Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

update

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Putin si Donbasul.
20:15

Ambasadorul SUA la UE: Trump le-a impus diplomaţilor să lucreze cu Giuliani în ce priveşte Ucraina

Gordon Sondland
Gordon Sondland

Donald Trump l-a impus pe avocatul său personal Rudy Giuliani diplomaţilor însărcinaţi cu Ucraina şi voia ca Kievul să ancheteze compania de gaze ucraineană care îl avea ca angajat pe fiul rivalului său democrat Joe Biden, afirmă ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, în declaraţia pe care urma să o susţină joi în cadrul audierii sale în Congres.

Liderul de la Casa Albă le-a "ordonat" diplomaţilor americani responsabili de Ucraina să discute cu Rudy Giuliani pe subiectul eforturilor Kievului în lupta împotriva corupţiei, a spus Sondland, conform unei copii a declaraţiei sale.

"Am fost dezamăgiţi de ordinul preşedintelui de a-l implica pe domnul Giuliani", a adăugat el, spunând că dispoziţia a fost dată la o întâlnire la 23 mai la Casa Albă la care au mai participat secretarul Energiei, Rick Perry, şi fostul trimis special al SUA în Ucraina, Kurt Volker.

Întâlnirea a avut loc la trei zile după ce Volodimir Zelenski a fost învestit preşedinte al Ucrainei.

"Am evidenţiat importanţa strategică a Ucrainei şi a întăririi relaţiei cu preşedintele Zelenski, un reformator care a primit un mandat puternic din partea poporului ucrainean pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru obţinerea unei mai mari prosperităţi economice", se mai arată în declaraţia scrisă a diplomatului american.

"Am cerut Casei Albe să aranjeze o discuţie telefonică de lucru din partea preşedintelui Trump şi o vizită de lucru în Biroul Oval. Totuşi, preşedintele Trump era sceptic că Ucraina era serioasă în legătură cu reformele şi anticorupţia şi ne-a direcţionat pe noi, cei prezenţi la întâlnire, să vorbim cu domnul Giuliani, avocatul său personal, în legătură cu îngrijorările sale", a adăugat el.

"Era evident pentru noi toţi că esenţial pentru a-l face pe preşedinte să îşi schimbe opinia în privinţa Ucrainei este domnul Giuliani", a declarat el.

"În opinia noastră, bărbaţii şi femeile din Departamentul de Stat, şi nu avocatul personal al preşedintelui, ar trebui să fie responsabili de toate aspectele politicii externe a SUA în Ucraina", a mai spus el.

În timpul unor discuţii care au urmat, "domnul Giuliani a subliniat că preşedintele voia o declaraţie publică a preşedintelui Zelenski despre lupta împotriva corupţiei", a adăugat Sondland.

Potrivit ambasadorului american la UE, Rudy Giuliani "a menţionat concret" compania de gaze Burisma ca "un subiect de anchetă important pentru preşedinte".

Sondland a dat asigurări că nu ştia la acel moment că Hunter Biden, fiul lui Joe Biden - bine plasat pentru pentru a-l înfrunta pe Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020 -, făcea parte din consiliul de supraveghere al acestei companii.

El a mai spus în mărturia sa că "a invita un guvern străin să facă investigaţii cu scopul de a influenţa viitoarele alegeri din SUA ar fi greşit".

20:13

CEDO condamnă Ucraina pentru destituirea unor oficiali după MaidanCurtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat joi Ucraina pentru destituirea a cinci oficiali în cadrul epurării administraţiei după destituirea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Magistraţii CEDO au stabilit în unanimitate că o lege promulgată în 2014 de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cu scopul de a combate corupţia şi de a elimina din administraţie cadrele fostului regim, a încălcat drepturile celor cinci funcţionari.

Aşa-numita lege a "lustraţiei" nu a ţinut cont de comportamentul individual sau de implicarea persoanelor vizate în activităţi anti-democratice, a arătat CEDO.

Lustraţia a fost una din principalele revendicări ale protestatarilor din cadrul mişcării pro-europene Maidan, care şi-a luat numele de la Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) din Kiev. Poroşenko a folosit legea pentru o campanie de controale împotriva funcţionarilor publici şi a responsabililor politici, reaminteşte AFP.

Trei dintre cei cinci reclamanţi la CEDO au fost destituiţi deoarece deţinuseră posturile în mandatul prezidenţial al lui Ianukovici, între 2010 şi 2014. Altuia i s-a reproşat că nu a depus la timp o declaraţie conform legii lustraţiei, iar ultimului - că a avut funcţii în Partidul Comunist din fosta Republică Sovietică Socialistă Ucraina, din cadrul URSS, înainte de 1991.

Curtea a recunoscut că funcţia publică şi regimul democratic din Ucraina s-au confruntat cu probleme mari sub regimul Ianukovici şi necesitau reforme, însă a observat că domeniul de aplicare al legii lustraţiei a fost foarte extins faţă de alte măsuri cu acelaşi scop din unele state din Europa Centrală şi de Est. Alte reglementări privind lustraţia li se aplicaseră celor care au colaborat cu serviciile de securitate din state totalitare, în timp ce patru dintre reclamanţii ucraineni lucraseră pentru un stat despre care se presupunea că este bazat pe "principii constituţionale democratice".

În acelaşi dosar, CEDO a condamnat Ucraina şi pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, într-un termen rezonabil, pentru trei dintre reclamanţi. Aceştia au contestat destituirea, în instanţe din Ucraina, timp de patru ani şi jumătate.

Conform sentinţei CEDO, guvernul de la Kiev trebuie să plătească fiecăruia din cei cinci despăgubiri în valoare de 5000 de euro pentru daune morale.

13:48 16.10.2019

Pence şi Giuliani nu vor coopera cu ancheta privind demiterea lui Trump
Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, Rudolph Giuliani, au transmis că nu vor coopera cu ancheta parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii liderului de la Casa Albă.

De asemenea, Pentagonul a comunicat că nu se va conforma cererii congresmenilor de predare a unor documente în legătură cu suspiciunile că Trump ar fi cerut Ucrainei anchetarea principalului rival politic al său, acţiune ce demonstrează hotărârea liderului SUA de a bloca ancheta iniţiată de democraţi.

Reprezentaţii vicepreşedintelui au declarat că Pence nu va da curs solicitării congresmenilor de a preda documentele privind conversaţia telefonică al lui Trump cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Avocatul Pence, Matthew Morgan, a motivat că ancheta, iniţiată de trei comisii parlamentare, nu a fost până în acest moment autorizată de Camera Reprezentanţilor.

La rândul său, avocatul lui Giuliani, Jon Sale, a declarat că documentele cerute de congresmeni de la Giuliani sunt vizate de principii juridice care protejează relaţia avocat-client şi comunicaţiile prezidenţiale.

Liderul democrat Adam Schiff a reacţionat la refuzul oficialilor americani de a coopera sugerând că Administraţia Trump încearcă să obstrucţioneze Congresul SUA.

17:33 15.10.2019

Giuliani a primit 500.000 USD de la firma unui finanţator al campaniei Trump


Omul de afaceri Lev Parnas, originar din Ucraina, este un apropiat al lui Giuliani şi a fost implicat în eforturile lui Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, de investigarea a afacerilor familiei principalului rival politic al lui Trump, fostul vicepreşedinte Joseph Biden.

Giuliani a declarat pentru Reuters că firma Fraud Guarantee, cofondată de Parnas, a angajat compania sa de consultanţă, Giuliani Partners, în august 2018, pentru servicii de asistenţă juridică privind chestiuni de reglementare.

Procurorii federali "examinează interacţiunile lui Giuliani" cu Parnas şi cu un alt asociat al avocatului, Igor Fruman, care a fost, de asemenea, pus sub acuzare pentru finanţarea ilegală a campaniei lui Trump, a declarat duminică o sursă din cadrul autorităţilor.

Cotidianul The New York Times a relatat săptămâna trecută că Parnas le-a spus asociaţilor săi că i-a plătit lui Giuliani sute de mii de dolari pentru ceea ce avocatul susţine că ar fi fost asistenţă juridică şi în afaceri. Luni, Giuliani a confirmat, pentru prima dată, că suma totală primită s-a ridicat la 500.000 de dolari.

Potrivit unei rechizitoriu, întocmit de procurorii americani, un om de afaceri neidentificat din Rusia a aranjat transferul a 500.000 de dolari din conturi bancare străine într-un cont din SUA, controlat de Fruman, în septembrie şi octombrie 2018. Banii au fost folosiţi, parţial, de Fruman, Parnas şi alţi doi indivizi inculpaţi, pentru obţinerea de influenţă în rândul politicienilor americani, se arată în rechizitoriu.

Giuliani a afirmat că este sigur că banii primiţi sunt dintr-o "sursă internă", dar nu a vrut să precizeze de unde provin.

"Ştiu, fără vreo îndoială, că sursa de unde provin banii nu este o sursă îndoielnică", a declarat avocatul într-un interviu pentru Reuters.

Încarcă mai mult

Vezi comentarii (32)

XS
SM
MD
LG