţi în alte centre de detenţie, a declarat pentru AFP directorul acesteia, Leonid Parhomciuk.

Ministrul Justiţiei consideră fostele închisori de ”un mare interes pentru investitori”, pentru că ele au suprafeţe mari echipate şi ”gata să fie folosite”.

”Iar pentru vecini va fi mai bine să vadă altceva decât o închisoare”, apreciază ministrul.

Centrul penitenciar Irpin - cu o suprafaţă de opt hectare - este înconjurat de imobile cosnstruite recent, zone verzi şi o cale ferată în apropiere.

La început era o închisoare sub cerul liber, înfiinţată în 1944, ulterior acoperită.

Peste 51.000 de persoane sunt deţinute în aproape 130 de închisori, în Ucraina, potrivit datelor oficiale. Majoritatea instalaţiilor sunt foste structuri, într-o stare deplorabilă.

Kievul preconizează să folosească o parte a fondurilor obţinute din vânzarea închisorilor pentru a construi închisori noi.

Una dintre cele mai celebre închisori din ţară, centrul de detenţie Lukianivska, construită la jumătatea secolului al XIX-lea în centrul Kievului, va fi, de asemenea, scoasă la vânzare.

06:06 5.8.2020

Raid al FBI-ului asupra birourilor unui magnat ucrainean

În SUA, agenți federali au perchiziționat ieri birourile din Miami și Cleveland ale firmelor miliardarului Igor Kolomoiski, apropiat de președintele Volodimir Zelenski. Kolomoiski este, printre altele, proprietarul canalului de televiziune 1 + 1 prin care a devenit cunoscut Zelenski, într-un serial în care joacă rolul unui profesor de liceu care... devine președintele Ucrainei.

Deîndată ce a devenit președinte, de altfel, Zelenski și l-a luat ca principal consilier chiar pe avocatul lui Kolomoiski, Andri Bohdan (îndepărtat în februarie). Apropierea lui Zelenski de magnatul Kolomoiski a fost întotdeauna o sursă de îngrijorare pentru diplomații și investitorii străini.

Washingtonul nu are un tratat de extrădare cu Kievul, ceea ce înseamnă că oligarhii ucraineni care sunt dovediți a fi comis ceva în SUA nu riscă să ajungă în fața tribunalelor americane.

În Ucraina, Kiev Post (care și-a schimbat numele, pentru a corespunde noii ortografii, în Kyiv Post) confirmă asta, după ce a revelat felurite manipulări care au loc în cadrul procesului ce îl opune pe Kolomoiski fostei lui bănci, PrivatBank, care i-a fost luată lui Kolomoiski și a fost privatizată în timpul precedentului președinte (și dușman personal al magnatului) Petro Poroșenko.

Încarcă mai mult

Vezi comentarii (37)

XS
SM
MD
LG