Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

update

Ucraina văzută de la Bruxelles.


În holul primăriei din Donețk, în Donbas.
13:05

Blinken reafirmă sprijinul Statelor Unite faţă de 'suveranitatea şi integritatea' Ucrainei

Volodimir Zelenski și Antony Blinken.
Volodimir Zelenski și Antony Blinken.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este primul oficial al administrației Biden care vizitează Ucraina.

Ca șef al diplomației americane, el a reafirmat astăzi sprijinul Washingtonului pentru Ucraina:

— ‘Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele preşedintelui Biden, angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, a integrităţii teritoriale şi independenţei sale', a spus Blinken.

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voinţa Statelor Unite de a ajuta 'să vă consolidaţi democraţia, să construiţi instituţii şi să faceţi să avanseze reformele împotriva corupţiei', dosar în care americanii şi europeni aşteaptă de mai mulţi ani progrese tangibile.

Blinken s-a mai întâlnit și cu Volodimir Zelenski (foto). Kievul intenţionează să ridice și problema cumpărării de către Ucraina a unor sisteme americane de apărare antiaeriană și echipamente anti-lunetişti.

— „Aș dori să precizez clar că vorbim nu numai despre furnizarea acestora de către Statele Unite, ci și despre cumpărarea acestor echipamente militare din SUA. Vrem ca acest parteneriat să funcționeze într-un mod bilateral, să fie reciproc avantajos” – a spus ministrul de externe Kuleba.

07:54

Blinken la Kiev: „SUA va răspunde actelor nesăbuite ale Rusiei”

De la Londra, unde a participat luni și marți la reuniunea miniștrilor de externe din Grupul G7, secretarul de stat SUA Antony Blinken a ajuns ieri în Ucraina, în cel de-al doilea turneu european al său în mai puțin de o lună. La Kiev, el va vorbi cu Volodimir Zelenski nu doar despre amenințarea rusească, dar și despre „inamicul intern”, și anume: problemele inextricabile ale Ucrainei cu corupția, oligarhii și disfuncționalitățile funcționale.

Blinken se va mai întâlni cu omologul său ucrainean, șeful diplomației, Dmitro Kuleba, cu membri ai parlamentului ucrainean și cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile.

Zelenski a spus că speră la sprijinul Statelor Unite pentru aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO. Declarația Departamentul de Stat SUA, publicată deja, despre evoluția parteneriatul strategic dintre Kiev și Washington nu face însă nici o referire la dorința Ucrainei de a adera la NATO, dar spune că Statele Unite continuă să monitorizeze situația tensionată creată de „acțiunile agresive în curs ale Rusiei și de retorica Moscovei la adresa Ucrainei”.

Blinken a spus că: „SUA va răspunde actelor nesăbuite (reckless) sau agresive ale Rusiei”.

Vizita lui Blinken la Kiev e importantă și din perspectiva rolului jucat de Ucraina în politica americană din ultimii ani. Trump și Biden s-au acuzat reciproc de a fi profitat de situația din Ucraina. Ambii au fost spălați de acuzații: Biden de cea în legătură cu presupusa favorizare a fiului său, Hunter, care a obținut o vreme o poziție bine remunerată la Kiev, pe când Joe Biden era vice-președintele lui Obama; Trump pentru felul în care a fost bănuit că ar fi făcut presiuni asupra ucraineanului Zelenski tocmai pentru a interveni într-o anchetă asupra fiului lui Biden.

08:05 5.5.2021

Blinken în Ucraina

De la Londra, unde a participat ieri la reuniunea mnștrilor de externe din Grupul G7, secretarul de stat SUA Antony Blinken (foto în fața sediului guvernului britanic, Downing Street 10) a pornit astăzi direct în Ucraina, într-un al doilea turneu european în mai puțin de o lună.

La Londra, chiar dacă nu s-au luat decizii concrete, Rusia, împreună cu Ucraina, au fost printre felurile principale pe meniul șefilor diplomației țărilor din grupul G7, reuniți ieri la Londra (într-un „bal mascat”, cum spune glumeț titlul din La Repubblica, glumind pe marginea condițiilor sanitare stricte) pentru a pregăti întâlnirea la vârf G7 de luna viitoare. Euractiv amintește că e vorba de prima întâlnire față în față a miniștrilor din țările G7 de doi ani încoace.

Antony Blinken se va afla în Ucraina pe 5-6 mai. La Kiev, el va vorbi cu Volodimir Zelenski nu doar despre amenințarea rusească, dar și despre „inamicul intern”, și anume: problemele inextricabile ale Ucrainei cu corupția, oligarhii și disfuncționalitățile funcționale.

08:03 5.5.2021

Apa din Crimeea și Fântâna dn Bahcisarai

Crimeea, Bhcisarai, palatul Hanilor.
Crimeea, Bhcisarai, palatul Hanilor.

Moskovski Komsomoleț detaliază o propunere a fostului ministru ucrainean de externe Pavel Klimkin prin care s-ar putea face presiune asupra Rusiei, astfel încât să fie obligată să returneze Crimeea Ucrainei: apa!

Ideea nu este însă deloc nouă și deja în 2014 se vorbea la Kiev despre blocarea conductelor de apă spre Crimeea și a Canalului de Nord, prin care se aduce apa de la Nipru, cum o scria deja acum șapte ani agenția rusească TASS. Problema apei e de altfel cronică și eternă în Crimeea, cum o constata recent agenția Bloomberg, și ea va pune în permanență mari probleme lui Putin. Deja Pușkin, cel care a creat mitologia Crimeei, descoperise asta atunci când, în drum spre Chișinău, în 1821, Pușkin s-a oprit să viziteze ruinele palatului hanilor din Bahcisarai (Palatul Grădină), fosta capitală a hanatului. Acolo a fost mâhnit să descopere că din legendara fântână rămăsese doar o țeavă de fontă din care picura o apă bâhlită. Fântâna din Bahcisarai...

În timpuri sovietice
În timpuri sovietice

Încarcă mai mult

Vezi comentarii (37)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG