Linkuri accesibilitate

Criza gazelor naturale în R. Moldova continuă. Ce soluții are guvernul


Întreprinderea Moldovagaz spune că a transferat concernului rus de stat Gazprom plata în întregime pentru gazele importate în luna decembrie, aplanând parțial îngrijorările privind o posibilă repetare a crizei gazelor de toamna trecută. Dar mai rămâne de achitat un avans pentru luna ianuarie, termenul limită expiră pe data de 20, iar Moldovagaz spunea cu numai o zi mai devreme că există riscul reducerii livrărilor. Moldovagaz are dificultăți cu achitările după ce prețul gazelor pentru luna ianuarie a crescut. Prețul la care cumpără gazele de la Gazprom este acum de 647 de dolari, dar acesta nu este acoperit în întregime de tariful intern la care achită gazele consumatorii finali. În timp ce o nouă mărire de tarif după cea operată în lunile noiembrie și decembrie este problematică politic, autoritățile se gândesc la alte soluții pentru acoperirea diferenței. Relatează Liliana Barbăroșie:

Criza gazelor naturale în R. Moldova continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00

Vice-premierul Andrei Spînu, care a anunțat că i-a solicitat telefonic recent șefului Gazprom Alexei Miller o amânare pentru plata avansului, nu are deocamdată un răspuns de la furnizorul rus. Tot Spînu, responsabilul cu infrastructura din guvernul moldovean, este oficialul guvernamental care face eforturi în aceste zile la Chișinău tratând, alături de Moldovagaz, cu băncile comerciale posibilitatea unui împrumut către furnizorul moldovean, din care acesta să poată achita avansul pe ianuarie către Gazprom.

Ceea ce face pe de altă parte puțin probabilă amânarea, așa cum a sugerat recent Moldovagaz, e faptul că Gazprom nu mai admite de o vreme această practică, iar împrumutul ar fi împiedicat, a mai explicat compania, de datoria sa imensă față de furnizorul rus. O companie debitoare ca Moldovagaz face ca băncile să fie prudente, dar surse guvernamentale avizate afirmă totuși că ar exista cel puțin una gata să livreze împrumutul, deși va fi probabil nevoie de o garanție din partea guvernului și un gaj pe proprietatea Moldovagaz.

O altă modalitate de intervenție a autorităților în sprijinul Moldovagaz ar putea fi scutirea de TVA. Moldovagaz a semnalat deja că o astfel de soluție ar ajuta. Șefa guvernului de la Chișinău Natalia Gavrilița a precizat însă imediat că asta nu rezolvă în totalitate problema, iar explicația, în cifre, e că, la un TVA de 8 % pentru importul de gaze, scutirea pe cele câteva luni de iarnă cu consum sporit ar oferi doar 8 milioane de euro, adică doar o parte din neajunsul estimat de autoritățile guvernamentale și Moldovagaz la 25 de milioane.

Astfel, din cele trei soluții – amânarea, care depinde în principal de voința Gazprom, împrumutul depinzând mai ales de voința băncilor comerciale, și scutirea de TVA, aceasta putând fi decisă în parlament - primele două, ce ar fi preferate de autoritățile guvernamentale, ele și oferind o soluție deplină, sunt mai puțin realiste din perspectiva Moldovagaz.

După cum a remarcat la Europa Liberă un deputat al majorității parlamentare PAS din comisia pentru economie și finanțe, Radu Marian, asta face ca riscul deconectării, invocat mai ales de acționarul de la Chișinău al Gazprom, să fie luat totuși în calcul și de autorități:

„Evident că există riscul deconectării și el întotdeauna a fost în aceste patru, cinci luni de când s-au început creșterile acestea extraordinare a prețului la nivel european. Deci, riscul există, noi trebuie să-l luăm în calcul și să căutăm soluții. Sunt aceste trei opțiuni - clar că cea mai optimă a fi această amânare a plăților, o eșalonare a devierilor, așa cum s-a întâmplat și până acum de fapt, până în 2022. Dacă tot vorbim de relații comerciale, eu cred că este important să fie același tratament și această condiție de neadmitere a devierilor să fie revăzută, pentru că niciodată sau foarte rar s-a întâmplat până acum ca Moldovagaz să aibă plățile la zi – cumva plățile se făceau până la urmă, dar gradual, pe parcurs, și așa trebuie și să continue.”

Parlamentarul PAS, ca și diverși alți oficialii guvernamentali au regretat astfel, deja și public, faptul că Gazprom și-a schimbat, brusc, atitudinea față de această condiție de achitare a gazului consumat pentru prima jumătate a lunii în curs.

Opoziția parlamentară socialistă, pe de altă parte, îi cere guvernării înghețarea oricăror creșteri de tarife, fie și deocamdată ipotetice, iar ca soluții pentru domolirea inflației avansează propuneri de scutiri fiscale generoase, greu de suportat pentru buget, așa cum apreciază pe de altă parte experții. Cererile formațiunilor mai mici din opoziția extraparlamentară, variază între demisia in corpore a guvernului, așa cum au pretins liberalii că ar fi necesar, până la proteste antiguvernamentale, așa cum încearcă să organizeze o formațiune de pe stânga politică, Congresul Civic al fostului comunist Mark Tkaciuk.

Noile tarife nu au fost încă anunțate, nici măcar în perspectivă, deși creșterea celor pentru consumul de gaze pare o certitudine, iar la energia electrică furnizorul a cerut, cum se știe, o dublare. PAS a semnalat, pe de altă parte, că se gândește și la o creștere de compensații, atunci când vor crește tarifele, luându-se în calcul, așa cum ne-au spus parlamentarii majorității, și introducerea unei subvenții noi, pentru facturile primite de companii.

Astfel, noul guvern de la Chișinău, aflat la aproape cinci luni de mandat a început anul 2022 cu două probleme serioase, una de a elimina presiunea creșterii de tarife pentrupopulație, și alta, mai urgentă, legată de achitarea datoriilor curente ale Moldovagaz la Gazprom.

XS
SM
MD
LG