Linkuri accesibilitate

Criza gazelor din R.Moldova a fost rezolvată, dar Moldovagaz cere majorarea tarifelor


Imagine generică
Imagine generică

R. Moldova a ieșit a doua oară în acest sezon rece dintr-o criză a gazelor – recurgând la aceeași soluție, anume ajutând cu bani din bugetul statului compania distribuitoare Moldovagaz să-și achite datoria față de furnizorul rus Gazprom. Într-o apariție televizată în ajun, președinta Maia Sandu a făcut apel la cetățeni să dea dovadă de solidaritate în această criză energetică – dar o serie de declarații făcute astăzi de politicieni sugerează că felul cum a rezolvat guvernul problema datoriei numai la unitate națională nu a dus. De vină a fost inclusiv, cum veți auzi într-o relatare primită de la Liliana Barbăroșie, solicitarea imediată a Moldovagaz către ANRE, de mărire a tarifelor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00

După ce și-a plătit joi, pe ultima sută de metri, avansul pentru luna ianuarie către Gazprom, întreprinderea de la Chișinău furnizoare de gaze a solicitat imediat agenției pentru energetică o creștere de tarife de aproximativ 50 la sută.

Solicitarea Moldovagaz e bazată pe o prognoză de preț de import anual de 620 de dolari mia de metri cubi. Compania a ajuns deja în ianuarie să cumpere gazele ruse la acest preț, în timp ce tarifele, ridicate de agenție ultima dată în noiembrie de la 4 la 11 lei, luau în calcul un preț al importurilor de doar 430 de dolari.

Solicitarea ar urma să fie examinată de ANRE săptămânile viitoare, dar majorarea pe care o va decide agenția ar putea să nu coincidă neapărat cu cea luată în calcul de Moldovagaz.

Autoritățile mizează, pe de altă parte, că prețurile pe piețele internaționale se vor tempera.

O astfel de așteptare are și șefa guvernului Natalia Gavrilița:

„Prețul s-a stabilizat în primele zile ale lunii ianuarie. În așa fel, chiar dacă Moldovagaz va veni cu solicitarea de creștere a tarifelor, această descreștere de pe piețele internaționale ar trebui să slăbească și presiunea pe tarife”, a spus șefa executivului de la Chișinău joi, într-o apariție mediatică de la Jurnal TV.

Solicitarea de majorare de tarife din partea Moldovagaz era o evoluție, deși nedorită, dar așteptată totuși de autorități, care au anticipat-o și cu promisiuni de sporire de sprijin pentru consumatori.

Un punct esențial pe care își bazează oponenții guvernării PAS criticile legate de felul cum se gestionează criza energetică e că a negociat prost cu furnizorul rus și că își acoperă “slăbiciunea” acum cu bani bugetari. Unul din acești oponenți, formațiunea Șor - cu reprezentanți puțini, dar existenți totuși în legislativ - a organizat o mică demonstrație cu acest mesaj azi în curtea președinției. “Încearcă să aprindă fitilul protestelor,” a fost unul din comentariile mai frecvente din presă.

Anticipând probabil un eventual val de nemulțumire din partea populației, președinta Maia Sandu a făcut în ajun un apel la solidaritate către cetățeni. Referindu-se la două crize, pandemică și energetică, șefa statului a trecut ulterior și la câteva mesaje politice:

„Unii sugerează fără rușine că prețul la gaz e mai important decât suveranitatea”, a spus Maia Sandu.

„Să nu uităm cât de importantă este libertatea, libertatea de alege - să nu o schimbăm pe beneficii materiale de scurtă durată”, a mai spus președinta în același mesaj.

R. Moldova s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o nouă amenințare din partea Gazprom și a reușit să evite deconectarea doar după ce guvernul i-a plătit companiei moldovene deținute de gigantul rus într-o zi compensările la facturi pentru tocmai trei luni deodată.

Guvernul moldovean a numit „neprietenos” gestul furnizorului rus, în timp ce comentariile din presă au stăruit pe ideea că Gazprom încearcă să destabilizeze R. Moldova, prin crearea unei crize sociale. Acesta este contextul în care a apărut mesajul președintei Maia Sandu, despre care unii au observat totuși că a fost la fel „destul de prudent”.

XS
SM
MD
LG